Surse: Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, audiaţi la DNA în dosarul „Microsoft 3”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Florica Foto: Adevarul/ Eduard Enea
Claudiu Florica Foto: Adevarul/ Eduard Enea

Oamenii de afaceri Dinu Pescariu şi Claudiu Florică au fost audiaţi luni, la DNA, în dosarul „Microsoft 3”, potrivit unor surse judiciare. Cei doi ar fi fost chemaţi pentru prelungirea măsurii de control judiciar, au precizat sursele citate.

În 10 aprilie, procurorii DNA i-au pus sub acuzare pe Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, reprezentanţi ai firmei D.Con-Net AG, pentru instigare la abuz în serviciu şi au luat măsura controlului judiciar pentru 60 de zile în cazul celor doi oameni de afaceri.

În acelaşi dosar au fost puşi sub acuzare Ion Adrian Stănescu, fost consilier asistent la Direcţia generală pentru politici şi programe în domeniul societăţii informaţionale din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) şi Andrei Săvulescu, fost director general la Direcţia pentru politici şi programe în domeniul societăţii informaţionale din MCSI, ambii pentru acuzaţia de abuz în serviciu, precum şi Călin Tatomir, director general al Microsoft România la data faptelor, pentru complicitate la abuz în serviciu.

De asemenea, procurorii au cerut aviz de la preşedinte pentru punerea sub acuzare a fostului ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu. Preşedintele Klaus Iohannis a avizat în 13 aprilie începerea urmăririi penale în cazul lui Sandu, pentru abuz în serviciu.

Acuzaţiile DNA

În acest caz este vorba de un contract semnat în 2009, de închiriere a unor licenţe Microsoft, în valoare de de 90.182.344 de euro,  încheiat între MCSI şi consorţiul D-Con.Net AG, reprezentat de Pescariu şi Florică. Practic, procurorii acuză că acest contract s-ar fi dat cu dedicaţie, chiar dacă s-a organizat o licitaţie public, iar statul ar fi fost înşelat cu suma de 51.396.344 de euro.  Faptele sunt în legătură cu acuzaţiile din dosarul „Microsoft I”. Pentru semnarea acestui contract, Pescariu şi Florică au recunoscut la Curtea Supremă că i-au dat şpagă lui Sandu suma de 2.196.035 de euro.

Practic, documentaţia care a stat la baza licitaţiei privind acest contract, referat de necesitate şi caiet de sarcini, conţinea condiţii restrictive nejustificate de participare la licitaţia organizată de către MCSI, fiind favorizată în acest mod D.Con-Net AG. Florică ar fi avut mai multe întâlniri cu Sandu, pentru a-i transmite acele condiţii restrictive care să fie inserate în caietul de sarcini. Documentaţia de atribuire, aferentă procedurii de licitaţie deschisă, ar fi fost întocmită şi avizată de către Săvulescu şi Stănescu.

Rolul şefului Microsoft România, Călin Tatomir, a fost de sprijnire a D.Con-Net AG, în această afacere. El ar fi refuzat să transmită către un alt potenţial participant la licitaţie, o scrisoare de confirmare din partea producătorului privind acordul acestuia pentru livrarea orelor de consultanţă şi suport, aceasta fiind una dintre cerinţele restrictive impuse în documentaţia de atribuire.

Cum s-au scurs banii

Potrivit procurorilor, rolul esenţial în această afacere l-a avut firma Dim Soft SRL, liderul asocierii D.Con-Net AG.  Astfel, MCSI a efectuat plăţile conform graficului convenit prin contract, suma de 90.182.344 de euro. În acelaşi timp, furnizorul de licenţe a facturat către Dim Soft SRL doar 38.786.000 de euro, reprezentând preţul licenţelor cu discount, reducere aplicată în considerarea MCSI.  Dim Soft SRL a păstrat 51.396.344 euro,  diferenţa dintre suma plătită de MCSI (90.182.344 de euro) şi suma facturată de către furnizorul de licenţe (38.786.000 de euro).  Acesta reprezintă prejudiciul adus statului, acuză procurorii DNA.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite