Şpagă denunţată în Ministerul Sănătăţii: „Şefu', aveţi la mine o sumă de bani“. Vicepreşedintele ANM, arestat: „Bă, ne-o fi filmat că am dat plicul?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialul din Ministerul Sănătăţii a denunţat şpaga oferită de vicepreşedintele ANMDM
Oficialul din Ministerul Sănătăţii a denunţat şpaga oferită de vicepreşedintele ANMDM

Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Lazăr Iordache, este acuzat că i-a dat şpagă unui oficial din Ministerul Sănătăţii, pentru a direcţiona bani către două spitale. Procurorii cred că Iordache era în legătură cu mai mulţI furnizori de medicamente şi echipamente medicale

O persoană cu funcţie de conducere din Ministerul Sănătăţii (MS) l-a denunţat pe vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Lazăr Iordache, că i-ar fi dat şpagă pentru a aloca bani către două spitale. Pentru toate acestea, Iordache a fost reţinut marţi, şi ulterior arestat pentru 30 de zile. Acuzaţiile oficiale: dare de mită şi cumpărare de influenţă. Potrivit procurorilor DNA, Iordache i-ar fi promis pe 14 aprilie 2016 unui oficial din cadrul MS un procent de 5% din sumele alocate de Ministerul Sănătăţii pentru două spitale.

Este vorba de Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca (Buzău) şi Spitalul din Petroşani (Hunedoara). Banii erau destinaţi construirii unei staţii de epurare, respectiv pentru dotarea cu echipamente medicale. Propunerea vicepreşedintelui ANMDM ar fi fost făcută chiar în biroul din minister al oficialului. Lazăr ar fi promis banii în schimbul unor intervenţii pe lângă ministru şi pe lângă un director economic pentru ca aceştia să dispună alocarea de sume de bani către spitalele indicate de către el. Totul se întâmpla pe vremea când ministerul era condus de Patriciu Cadariu (17 noiembrie-9 mai).

Promisiunile şi plicul de bani

În cadrul acestei întâlniri, la un moment dat Iordache ar fi început să-i vorbească directorului din minister în şoaptă, la ureche: „Şefu’, aveţi la mine o sumă de bani, să vi-i dau eu!”, după care i-a prezentat o bucată de hârtie (un post it alb), pe care erau făcute menţiuni olografe cu un calcul mathematic care avea suma totală de 123.000 de lei. Acesta a fost şi momentul în care oficialul din Ministerul Sănătăţii s-a dus la DNA şi a făcut denunţ. Procurorii i-au propus denunţătorului să meargă mai departe cu „negocierea” pentru ca ei să poată strange probe.

Astfel, pe 27 aprilie, Iordache s-a întâlnit din nou cu oficialul în incinta MS, şi i-ar fi spus în şoaptă:   “Vin şi cu banii?...Vin şi cu banii?”. Au convenit că da, astfel că pe 28 aprilie 2016, Iordache i-a dat denunţătorului, într-un restaurant din Bucureşti suma de 126.000 de lei, pentru ca acesta să semneze alocările bugetare către cele două spitale. „L-a asigurat totodată în cadrul discuţiilor purtate că banii pe care i-a remis şi pe care-i va remite în viitor provin de la persoane serioase şi de încredere ale acestuia, persoane care sunt reprezentanţi ai unor societăţi comerciale cunoscute de către el”, arată DNA.

„Bă, ne-o fi filmat că am dat plicul?”

Într-o altă întâlnire, din mai, Iordache părea preocupat să nu fi fost înregistrat: „Bă, ne-o fi filmat că am dat plicul?”. Ultima întâlnire dintre vicepreşedintele de la Agenţia Medicamentului şi denunţătorul din Ministerul Sănătăţii a fost pe 22 august 2016, când Iordache era interesat dacă oficialul îl poate ajuta să fie numit pentru un nou mandat vicepreşedinte la ANMDM, începând cu data de 5 septembrie 2016.

Surse judiciare au explicat că Lazăr Iordache avea interesul ca alocările bugetare să ajungă la spitale din două motive. În primul rând, l-a data de 3 iunie, el era reprezentant al MS în Consiliului de Administraţie la spitalul Săpoca, şi ocupa funcţia de preşedinte al CA. În al doilea, din poziţia de vicepreşedinte al ANMDM, el avea relaţii cu mai mulţi furnizori de medicamente şi echipamente medicale. Într-o interceptare, Iordache explica care era relaţia pe care o avea cu aceştia: „Pentru că firmele mari cu dotări, cu echipamente superspeciale, ăia sunt toţi la mâna mea. Şi dacă apar în ecuaţie, eu pot să îi iau…”.

A fost consilier ministerial

Lazăr Iordache a fost în trecut consilier pentru doi oficiali, care au fost implicaţi în anchete. Astfel, între octombrie şi noiembrie 2009, el a ocupat funcţia de consilier personal al lui Adriean Videanu (PDL), când acesta a fost ministru interimar al Sănătăţii. În prezent, Videanu este implicat în două dosare penale: la DIICOT- în cazul „Romgaz - Gaze ieftine pentru Ioan Niculae” şi este trimis în judecată în dosarul Alinei Bica - privind ridicarea sechestrului DIICOT de pe una din societăţile sale. De asemenea, Iordache a fost consilier onorific al secretarului de stat din din Ministerul Sănătăţii, Alin Ţucmeanu (UNPR), trimis anul acesta în judecată de DNA pentru două infracţiuni de complicitate la dare de mită ce ar fi fost săvârşite când lucra în Ministerul Sănătăţii.

Averea vicepreşedintelui ANMDM

Vicepreşedintele ANMDM are o vilă de 370 de metri pătraţi, pe strada Jandarmeriei din Bucureşti, şi o casă de vacanţă în comuna Băleni (Dâmboviţa). În 2015, Lazăr şi-a cumpărat un autoturism Tpyota Corolla, iar afaceristul Viorel Galanda i-a restituit un împrmut de 50.000 de euro.  În 2015, el a avut un venit de 62.000 de lei, salariul de vicepreşedinte al ANMDM, aproximativ 5.100 de lei/lună. Soţia lui laxzăr este pensionară şi lucrează ca asistentă.

Vlad Voiculescu: „Sprijin eforturile de combatere a corupţiei”

Atunci când Iordache a oferit banii, ministru al Sănătăţii era tehnocratul Patriciu Achimaş, care a fost la conducerea ministerului în perioada 17 noiembrie -9 mai 2016. Actualul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi-a început mandatul pe 20 mai 2016. Voiculescu a anunţat ieri că denunţătorul este un oficial din minister.

„Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, sprijină eforturile de combatere a corupţiei şi subliniază din nou necesitatea unui mecanism de fundamentare şi supraveghere a investiţiilor din sistemul sanitar”, a anunţat ieri ministerul.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite