Realităţi şi percepţii pe timp de pandemie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valul de îmbolnăviri în lanţ, în rândul cetăţenilor şi al personalului medical se rostogoleşte în permanenţă şi încă este departe de a fi ajuns la apogeu. La fel şi greşelile autorităţilor care se chinuie să gestioneze situaţia actuală, fără precedent, care se agravează continuu, în ciuda asigurărilor oficialităţilor care se căznesc să ne convingă de stăpânirea lucrurilor!

România se află într-o situaţie fără precedent în istoria ei modernă, confruntându-se cu un inamic nevăzut care face zilnic victime în rândul populaţiei, bilanţul îmbolnăvirilor şi morţilor fiind anunţat, în creştere, zilnic. Măsurile luate de autorităţi, depăşite clar de situaţie, sunt mai bune sau mai rele, iar efectele şi consecinţele acestora sunt pe măsură. În realitate, lumea întreagă este dată peste cap de pandemia noului coronavirus, iar în unele ţări, în prezent, numărul deceselor se raportează zilnic, cu sutele! Pentru mulţi oameni viaţa stă în loc şi dispare la propriu!

Deocamdată, în ţara noastră numărul îmbolnăvirilor raportate de COVID-19 este aproape de a depăşi numărul miilor, iar cel al decedaţilor încă este la nivelul zecilor. Comparativ cu alte ţări, Italia şi Spania de exemplu, am putea spune că stăm bine, dar nimic nu poate fi bine atât timp cât se contaminează şi mor oameni, iar perspectiva este tot mai sumbră. Starea de spirit a românilor este diferită: unii sunt îngroziţi, văd doar sfârşitul lumii; alţii, cum ar fi medicii care se luptă cu pandemia, riscă infectarea, sănătatea şi viaţa lor, a colegilor şi familiilor proprii; o altă categorie de români sunt cei iresponsabili care nu i-au în considerare măsurile instituite de autorităţi, unii sunt nepăsători, naivi sau ignoranţi voit, cum ar fi cei care zic că dacă au trecut în timp, peste alte rele, vor trece şi peste acest pericol fără să-şi facă probleme, să-şi protejeze viaţa proprie dar şi pe cea a concetăţenilor lor! Mulţi credincioşi, cu acordul aparent, tacit al capilor religioşi cred, de asemenea, că nu trebuie să respecte legile într-o situaţie de criză majoră, fără precedent şi aşteaptă să-i salveze doar divinitatea, icoanele, moaştele şi sfinţii în care cred orbeşte!

La ora când scriu aceste rânduri, din perspectiva autoizolării şi respectării legilor speciale în vreme de pandemie, străzile sunt oarecum pustii, în Capitală, iar în oraşele de risc patrulează armata, poliţia şi jandarmeria, verificând cetăţenii care ies pe străzi, fie la serviciu, fie după achiziţionarea de alimente ori medicamente, fie după cum îi duce capul pe fiecare să meargă. Sirenele ambulanţelor şi îndemnurile autorităţilor către populaţie întregesc peisajul. În case, la adăpost, majoritatea cetăţenilor sunt sufocaţi cu informaţiile, ştirile şi toată avalanşa de informaţii, reale sau false, revărsate non stop prin toate canalele media existente.

Acum câteva zile, preşedintele ţării, Klaus Iohannis, care iese aproape zilnic cu declaraţii şi apeluri în faţa opiniei publice, printre altele, ne sigura că unii dintre cetăţenii, mii, care nu respectă măsurile de carantină totală vor fi urmăriţi şi verificaţi cu ajutorul unor brăţări electronice! Informaţie care mie personal mi s-a părut a fi una falsă, deoarece cred că nu avem resursele necesare efectuării acestei verificări! Ieri, guvernul a anunţat că toţi cetăţenii din Bucureşti, după unii circa 2 milioane, după alţi aleşi ar cam fi 4 milioane de oameni în cel mai mare oraş al ţării, vor fi testaţi pentru depistarea coronavirusului cu care ne confruntăm! Altă informaţie venită din surse oficiale, autorizate, în care suntem îndemnaţi să credem, care mi se pare falsă, dacă ne gândim că autorităţile n-au reuşit să testeze tot personalul medical din prima linie, dar să mai testeze şi populaţia din Capitală, din uşă în uşă, toţi locuitori proprii sau aflaţi temporar aici!

Astăzi, 26 martie 2020, după ce ieri a anunţat testarea tuturor bucureştenilor, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, medic chirurg de profesie, şi-a dat demisia sau a fost forţat să-şi dea demisia! Este principalul subiect al discuţiilor, mulţi părelologi media, considerând că a fost demis ori şi-a dat demisia din cauza incompetenţei în funcţie, unii îl consideră chiar trădător de ţară în vreme de pandemie!!! Pare că nu mai contează faptul demonstrat de viaţă că nu întotdeauna un profesionist foarte bun pe domeniul său este potrivit şi într-o importantă funcţie politică, precum şi ca manager al unor instituţii vitale pentru populaţie şi stat! Şi că o simplă înlocuire din funcţie nu rezolvă problemele sistemului!

Pe plan naţional, situaţia îmbolnăvirilor de noul coronavirus în rândul personalului medical depăşeşte suta de oameni, ceea ce a dus la închiderea unor spitale precum cel din Suceava şi al unităţilor medicale militare „Dimitrie Gerota” din Bucureşti şi spitalul din Focşani! Tot mai mulţi medici şi personal sanitar, atât din rândul celor aflaţi în lupta cu pandemia, cât şi alţii, precum cei de la principala maternitate din Iaşi, acuză lipsa materialelor şi a echipamentelor de protecţie şi riscul contaminării. Tot mai mulţi medici care nu mai suportă situaţia la care s-a ajuns, încalcă interdicţia şefilor şi fac publice problemele grave din spitalele româneşti. Valul de îmbolnăviri în lanţ, în rândul cetăţenilor şi al personalului medical se rostogoleşte în permanenţă şi încă este departe de a fi ajuns la apogeu. La fel şi greşelile autorităţilor care se chinuie să gestioneze situaţia actuală, fără precedent, care se agravează continuu, în ciuda asigurărilor oficialităţilor care se căznesc să ne convingă de stăpânirea lucrurilor!

Gravitatea la care s-a ajuns ţine şi de incompetenţă, de lipsă de organizare şi de politică (au existat şi există destui şefi în direcţiile de sănătate publică judeţeană, manageri de spitale şi funcţionari înalţi în Ministerul Sănătăţii şi în alte ministere, instituţii numiţi pe criterii politice şi nu pe competenţe), lipsă de curaj, de viziune şi nu neapărat este cauzată de insuficienţa resurselor financiare. Exemplul cel mai elocvent din acest punct de vedere este cel al Spitalului judeţean Suceava, unde s-au produs cele mai multe contaminări în rândul personalului medical în special, instituţie care nu de bani ducea lipsă, ci de competenţe şi organizare eficiente la nivelul managementului unităţii!

Pe de altă parte, autorităţile, începând chiar cu şeful cel mare al statului şi continuând cu membrii guvernului şi reprezentanţi ai autorităţilor locale dovedesc că au mari probleme de comunicare, de înţelegere şi de credibilitate în relaţia cu cetăţenii. Comunicarea nu este suficientă, clară şi bine înţeles mesajul doar citind mecanic după foi, noile reglementări legale adoptate! Ca să dau un singur exemplu, mulţi oameni nu înţeleg de ce armata, care a anunţat că scoate 10. 000 de ostaşi în stradă alături de poliţişti şi jandarmi, patrulează tehnică specifică şi militari înarmaţi cu arme de război în Bucureşti!!! O comunicare simplă, clară, pe limba tuturor cetăţenilor, la obiect, în cunoştinţă de cauză, cu impact asupra opiniei publice ar fi putut nu doar lămuri cetăţenii nedumeriţi, dar ari fi avut menirea să-i liniştească, să le ofere siguranţa şi încrederea atât de necesare.

În final, la capitolul solidaritate în vreme de criză şi pericole fără precedent, am văzut că cei mai săritori să ofere ajutor până acum, spitalelor şi persoanelor vulnerabile în special, sunt tot oamenii simpli fără mari posibilităţi materiale, câteva organizaţii neguvernamentale şi câţiva oameni de afaceri şi companii. Nu am văzut de exemplu, solidaritatea şi ajutor concret din partea politicienilor, a celor cu pensii speciale, a celor bogaţi şi foarte bogaţi! Şi nici o implicare eficientă din partea autorităţilor locale, care au şi obligaţii legale în acest sens! Chiar dacă s-a dat lege către administraţiile locale să identifice persoanele de pe raza localităţilor lor, în vârstă de peste 63 de ani, vulnerabile şi să le ajute concret cu alimente, medicamente şi lucruri de strictă necesitate, câţi edili au făcut acest lucru?

Cu toate acestea, speranţele românilor că va fi bine sunt întărite şi de aşa numitele veşti bune, cum că s-ar fi descoperit vaccinul, leacul, tratamentul pentru acest coronavirus ucigaş. Azi s-au anunţat oficial, 94 de persoane care au fost vindecate!!!

Până la confirmarea acestor veşti bune însă, cred că ar trebui să urmăm cu toţii povaţa veche „Paza bună păzeşte primejdia rea!” şi să avem grijă atât de noi, cât şi de cei din jurul nostru!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite