100 de zile la Cotroceni pentru Klaus Iohannis: Care sunt nemulţumirile „fanilor“ virtuali ai preşedintelui Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La împlinirea primelor 100 de zile de mandat prezidenţial, susţinătorii de pe Facebook ai preşedintelui Klaus Iohannis îi reproşează relaţia mult prea apropiată cu premierul Victor Ponta, lipsa de implicare în viaţa politică internă, semnarea decretului de numire în funcţia de ministru al Finanţelor a lui Eugen Teodorovici, dar şi, curios, faptul că a ales Facebook-ul ca principal canal de comunicare.

La împlinirea celor 100 de zile la Cotroceni, mai întâi, Iohannis a postat un filmuleţ pe pagina sa de Facebook în care a bifat principalele sale acţiuni de la începutul mandatului. Filmuleţul postat pe Facebook a fost vizualizat de 290.238 de internauţi, obţinând 28.488 de aprecieri şi  2.750 de comentarii. „Adevărul“ a făcut o incursiune prin mesajele transmise lui Klaus Iohannis de către susţinători, concluzia fiind aceea că agenda publică se identifică cu nemulţumirile internauţilor, cele mai multe dintre comentarii fiind critice la adresa preşedintelui Klaus Iohannis. Cei mai mulţi îl muştruluiesc, surprinzător, pe Iohannis tocmai pentru faptul că a ales să comunice mai mult prin intermediul Facebook-ului decât pe cale oficială.

„Domnule Preşedinte, v-am votat ca pe o alternativa la ciuma roşie. Înţelegem faptul că vă doriţi să cooperaţi cu adversarii politici pentru o Românie mai bună, dar văd că doar comunicaţi prin Facebook şi nimic mai mult. Apăraţi democraţia românească, domnule Preşedinte! Condamnaţi public abuzurile pesediste, ieşiţi la televiziuni, nu doar online. Lucrul bine FĂCUT, nu vorbit!“, este mesajul unuia dintre susţinătorii de pe Facebook.
În acelaşi ton, au fost înregistrate mai multe mesaje în pagina oficială de Facebook a lui Klaus Iohannis. „Comunicaţi mai puţin pe Facebook. Nu toată lumea vă poate citi si este puţin sfidător“, îl sfătuieşte un alt utilizator de internet pe preşedinte. „100 de zile în care staţi de vorbă cu ţara doar pe Facebook“, constată un altul. „100 zile de mandat =100 zile de postat“, sună un alt comentariu. „De ce credeţi dvs. că la Cotroceni vă este pus la dispoziţie un pupitru Prezidenţial ? De ce nu vă adresaţi Naţiunii de la acel pupitru ? De ce evitaţi întrebările presei şi implicit ale Poporului Român ??? De ce luaţi poziţia Preşedintelui Fantomă?, întreabă un altul.

„Aşteptăm un personaj viu în politică“

Aproape la fel de mulţi nu înţeleg nici lipsa sa de reacţie la fiecare „breaking news“. „Aţi reacţionat destul de târziu în cazul Dan Şova şi fără prea mare fermitate. Înţeleg că nu vreţi să fiţi ca Băsescu, dar daca asta înseamnă să participaţi doar la recepţii şi să faceţi o figură frumoasă e păcat. Nu sunteţi rege, ci preşedinte. Adică funcţia pe care o aveţi nu e doar simbolică“, îl dojeneşte un susţinător. „Vă place sau nu vă place, cei ce v-au votat aşteaptă fapte, semne că sunteţi un personaj viu în politică, nu doar prezent în nişte fotografii pe un cont de Facebook pe care îl administrează altcineva plătit să facă asta“, crede un alt utilizator.

Relaţia cu premierul Victor Ponta îi supără pe alţi votanţi, care au pus ştampila pe Klaus Iohannis şi pentru a evita câştigarea Preşedinţiei de către Victor Ponta. „Pentru noi cei care v-am votat , o dezamăgire totală, având în vedere blaturile cu Ponta din ultima vreme. Noi nu vrem un preşedinte care se baricadează la Cotroceni şi nu scoate un sunet atunci când guvernul Ponta face ce doreşte şi ce vrea el cu ţara asta! Din păcate, n-am avut de ales şi v-am votat , acum sunt total dezamăgit de prestaţia dvs. la cârma acestei ţări. Nu vrem USL la Putere! Pentru asta v-am votat!“, sună părerea unui alt dezamăgit.

„Primii paşi îi faceţi cu Ponta“

„Se pare că primii paşi îi faceţi fix cu PSD şi Ponta, dar absentaţi masiv din viaţa publică şi păreţi a fi mai degrabă contra-productiv“, este un alt comentariu. „Începi să dezamăgeşti, lumea are speranţe mari puse în tine. Se pare că ai început să colaborezi cu Ponta încet, incet şi asta nu face nimic. Te-am ales pentru ca vreau un guvern funcţional, vreau treaba la nivel de administraţie“, scrie şi Ştefan Istvan.

Fanii de pe Facebook i-au reproşat lui Klaus Iohannis şi semnarea decretului de numire în funcţia de ministru al Finanţelor a lui Eugen Teodorovici, care în calitate de senator a votat împotriva arestării social-democratului Dan Şova.  „Nu v-am votat ca dvs. să numiţi ministru fix pe cel care a negat ce s-a întâmplat în diaspora, fix pe acela care votează sistematic împotriva ridicărilor de imunităţi. Ce credibilitate are Parlamentul azi? Dar Senatul?“, întreabă un altul.

Trebuie precizat faptul că mesajele trebuie privite cu o anumită rezervă, având în vedere că circulă informaţia potrivit căreia mulţi dintre cei care comentează sunt, de fapt, postaci infiltraţi de unele partide, tocmai cu scopul de a-şi denigra rivalii politici, însă cei mai mulţi sunt susţinători de bună-credinţă, care îşi exprimă obiectiv convingerile.

1 milion şi jumătate de fani

Klaus Iohannis a împlinit marţi 100 de zile la Palatul Cotroceni, ocazie cu care a organizat o conferinţă de presă, luându-i prin surprindere pe jurnalişti, prin faptul că a răspuns multiplelor întrebări adunate din 21 decembrie. Una dintre curiozităţile jurnaliştilor a fost legată de cum se raportează preşedintele Klaus Iohannis la multiplele critici, inclusiv, cele ale „fanilor“ de pe Facebook, aşa cum îi numeşte Klaus Iohannis pe susţinătorii săi virtuali.

Mai mult decât atât, preşedintele l-a întrerut pe jurnalistul care a precizat că pagina sa oficială de Facebook a strâns peste un milion de aprecieri, punctând: „Sunt un million şi jumătate“. Iohannis le-a transmis internauţilor că este atent la criticile pe care le au la adresa sa şi că încearcă să ţină cont, dacă acestea sunt pertinente. „Orice om este supus greşelii şi, dacă fanii mei mă critică şi au dreptate, încerc să mă îndrept“, a spus Iohannis.

Tema a fost tratată şi de un alt reprezentant al presei, care a insistat, rugându-l pe preşedinte să le transmistă un mesaj românilor care şi-au pierdut din exaltarea manifestată în 16 noiembrie. „Nu am avut impresia că şi-au pierdut speranţa. Eu cred că, cel puţin aşa citesc eu sondajele, că sunt alături de mine şi, împreună, nu numai că nutrim speranţă, încercăm să facem paşii pentru a o pune în practică“, a răspuns preşedintele.

Preşedintele Facebook

Klaus Iohannis este liderul european care a strâns în jurul său cea mai mare comunitate online, cei mai mulţi specialişti în marketing politic spunând că prezidenţiabilul PNL a ajuns la cârma ţării graţie mobilizării pe zona online. Şi după ce a ajuns la Cotroceni, Iohannis a încercat să păstreze această zonă activă, menţinând aproximativ acelaşi ritm al mesajelor pe Facebook de dinaintea alegerilor prezidenţiale.

Citeşte şi:

Preşedintele Klaus Iohannis. Primele 100 de zile

Discursul de mai puţin de 20 de minute în care preşedintele Klaus Iohannis a făcut bilanţul primelor 100 de zile petrecute în fruntea Statului nu a avut nimic senzaţional.

100 de zile de mandat. Iohannis, întrebat dacă a avut vreo restanţă: „Modul în care Parlamentul tratează cererile Justiţiei“

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat, într-o conferinţă, principalele realizări ale mandatului său. Întrebat dacă are vreo nemulţumire, el a vorbit despre poziţia Parlamentului în ce priveşte cererile Justiţiei.

100 de zile de mandat. Iohannis: Fostului preşedinte Băsescu îi prieşte pensia. E foarte vocal şi postac

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut marţi, la Palatul Cotroceni, o conferinţă de presă cu ocazia împlinirii a o sută de zile de la preluarea funcţiei prezidenţiale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite