Adevărul Live. Ana Ciceală (USR), despre conflictul cu Firea: PSD procedează pe principiul „pumnul în gură“. Ne numeşte „terorişti“ pentru că cerem date

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul general Ana Maria Ciceală (USR) a vorbit, marţi, la Adevărul Live, despre schimbările intempestive la RATB, despre conflictul cu edilul Gabriela Firea şi consilierii PSD, precum şi despre modul în care s-a ocupat Primăria Capitalei de deszăpezire.

Adevărul: Ce reprezintă pentru dumneavoastră expresia „iadul alb“: Un clişeu de care profită primarul Capitalei ca să-şi facă imagine  sau o situaţie cu adevărat critică, ce necesită închiderea şcolilor şi scoaterea deţinuţilor la deszăpezire?

Ana Ciceală: Pentru noi, care am depus un proiect privind deszăpezirea, reprezintă o dovadă de incompetenţă a celor din Primărie. În Bucureşti au fost date multe contracte pe firmele de salubritate, iar când vine iarna, autorităţile se precipită însă se vede slaba pregătirea. Se face licitaţie publică pentru contracte şi se fac pe mai mulţi ani. De obicei primesc firmele mari aceste contracte, contracte netransparente. Vă dau un exemplu de cheltuieli. Primăria Sectorului 3 dă 31 de milioane anual numai pentru deszăpezirea străzilor secundare. 

Noi considerăm că acest tip de management de la Primărie nu mai poate să continue. Fiecare bucureştean plăteşte undeva la 350 de lei net impozit la Primărie. Mă refer la cei cu salariul mediu. Se pregăteşte darea unor contracte discreţionare prin evitarea SEAP. Acest lucru, în condiţiile în care noi vrem transparenţă. 

De ce nu sunt contractele pe site-ul Primăriei?

Ni s-a răspuns că sunt contracte cu privaţi. Noi am cerut unele contracte din luna august, însă nu le primim, deşi avem acest drept. Contractul de salubritate cu Rosalul l-am cerut din vară, nu ni l-a dat. Am câţtigat un proces cu Primăria Sectorului 3, însă tot nu ne-a fost dat. Nici până acum nu ne-a dat acest contract, nici pe cele privind asfaltările şi betonările din Sectorul 3, cu toate că trebuie să plătească zilnic o amendă de 200 de lei.   

În fiecare iarnă, autorităţile tratează problema deszăpezirii după principiul; mai întăi maşina, apoi omul. Mai întâi străizle, iar trotuarele când o fi şi dacă o fi. Ba chiar şi amabsadorul amrii Britanii a râs de noi pe Facebook?

Nu suntem la ecuator să închidem şcolile când vine zăpada, pentru a cita o colegă. Statisticile arată că în jur de 200 de persoane se rănesc iarna, din cauza gheţii. Trebuie luată zăpada de pe străzile principale, secundare, dar şi de pe trotuare. 

Ce s-a întâmplat cu proiectul dumneavoastră privind deszăpezirea? 

Nu ştiu. Probabil zace pe undeva prin sertarele Primăriei. Ei au promis bucureştenilor că vor face un management profesionist, nu ca Oprescu. Dacă ei nu fac asta, măcat să adopte proiectele noastre. 

Sâmbătă, Gabriela Firea şi Consiliul General au demis conducerea RATB, pe motriv că n-au făcut curat în staţii. A fost o şedinţă cu scântei, în care  a fost numit noul director Mihail Andrei Sorin, fost consilier PSD. Nicuşor Dan a scris pe FB că Gabriela Firea i-a instigat pe agenţii de pază să vă oprească să vorbiţi. Ce s-a întâmplat?

Vineri seară, am fost convocaţi la 20.00 să venim la şedinţă să venim de dimineaţă sâmbătă. Convocarea nu s-a făcut în scris. Noi am zis, ok, să vedem ordinea de zi, să vedem lucrurile urgente. Ordinea de zi cuprindea doar RATB. Şedinţa era un pretext ca primarul Firea să demită toată conducerea RATB că n-au deszăpezit staţiile RATB şi cam atât. În proiectul de revocare scria doar că e revocat tot Consiliul de Administraţie. 

Ne-am uitat pe proiectul de hotărâre şi nu erau trecute motivele pentru demitere. Am venit în şedinţă şi am crezut că va urma o dezbatere. am ajuns în şedinţă şi nu ni s-a pus la dispoziţie motivele, ci o declaraţie politică şi pentru presă privind primirea de sesizări de la cetăţeni. De asemenea, că nu au primit un plan de management de la RATB. 

Sâmbătă dimineaţă, când s-a ajuns la revocare noi am spus că avem o interpelare. M-am ridicat în picioare şi am pus întrebări: de ce nu sunt rapoarte, de ce nu sunt întrebări? Eu eram acolo în calitate de consilier şi aveam obligaţia de a pune întrebări. Nu am fost lăsată să fac acest lucru. După aproximativ un minut şi o întrebare au început consilierii ALDE şi PSD să vorbească peste mine, iar preşedintele de şedinţă, tot PSD, a reuşit să mă admonesteze tot pe mine şi să-mi ceară să închei intervenţia. 

PSD-ul procedează pe principiul „pumnul“ în gură pentru că au majoritate. Eu nu am vrut să închei şi am continuat să vorbesc. Am încercat să pun întrebări în continuare şi am constat că vin doi oameni de la pază care nu m-au mai lăsat să vorbesc. Mi s-a luat microfonul. Am fost chemată de preşedintele de şedinţă la apel şi mi s-a zis să închei. Mi se pare grav ce s-a întâmplat acolo.  

Regia are doar un buget de 593.000.000 lei noi. Mai mare decât Braşovul, Sibiul şi Ploieştiul?

Au fost mai multe proiecte privind RATB, încă din vară. Nu erau date însă cifre concrete. De fiecare dată s-a evitat răspunsul, apoi au venit cu proiectul de achiziţie a 400 de autobuze. De fiecare dată ni s-a dat răspunsuri care nu aveau legături cu întrebările noastre. 

Mergeţi în instanţă după scandalul de sâmbătă?

Da, totul e posibil. Nu e posibil ca şedinţele să se desfăşoare tot aşa.

Cu cei din majoritatea PSD-ALE aveţi vreun dialog?

Nu! S-a încercat în această vară nişte şedinţe cu doamna Firea, însă era aceeaşi atitudine. PSD încearcă mereu o politizare. Ne-au spus că noi suntem grupul de „aliens“ sau de „terorişti“ pentru că cerem date. 

Cine face opoziţie în CGMB?

USR. Noi luăm mereu cuvântul. Am avut sute de interpelări, chit că ne taie microfonul. PNL, din câte am observat, are o atitudine de opoziţie, dar rezervată. Avem colaborare instituţională normală cu PNL. 

Într-un interviu, Clotilde Armnad,  vorbea de două facţiuni. Din care tabără faceţi parte, din tabăra conservatoare sau progresistă a USR? 

Nu ştiu declaraţia lui Clotilde Armand. 

NIcuşor Dan vorbea, la rândul său, de desprinderea acestei laturi conservatoare?

Noi suntem un partid nou şi încercăm să avem dezbateri reale. Cred că declaraţia lui Dan a fost scoasă din context. Dacă ajungem la anvergură naţională, cum e PSD, poate putem vorbi de acest lucru (n.r.-de desprinderi din partid). 

Forţa USR stă în puterea partidului sau în forţa locomotivei Nicuşor Dan?

Nicuşor Dan e liderul nostri şi un model pentru toată lumea. Ne inspiră. Cred că oamenii care au venit lângă Nicuşor, acum construiesc. Suntem al treilea partid parlamentar. În Consiliu avem dublu faţă de PNL. 

Cum vă explicaţi că aţi pierdut voturi în Bucureşti de la locale la parlamentare? 

Nu, nu am pierdut. Chiar am luat în plus. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite