Un timişorean a revendicat Soarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

demersului său a fost doar de a demonstra cât de ridicolă şi cât de nulă din punct de vedere juridic poate să fie o proprietate extraterestră. Odată cu "punerea în posesie", el a cerut

demersului său a fost doar de a demonstra cât de ridicolă şi cât de nulă din punct de vedere juridic poate să fie o proprietate extraterestră. Odată cu "punerea în posesie", el a cerut proprietarilor de terenuri lunare să-i plătească bani pentru lumina şi căldura Soarelui. "Nu sunt responsabil pentru efectele nefaste ale Soarelui. şi eu, la rândul meu, port ochelari de soare. Asta le recomand şi celor peste care, cu a mea voie, proprietatea Mea străluceşte!", precizează, cu zâmbetul pe buze, Virgiliu. Până acum, singurul feedback a fost... zero lei în contul bancar, dar şi o carte care s-a bucurat de simpatia cititorilor avizaţi, de peste Ocean.

Luna nu e de vânzare
Virgiliu Pop este doctorand la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Glasgow, iar titlul lucrării sale de doctarat are numele "Dreptul de proprietate în spaţiu". Virgiliu a devenit cunoscut pe plan internaţional acum cinci ani, când a contrabalansat mişcarea americanului Dennis Hope şi a revendicat Soarele. "Omul de rând ştie că Luna i-ar aparţine unui anumit Dennis Hope, de la care poate să o cumpere pe bucăţi pentru o anumită sumă. Înţeleg dorinţa omului de a cumpăra Luna, dar vestea cea proastă e că Luna nu e de vânzare. Dennis Hope nu este stăpânul acesteia, ci doar a revendicat-o în 1980. Ei bine, ca să arăt cât e de ridicol să te consideri stăpân doar ca urmare a unei revendicări, am făcut acelaşi lucru", povesteşte Virgiliu.
Timişoreanul, membru al Institutului Internaţional de Legislaţie Spaţială şi unul dintre puţinii specialişti în acest domeniu, a făcut furori peste Ocean, ĩîn calitatea sa de stăpân al Soarelui. Cartea sa, deocamdată doar în limba engleză, se găseşte de vânzare pe internet, la preţul de 15,99 de dolari. "Pentru carte, am lucrat ani de zile în gândire şi şase luni, zi şi noapte, a durat până când am terminat de scris. Am intervievat o mulţime de oameni care au vândut Luna, inclusiv pe Dennis Hope. El nu e singurul care a revendicat-o de-a lungul timpului. Am catalogat zeci de revendicări. Cartea este în limba engleză deocamdată, pentru că se adresează unui public internaţional", spune autorul cărţii "Unreal Estate: The Man Who Sold the Moon"

De la Buhuşi la Marte
Volumul i-a adus până acum zeci de recenzii pozitive. Printre cazurile celebre expuse de Pop se numără şi iniţiativa elevilor dintr-o şcoală din Buhuşi, România, care, supăraţi că nu au o sală de sport potrivită, au revendicat... planeta Marte, în noiembrie 2004, şi chiar au vândut loturi marţiene, la licitaţie. În ciuda faptului că nu se îndepărtează niciun moment de termenii de specialitate folosiţi în drept, cartea este scrisă cu mult umor, şi mulţi ar putea să subscrie la concluzia formulată de unul dintre cititori: "Dacă fascinantele poveşti şi personaje ale lui Virgiliu din analele revendicărilor de proprietăţi spaţiale ar fi fost subiectul, n-aş mai fi adormit niciodată la orele de dreptul proprietăţii, de la şcoală".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite