REPORTAJ Permisia lui Becali, „revelionul televiziunilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eliberat din penitenciar pentru 24 de ore, Gigi Becali  a propovăduit în faţa jurnaliştilor lecţia justiţiei şi a iubirii

Ştirea este aceasta: persoana privată de libertate Becali George a fost eliberată din Penitenciarul Poarta Albă, pentru 24 de ore. Becali a fost condamnat, pe 20 mai 2013, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN.

Becali a revenit în libertare într-o limuzină Rolls Royce, cu numărul de înmatriculare ironic pentru un deţinut: CT 01 LEX. Cu ea a defilat ieri prin nordul Bucureştiului, pe traseul casa din Pipera – cimitirul Pipera - Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ilfov - Boogie Bar, de acolo revenind acasă. Alaiul a fost compus din vreo zece care de televiziune, maşini de paparazzi şi maşinile lacheilor săi.

Cimitirul Pipera a fost locul în care Becali a ţinut o amplă conferinţă de presă, cu influenţe de predică. Gigi Becali a precizat de la început: „De acum mă cheamă Gheorghe, nu mai mă cheamă Gigi. Sunt un om nou“. Apoi, fără vreun avertisment prealabil, a strigat: „Împliniţi dreptatea Domnului şi toate celelalte se vor alătura vouă“.

Victor Ponta, împlineşte voia Domnului! Dă legea graţierii, că se chinuie bărbaţi români în puşcăriile româneşti! Şi îţi va da Dumnezeu guvernare să poţi să faci ce vrei tu! Gigi Becali persoană privată de libertate

Oficial, penitenciarul este un sistem de reeducare. Teoretic, oamenii ies de acolo schimbaţi. Practic, puşcăria face să crească în ei tot ce e mai rău. La Becali a crescut fanfaronada. L-am lăsat făcând circ, în Parlamentul României, în ziua arestării, şi l-am recuperat, un an mai târziu, dintr-un Rolls Royce, pe aleile unui cimitir, strigând psalmi din Biblie. „Îi ard pe toţi cu flacăra iubirii mele“, răcnea Becali, iar ziariştii dădeau din cap şi zâmbeau hipnotizaţi. Lidia Mitchievici, de la RTV, un fel de specialist pe subiectul Gigi Becali, îi era cel mai aproape. Lucru care nu l-a împiedicat pe condamnat să o certe în direct: „Lidia, eşti cam moale, te călăresc ăia pe la emisiuni“.

Apoi, Gigi a început să le împartă ziariştilor nişte coli A3, cu scris mare, pe care era imprimată Legea 254/2013 (privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate). I-a împuternicit pe aceştia să le înmâneze mai marilor ţării: „Uite, pentru procurorul general al României, Tiberiu Niţu. Dar i-o daţi, da? Uite, asta e pentru Valeriu Zgonea, să i-o daţi! B1 sau Realitatea, unde sunteţi, să vă dau pentru Băsescu. Antena 3 e aici? Eu vă iubesc pe toţi. Mi-am lăsat familia ca să stau cu voi aici“. Totodată, Becali a făgăduit că va sta cu presa până la adânci bătrâneţi.

Se impune să consemnăm câteva dintre întrebările pe care le-a primit Gigi Becali din partea reprezentanţilor mass-media: „Cum e să călcaţi din nou pe pământul din Ilfov după un an de zile?“. „Mai mâncaţi brânză?“. „Aţi plâns?“. „Aveţi voie să faceţi mişcări bruşte?“. „Îl luaţi pe Antal?“.

„Atât ai înţeles tu, Max, din toată iubirea mea?“

Cel mai interesant moment al predicii pe care a ţinut-o Becali în cimitir a fost acela referitor la procurorul Max Bălăşescu, cel care a lucrat la dosarul în care Becali a fost arestat pentru sechestrarea hoţilor de maşini. Bălăşescu a ajuns, între timp, la puşcărie pentru luare de mită. La Jilava, Becali şi Bălăşescu au fost surprinşi într-o fotografie, stând pe o bancă şi discutând prieteneşte. Becali a povestit un episod de mare valoare pentru imaginea justiţiei româneşti: „În puşcărie mi-am evaluat dragostea. M-am întâlnit cu Max Bălăşescu, procurorul, călăul meu. L-am luat în braţe şi i-am spus: «Pe tine, Max, te iubesc cel mai mult». Să vă spună Max dacă nu e aşa! El, la un moment dat, mi-a spus: «Băi, nea Gigi, când văd cât de băiat bun eşti, o să fac şi eu un gest: o să-ţi dau înregistrarea cu înscenarea în care te-am arestat. Îţi dau înscenarea ca recunoştinţă». Şi i-am spus: «Băi, Max, păi atât ai înţeles tu? Dacă pe tine te iubesc, de ce i-aş urî pe ceilalţi doi procurori? Păi răzbunarea noastră trebuie să fie aşa: când ne eliberăm, tu şi cu mine, în tribună la Steaua, unul lângă altul, cu dragoste! Ia înscenarea şi arunc-o în foc! Atât ai înţeles tu, Max, din toată iubirea mea?»“.

Pentru binele justiţiei, Becali a promis că transformă palatul său din Aleea Alexandru în „Palat al dreptăţii“, unde avocaţi ortodocşi vor îndrepta legile rele de la noi din ţară. Până atunci, Becali speră să fie graţiat de Băsescu, la final de mandat, sau de Ponta:  „Dacă iese Ponta preşedinte, a treia zi voi fi eliberat şi eu, şi Gică Popescu“.

La final, Becali a strigat o adaptare proprie după Psalmul 85, un psalm al lui David: „Fă cu mine semn spre bine, ca să vadă cei ce mă urăsc şi să se ruşineze, căci Tu, Doamne, m-ai ajutat şi m-ai mângâiat… şi cu asta basta, hai!“. Şi au plecat cu toţii, claie peste grămadă, spre ieşirea din cimitir. În încercarea de a sta cât mai aproape de maşina lui Becali, un car de la RTV s-a ciocnit cu o maşină de paparazzi. Marţi, la ora 9 dimineaţa, Becali se întoarce în puşcărie, şi cu asta basta!

[<a href="//storify.com/Alinavasile123/gigi-becali-eliberat-24-de-ore" target="_blank">View the story "Gigi Becali eliberat 24 de ore " on Storify</a>]

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite