Un român din Spania infectat cu noul coronavirus s-a îmbarcat într-un avion cu alţi 60 de pasageri. Poliţia i-a deschis dosar penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: MApN
Imagine: MApN

Un român infectat cu noul coronavirus care nu a respectat recomandările autorităţilor spaniole de a rămâne 14 zile în autoizolare a fost preluat de pe Aeroportul Otopeni şi transportat cu izoleta la Institutul Matei Balş. În ciuda faptului că era confirmat pozitiv, românul s-a îmbarcat în avion la Madrid, cu alţi 60 de pasageri.

UPDATE: Poliţia de Frontieră a deschis dosar penal pe numele cetăţeanului român care a călătorit, cu aeronava unei companii aeriene private, pe relaţia Madrid – Bucureşti deşi a fost depistat ca fiind infectat cu noul tip de coronavirus în Spania, scrie stirioficiale.ro. 

Cercetările se desfăşoară pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Până în prezent, prin structurile abilitate ale MAI, au fost întocmite 40 de dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Potrivit aceleiaşi surse, până astăzi, 17 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 217 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 217 de cetăţeni care au contactat virusul, 19 sunt declaraţi vindecaţi şi au fost externaţi.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 3373 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 18965 persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală. 

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 4150 de teste. Dintre acestea, 3928 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19. Testele au fost prelucrate în 8 unităţi sanitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova, Iaşi şi Constanţa.

„În cursul zilei de 17 martie a.c., pe Aeroportul Otopeni, a aterizat o aeronavă cu pasageri la bordul căreia se afla un cetăţean român, îmbarcat la Madrid, care a prezentat un certificat medical eliberat de autorităţile spaniole care confirmă infectarea cu noul coronavirus (COVID-19). Persoana în cauză NU a respectat recomandarea autorităţilor spaniole, prevăzută în document, de a rămâne în autoizolare timp de 14 zile”, transmite Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Românul a prezentat pe parcursul zborului simptome specifice şi a fost preluată de personalul DSP prezent la aeroport şi transportată cu izoletă la INBI Matei Balş.


„S-a trecut la identificarea pasagerilor din aeronavă, în număr de aproximativ 60 de persoane pentru demararea urgentă a anchetei epidemiologice. Menţionăm că pasagerii, venind dintr-o zonă afectată, au obligaţia de a se autoizola 14 zile”, mai arată sursa citată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite