Amânare în procesul în care Şantierul Naval Constanţa a solicitat anularea actului normativ în baza căruia a fost organizată licitaţia pentru corvete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Procesul prin care Şantierul Naval Constanţa a solicitat anularea actului normativ în baza căruia a fost organizată licitaţia pentru corvete a fost amânat miercuri pentru 20 februarie, deoarece Şantierul Naval nu a angajat avocat. De asemenea, compania Damen a făcut o cerere de intervenţie în dosar.

UPDATE La Curtea de Apel Constanţa a avut loc miercuri primul termen în dosarul în care Şantierul Naval Constanţa a cerut anularea actului normativ în baza căruia a fost organizată licitaţia pentru corvete. Dosarul a fost amânat la solicitatea Şantierului Naval Constanţa, pentru a-şi angaja avocat, motivând că având în vedere că au fost sărbătorile de iarnă nu a reuşit încheierea unui contract de asistenţă juridică. De asemenea, compania Damen a formulat o cerere de intervenţie în acest dosar, în favoarea Guvernului României, care va fi pusă în discuţia părţilor la termenul următor, stabilit pentru 20 februarie.

Procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale a fost suspendată de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), care a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, „în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”. MApN a precizat că, la acest moment, există şi un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa, prin care Şantierul Naval Constanţa, ca parte la „Asocierea dintre Naval Group Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea licitaţiei.

Procesul este judecat de Curtea de Apel Constanţa, care a stabilit termen în 16 ianuarie.

Şantierul Naval Constanţa, ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, a cerut în octombrie în instanţă anularea licitaţiei, cu argumentul că nu respectă cadrul legal în domeniu şi încalcă normele europene privind achiziţiile publice. Cererea de chemare a Guvernului şi Ministerului Apărării în judecată, cu solicitarea de anulare a hotărârii de guvern emisă în februarie 2018, a fost înregistrată pe 19 octombrie. O săptămână mai târziu, MApN prelungea din nou termenul licitaţiei, pentru 12 ianuarie.

Şantierul Naval Constanţa a încheiat, în aprilie 2018, un acord de asociere cu Naval Group din Franţa pentru a participa la procesul de achiziţie al programului de corvete multifuncţionale lansat de Guvernul României. La procesul de achiziţie mai participă Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia).

La sfârşitul anului trecut, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat că în presa din Franţa au apărut articole referitoare la România al căror scop ar fi acela de a "pune presiune pe Ministerul Apărării" pentru ca acesta să aloce unei companii franceze contractul pentru construirea corvetelor.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, declara, în 28 noiembrie, că procedura de achiziţie a corvetelor este în termen.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, la finalul lunii octombrie, că procedura de achiziţie aferentă programului de înzestrare esenţial „Corveta multifuncţională” este în faza de evaluare a ofertelor, dar au fost necesare clarificări ceea ce a făcut ca termenul de finalizare să fie amânat pentru 15 noiembrie.

Guvernul a aprobat în februarie 2018 o hotărâre pentru încheierea unui acord cadru pentru patru corvete construite şi dotate la un şantier naval din România.

Pe 20 noiembrie, fostul preşedinte Traian Băsescu îl acuza, într-un mesaj publicat pe Facebook, pe liderul PSD, Liviu Dragnea, că a vrut trucarea licitaţiei pentru corvete.

Băsescu explica faptul că, prin lege, România poate să achiziţioneze echipamente militare fără licitaţie, însă „Daddy” a vrut o licitaţie, pentru că „singura modalitate de a-i ferici pe olandezii de la Damen cu contractul de 1,6 miliarde dolari era o licitaţie trucată”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite