Tudorel Toader: Guvernul va adopta săptămâna viitoare o Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea condiţiilor legii recursului compensatoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 10 dec 2018
Tudorel Toader / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 10 dec 2018

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a declarat că Executivul va adopta săptămâna viitoare o Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea condiţiilor legii recursului compensatoriu.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, afirmă că s-a întâlnit, luni, cu premierul Viorica Dăncilă si au convenit adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă privind modificarea condiţiilor legii recursului compensatoriu. Cel mai probabil, OUG ar urma să fie adoptată în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare. 

"Soluţiile vor fi prezentate, poate şi adoptate săptămâna următoare. Va fi o Ordonanţă de Urgenţă de modificare a legii", a declarat, marţi Tudorel Toader, pentru HotNews.ro.

Legea a devenit una dintre principalele teme de pe agenda publică din ultima perioadă în urma valului de infracţiuni comise de condamnaţi eliberaţi în baza recursului compensatoriu. 

Actul normativ a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. 

Ministrul Justiţiei a susţinut în numeroase rânduri că el nu are nicio responsabilitate în privinţa acestei legi, care a intrat în vigoare după ce el a fost învestit în funcţia de ministru, şi că toate consecinţele acestui proiect trebuie asumate de iniţiatori - Guvernul tehnocrat.

La jumătatea săptămânii trecute, ministrul Justiţiei susţinea că numărul persoanelor care au beneficiat de efectele legii şi au revenit în penitenciar este în scădere dacă sunt comparate datele din 2018 cu cele din 2014. Potrivit ministrului, în 2014 au fost liberaţi condiţionat 11.392 de condamnaţi, iar în 2018, 8.859 de deţinuţi, concluzia fiind că "numărul celor care revin în penitenciar e în scădere”.

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului să vină urgent cu soluţii privind recursul compensatoriu astfel încât românii să nu se teamă pentru siguranţa lor. Şeful statului a mai spus, referitor la comentariile celor din coaliţia PSD-ALDE, că a căuta vinovaţi în alte guverne pentru legea respectivă nu reprezintă o soluţie.

Legea recursului compensatoriu a fost votată în 9 mai 2017 de Camera Deputaţilor, decizională, cu 175 de voturi pentru, din partea PSD, ALDE, UDMR şi minorităţi, şi 85 împotrivă, de la PNL şi USR. Forma ajunsă în Parlament a fost modificată substanţial de către actuala coaliţie la putere, faţă de forma propusă de guvernul tehnocrat. 

Statistica Administraţiei Naţională a Penitenciarelor 

Potrivit Administraţiei Naţională a Penitenciarelor, 14.402 deţinuţi au beneficiat de prevederile legii recursului compensatoriu, 11.851 au fost eliberaţi condiţionat, iar restul de 2.551 au fost eliberaţi la termen. Din totalul persoanelor puse în libertate, beneficiare ale prevederilor Legii 169/2017, 724 au revenit în penitenciar, reprezentând un procent de 5,02% din totalul beneficiarilor recursului compensatoriu. Conform ANP, în 2014, un număr de 11.392 de persoane au fost liberate condiţionat, în 2015 - 10.920, în 2016 - 9.216, în 2017 - 10.554, iar în 2018 - 8.859. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite