Rromii care se instalaseră în apropierea Stade de France pot rămâne încă un an în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea din Stade de France le permite celor peste 100 de rromi care ocupaseră un teren în apropierea localităţii să rămână pe parcelele respective până în iulie 2011, dată la care va începe construirea de locuinţe sociale, relatează cotidianul La Croix.

Evacuaţi din tabăra "Hanul" la 6 iulie, ca urmare a unei decizii a justiţiei, aceste familii de rromi români, prezente în Franţa de zece ani, îşi găsiseră refugiu la Plaine-Saint-Denis, în apropiere de Stade de France. Rromii au primit permisiunea, la începutul lunii august, graţie unui acord cu primăria comunistă a suburbiei Saint-Denis, de a se instala într-un cartier în curs de amenajare, astfel încât acum s-au pus pe construit şi nu mai rătăcesc prin oraş, scrie cotidianul francez.

 "Am fost de colo până colo... Era cu adevărat un infern", a afirmat Gari Ştefan (34 de ani), purtătorul de cuvânt al grupului şi unul dintre puţinii care ştiu franceză.

Între 200 şi 250 de persoane au fost evacuate la 6 iulie din tabăra improvizată "Hanul". Mai mult de jumătate dintre ele au fost repatriate imediat în România, de unde au şi revenit deja, scrie La Croix.

Ocupând patru loturi municipale, romii au pus primăria comunistă din Saint-Denis în faţa faptului împlinit. În loc să mai facă o nouă evacuare, municipalitatea a preferat să recurgă la ceva temporar până va găsi o soluţie definitivă: romii vor putea rămâne pe parcelele respective până în iulie 2011, dată la care va începe construirea de locuinţe sociale.

Din trei în trei luni, romii şi Primăria vor reînnoi o convenţie prin care au primit permisiunea de a se instala, cu anumite condiţii însă, aflate încă în discuţie. S-a stabilit, de pildă, că apa curentă va intra în responsabilitatea Primăriei şi va fi disponibilă în două săptămâni. Deocamdată, copiii merg la fântână şi umplu bidoanele pe care le transportă cu căruţul. Electricitatea ar putea fi asigurată mai târziu. Părţile se împotmolesc însă la numărul persoanelor autorizate să rămână în noua tabără. Primăria spune că pe cei 1.600 de metri pătraţi ai terenului nu pot încăpea mai mult de 99 de persoane. Romii, sprijiniţi de asociaţia Parada France, vor ca numărul să fie ridicat la 128, subliniind că este vorba despre familii "cu adevărat serioase". Primăria spune că găzduirea a peste 99 de persoane va dăuna condiţiilor de viaţă din tabără, dar şi relaţiilor cu riveranii.

Lista va trebui să fie stabilită de rromii înşişi, ţinând cont de două criterii principale - să privilegieze familiile care au copii la şcoală şi să dea prioritatea persoanelor care s-au împotrivit închiderii taberei Hanul.

Semnarea acordului ar putea interveni săptămâna viitoare, la 18 august.

Rromii din Saint-Denis au obţinut astfel un răgaz de un an, dar pentru aceasta trebuie să se integreze. Unii nu ştiu deloc franceză, iar când merg să obţină o slujbă sunt ajutaţi de copii.

În departament, unde sunt numeroase zone industriale, numărul rromilor este estimat la 3.000.

Mai citiţi şi:

Ţigan repatriat din Franţa: "Decât să muncesc aici pe gratis, mai bine fac acolo un ban cinstit din cerşit"

O şatră de ţigani bănăţeni va fi evacuată de sub o autostradă din Franţa, cu ordin judecătoresc

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite