Spunem DA unităţii! Spunem NU segregării!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Umanistă Română aplaudă discursul lui Barack Obama susţinut în faţa a peste 2000 de tineri despre marea problemă a separării copiilor pe şcoli confesionale în Irlanda de Nord. Avem datoria să încurajăm unitatea, consensul, empatia.

Umaniştii susţin discursul lui Obama despre felul în care segregarea în şcoli confesionale “încurajează divizarea”. Barack Obama a criticat separarea copiilor pe şcoli confesionale, deoarece procedura "încurajează divizarea" şi este asemenea "segregării", pe care o "ducem generaţie după generaţie".

Preşedintele Satelor Unite a vorbit la summitul G8 din Enniskillen, Irlanda de Nord, luni, 24 iunie 2013, în faţa unei audienţe de 2000 de tineri. Discursul nu a fost mediatizat în cursul săptămânii, dar comentariile nu au întârziat să apară în urma reacţiei negative a bisericii catolice, în timp ce grupuri umaniste şi seculare au salutat discursul.

Punând în paralel diviziunea dintre catolici şi protestanţi în Irlanda de Nord şi segregarea din istorie a comunităţilor de negri şi albi în Statele Unite, Obama a declarat:

"Rezolvările problemelor ca şcolile şi imobilele segregate, lipsa locurilor de muncă şi a oportunităţilor - simboluri ale istoriei, care sunt mândria unora şi durerea altora - acestea nu sunt tangenţiale păcii, sunt esenţiale pentru pace.

Dacă oraşele rămân împărţite - dacă catolicii au propriile şcoli şi clădiri, la fel şi protestanţii - dacă nu ne putem vedea atât într-una, cât şi în cealaltă, dacă frica sau dispreţul sunt lăsate să pună stăpânire; toate acestea încurajează divizarea. În acelaşi timp descurajează cooperarea.

În cele din urmă, pacea nu se rezumă la politică. Ci este despre atitudine; despre un simţ al empatiei; despre spargerea barierelor pe care ni le creăm în minte şi inimă, care nu există în realitatea obiectivă, dar pe care le ducem generaţie după generaţie.

Şi ştiu, pentru că şi noi, America, am trebuit să muncim din greu de-a lungul anilor, încet, dar sigur, cu chiu şi vai, puţin câte puţin, să ne perfecţionăm unitatea. Acum o sută cincizeci de ani, eram rupţi în două tabere de un teribil conflict. Războiul nostru civil a fost mult mai scurt decât conflictul din Irlanda de Nord, dar a ucis sute de mii de americani. Şi, bineînţeles, moştenirea sclaviei a rezistat generaţii întregi.

Chiar la un secol după ce ne-am desăvârşit propria pace, nu am fost complet uniţi. Când eram copil, multe oraşe încă mai aveau ţâşnitoare, bufeturi şi toalete separate pentru albi şi pentru negri."

Uniunea Internaţională Umanistă şi Etică (IHEU) a salutat discursul. Preşedintele IHEU Sonja Eggerickx a declarat:

"Acesta este un discurs de referinţă în dezbaterea şcolilor confesionale. Obama a arătat cât de ciudate şi discriminatorii par, văzute din afară, sistemul şcolilor confesionale din Marea Britanie, cât şi sistemele şcolare asemănătoare din alte ţări europene.

Comparaţia cu segregarea rasială istorică Statelor Unite nu a fost superficială. Dar este complet adecvată când, după cum arată şi Obama, diviziunea din Irlanda de Nord este susţinută de-a lungul generaţiilor etichetând copiii după tipul şcolii confesionale pe care o urmează. Sunt separaţi unul de altul conform unor credinţe preconcepute, moştenite, o diferenţă arbitrară care este instituţionalizată şi întărită de la vârste fragede în sistemele de educaţie finanţate de stat.

Nimeni nu susţine că religia este singura cauză a conflictului din Irlanda de Nord. Dar Obama are perfectă dreptate să sublinieze rolul catastrofal al şcolilor confesionale în susţinerea sectarianismului şi conflictelor."

Asociaţia Umanistă Britanică, care conduce campanii împotriva şcolilor confesionale, a co-finanţat recent Campania Admiterilor Corecte pentru a protesta în special împotriva selecţiei pe criterii religioase a elevilor de către şcoli confesionale finanţate de stat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite