Secretarul general al NATO: „Suntem pregătiţi să apărăm fiecare bucăţică a teritoriului NATO”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat joi, într-un interviu acordat postului TVR , că acţiunile militare „ilegale” ale Rusiei în Ucraina au dus la crearea unei situaţii complet noi în Europa, iar în cadrul Alianţei s-a decis întărirea măsurilor de apărare colectivă a tuturor membrilor.

„Este adevărat că situaţia este îngrijorătoare. Acţiunile militare ilegale ale Rusiei în Ucraina au dus la crearea unei situaţii complet noi în Europa, iar noi trebuie să ne adaptăm la această situaţie nouă. Acesta este motivul pentru care am hotărât să întărim măsurile de apărare colective, deoarece acesta este scopul NATO, să asigure apărarea colectivă a tuturor aliaţilor. Este vorba şi de măsuri maritime, şi aeriene, şi terestre. (...) Toate măsurile noastre sunt pur defensive. Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm că forţele militare sunt pregătite pentru orice eventualitate şi, evident, acesta este şi un semnal clar pe care îl transmitem potenţialilor agresori şi anume nici să nu se gândească să agreseze un aliat NATO. Vă pot asigura că suntem pregătiţi să apărăm fiecare bucăţică a teritoriului NATO”, a afirmat Rasmussen în interviul acord televiziunii publice.

Secretarul general organizaţiei de securitate a precizat că din punct de vedere maritim, NATO şi-a întărit prezenţa navală la Marea Neagră şi la Marea Baltică, iar terestru s-au făcut mai multe exerciţii.

„Un atac asupra unui aliat este un atac asupra tuturor aliaţilor. Asta este clauza noastră de solidaritate şi înseamnă apărare colectivă. Statele care nu sunt membre NATO pot fi partenere NATO. De exemplu, Ucraina este partener NATO şi am hotărât să ne îmbunătăţim cooperarea cu Ucraina, inclusiv prin măsuri de asistare a Ucrainei pentru reforme în ceea ce priveşte apărarea, modernizarea forţelor armate, asigurarea unui acces Ucrainei la exerciţii NATO” a adăugat oficialul organizaţiei internaţionale.

Într-un alt interviu, acordat site-ului Hotnews, Rasmussen punctat faptul că la următorul summit al NATO este posibilă discutarea subiectului referitor la baze militare permanente în România. De asemenea, oficialul organizaţiei internaţionale a adăugat că şi în prezent avioane AWCS supraveghează România şi Polonia, iar prezenţa navală în Marea Neagră este mai mare.

Despre spionajul rusesc: „Aş fi suprins ca Rusia să nu fie activă şi în România”

Legat de trupele ruseşti prezente la frontiera cu Ucraina, secretarul general al NATO susţine că, în ciuda numeroaselor anunţuri ale lui Putin, acestea nu au fost retrase. „Nu avem nicio dovadă palpabila că Rusia îşi retrage trupele. Am văzut anunţuri similare dinspre Rusia în trecut şi nu s-a întâmplat nimic. Suntem foarte precauţi când vine vorba despre astfel de anunţuri. De aceea cerem Rusiei în continuare să-şi retragă trupele. Fără îndoială că există o activitate crescută a spionajului rusesc peste limitele tradiţionale. Vedem clar cum Rusia este, de asemenea, angajată masiv în răspândirea de dezinformări, campanii de manipulare, care includ influenţarea mass-media şi a ONG-urilor. Este o operaţiune foarte sofisticată cu scopul de a influenţa opinia publică, ca şi procesul de decizie politică în statele membre NATO".

Referitor la faptul că Bulgaria ar răspunde la comezile Moscovei, după cum a arătat presa germană. Rasmussen este convins că Rusia este foarte activă în Bulgaria şi nu se îndoieşte că acţionează şi în România. „Am vizitat recent Bulgaria şi nu am motive să pun la îndoială ataşamentul Bulgariei faţă de NATO sau faţă de UE. Dar, în mod clar, Rusia e foarte activă şi când vine vorba de Bulgaria. Nu am exemple concrete, dar aş fi suprins ca Rusia să nu fie activă şi în România”, a declarat Anders Fogh Rasmussen.

Vineri, Rasmussen se va întâlni cu premierul Victor Ponta, cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi cu ministrul Apărării, Mircea Duşa.

Oficialul NATO va fi primit la Cotroceni de către preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului şi Anders Fogh Rasmussen vor susţine o declaraţie de presă comună.

De asemenea, preşedintele Băsescu va oferi un dejun în onoarea secretarului general al NATO, în Salonul Florilor de la Palatul Cotroceni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite