Ups! Orban s-a încurcat în filosofi: „Mi-e drag Aristotel, dar mai drag mi-e adevărul!“ Ce alte gafe au ieşit din gura politicienilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Orban s-a făcut de râs vrând să citeze din filosofii antici FOTO gov.ro
Premierul Orban s-a făcut de râs vrând să citeze din filosofii antici FOTO gov.ro

Premierul Ludovic Orban s-a făcut de râs vineri în timpul unei vizite la Oradea. A citat din filosofii antici, dar a sfeclit-o rău.

Orban îi confundă pe Platon şi Aristotel: Platon parcă avea o vorbă: mi-e drag Aristotel, dar mai drag îmi e adevărul. Îmi sunt dragi constructorii români, dar mult mai dragă îmi este construcţia de autostrăzi
 

Premierul Ludovic Orban a afirmat, vineri, că îi sunt "dragi" constructorii români, dar "mult mai dragă îi este construcţia de autostrăzi". Orban a confundat însă autorul citatului pe care l-a parafrazat, adică filosoful Aristotel, care spunea: "Mi-e prieten Platon, dar mai prieten îmi e adevărul". "Platon parcă avea o vorbă: mi-e drag Aristotel, dar mai drag îmi e adevărul", a spus Orban.

"Prieten mi-e Platon dar mai prieten mi-e adevărul", este afirmaţia lui Aristotel pe care premierul Ludovic Orban a vrut să o invoce.

"Platon parcă avea o vorbă: mi-e drag Aristotel, dar mai drag îmi e adevărul. Îmi sunt dragi constructorii români, dar mult mai dragă îmi este construcţia de autostrăzi. Din punctul meu de vedere nu există constructori serioşi şi constructori neserioşi, indiferent că ei sunt români sau sunt din altă ţară”, a afirmat premierul, vineri, la Oradea, unde a semnat contractul de proiectare şi execuţie pentru finalizarea Autostrăzii Braşov - Târgu Mureş - Cluj - Oradea.

El a precizat că există constructori români care au dovedit că au capacitatea de a realiza autostrăzi şi constructori autohtoni care au obţinut contracte fără a le onora, acelaşi fiind cazul şi în ceea ce priveşte situaţia constructorilor străini care au semnat în România contracte pentru realizarea de autostrăzi. 

"Sunt patru, maxim cinci companii străine care într-adevăr au tratat serios România şi şi-au respectat condiţiile contractuale. În rest, foarte mulţi au venit cu un laptop, au profitat de experienţa din alte ţări pe care au avut-o, au câştigat licitaţii în calitate de antreprenor general după care au contractat toate lucrările în majoritate către companii româneşti la nişte preţuri în care le-au asigurat o profitabilitate minimă companiilor româneşti, subcontractorilor, şi nici măcar, multe dintre ele, nu au plătit la timp”, a susţinut Ludovic Orban.

El a adăugat că Guvernul doreşte să asigure "condiţii egale, un tratament egal” companiilor care participă la licitaţie, tratament despre care a spus că nu a existat.

Orban a mai afirmat că România ar trebui să aplice modelul folosit de Polonia, care achită facturile către antreprenorul general doar cu condiţia ca aceasta să plătească subcontractorii.

"Pentru că altfel, până la urmă, distrugi proiectele pentru că dacă firmele care lucrează cu antreprenorul general nu sunt plătite, ele nu mai au capacitatea de a face lucrarea şi de-aia mor lucrările, pentru că dau faliment constructorii mai mici care sunt trataţi incorect de antreprenorii generali”, a adăugat Orban.

Şeful Guvernului a susţinut, de asemenea, că trebuie evaluate, la licitaţii, portofoliul de lucrări în România, dar şi capacitatea de a executa lucrări în România. 

"Dacă vine o firmă chineză şi îmi spune că are utilajele în vapor, în portul nu ştiu care, nu înseamnă că are utilaje în România. Dacă spune că are 30 de ingineri la el în ţară nu înseamnă că are inginerii respectivi şi capacitatea să deruleze proiecte, nu mai vorbesc de mână de lucru şi de alte condiţii care trebuie îndeplinite de companii pentru a putea duce la bun sfârşit un proiect complex, cum este un proiect de infrastructură”, a explicat primul ministru. 

El a acuzat că în perioada guvernării PSD s-a realizat "nişte licitaţii caraghioase, în care au fost selectaţi nişte constructori veniţi de nicăieri, care era clar că nu au această capacitate”, pentru realizarea acestor tronsoane.

Ministrul ”păcălit” de vulpe 

Imagine indisponibilă

În septembrie 2014, invitat la emisiunea Testul de sinceritate de la Digi24, Remus Pricopie (foto sus), pe atunci ministru al Educaţiei nu a scăpat ocazia de a o da rău în bară. Oficialul a fost întrebat în ce oraş s-au născut Romulus şi Remus şi a spus că nu ştie dacă s-au născut într-un oraş anume, dar că, au fost găsiţi în pădure, într-un cuib şi crescuţi de o vulpe. 

Nu era prima gafă a ministrului care păstorea Educaţia. Cu un an înainte, în perioada examenului de Bacalaureat, Pricopie s-a împiedicat în gramatică vrând să demonteze acuzaţiile că subiectele de examen s-au scurs în presă. Oficialul a spus că: ”Nu a existat subiecte. A existat decât un mesaj”. 

Presa l-a ironizat zicând că este un ministru ”păcălit” de vulpe. 

”Perlele” Vioricăi Dăncilă

Imagine indisponibilă

De departe însă, campioană la gafe a fost fără doar şi poate Viorica Dăncilă (foto sus). Ex-premierul părea să nu fie deloc prietenă cu limba română şi să confunde tot: oraşe, ţări, persoane. 

Redăm mai jos câteva dintre ”perlele”  fostului premier. 

””Sunt un om care sunt foarte corectă” - octombrie 2019

”Dincolo de ceea ce vrem să facem, important este la ce soluţii ajungem”- octombrie 2019. 

”Suntem într-o vizită în judeţul Hunedoara” (în timpul unei vizite la Suceava, în mai 2019)

„Dragi români, facem aici summitul de la Iaşi”(în timpul unei vizite la Galaţi, în mai 2019) 

Mandatul ei nu a fost scutit nici de gaze diplomatice. Într-o conferinţă de presă comună cu premierul muntenegrean Duško Marković, a spus că se bucură să fie la Pristina, capitala Kosovo, în loc să spună Podgorica, care este capitala Muntenegrului. 

Numele omologului său de la Sofia, Bulgaria, a fost o altă piatră de încercare pentru Viorica Dăncilă: „Am vorbit cu domnul prim-ministru Boris Borisov (în loc de Boiko Borisov- n.r. )despre o reuniune a celor două guverne, un G2G între România şi Bulgaria”. 

În 2018, premierul Viorica Dăncilă a făcut o confuzie în mesajul transmis de Ziua Imnului, vorbind despre "cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba-Iulia" (Câmpia Libertăţii se află la Blaj, nu în Alba Iulia). 

Şi aria cercului i-a dat de furcă expremierului Viorica Dăncilă. Deşi susţinea că de-a lungul carierei, a dat meditaţii la matematică, în noiembrie 2019, aceasta nu a putut da un răspuns corect unei întrebări elementare. 

Jurnalist: Aţi menţionat că aţi dat meditaţii la matematică, aş fi vrut să vă întreb cum se calculează aria cercului dacă ne puteţi spune.

Viorica Dăncilă: Raza la pătrat.

Jurnalist: Este pi (π) înmulţit cu raza la pătrat.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite