VIDEO Protest cu îmbrânceli între jandarmi şi manifestanţi în Piaţa Victoriei. Amenzi de 4.500 de lei pentru instigare la acţiuni violente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe incidente au avut loc în Piaţa Victoriei din Capitală, unde mai mulţi protestatari s-au îmbrâncit cu jandarmii, după ce au încercat să forţeze cordonul format de oamenii legii. O parte dintre manifestanţi au fost ridicaţi. Traficul pe bulevarul Kiseleff a fost blocat de poliţiştii rutieri. Principala nemulţumire a protestatarilor este modificarea Codului de procedură penală. Manifestări au loc şi în alte orase.

GALERIE FOTO 

UPDATE 23.30 Manifestaţia din Piaţa Victoriei din Capitală - unde peste 4.000 de oameni au protestat faţă de modificarea codurilor penale - s-a încheiat după aproximativ cinci ore. În timpul protestelor, au avut loc altercaţii între manifestanţi şi jandarmi, opt persoane fiind ridicate de forţele de ordine şi duse la Poliţie.

După ora 23.00, oamenii care au protestat în faţa Guvernului au început să plece.

Manifestaţia a durat peste cinci ore, oamenii scandând "Rezistăm, nu plecăm", "PSD, ciuma roşie",  "Demisia", "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta", "Libertate" sau "Hoţii", iar în piaţă a fost montat un banner de mari dimensiuni cu mesajul "Curtea Constituţională a penalilor".

UPDATE 23.08 Alte şase persoane participante la manifestaţia de miercuri seară din Piaţa Victoriei din Capitală au fost ridicate de jandarmi şi duse la Secţia de Poliţie, anunţă jandarmeria, care spune că acestea au blocat traficul pe bulevardul Aviatorilor.

"În urma incidentelor din Piaţa Victoriei provocate de un grup de persoane care a blocat traficul pe bulevardul Aviatorilor, jandarmii au condus la secţie şase persoane care vor fi identificate şi ulterior stabilite măsurile de sancţionare. Recomandăm persoanelor care participă la manifestaţii în spaţiul public sa respecte şi drepturile celorlalţi cetăţeni care desfăşoară alte activităţi", a transmis Jandarmeria Bucureşti.

Printre persoanele ridicate de jandarmi se află şi un jurnalist german. "Colegul nostru de la Passport Productions, jurnalistul german Paul Arne Wagner, a fost smuls brutal de lângă noi iî timp ce filma şi aruncat în duba jandarmeriei împreună cu alţi protestatari. Nu ştim câţi au fost ridicaţi. Nu ştim unde i-au dus”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Passport Production, conform news.ro 

UPDATE 22.00 Protestatarii au aprins lanternele telefoanelor mobile şi au cântat Imnul, după care au scandat "Demisia".

UPDATE 21.05 Două persoane au fost ridicate de jandarmi şi sancţionate cu amenzi în valoare totală de 4.500 de lei, pentru instigare la acţiuni violente cu intenţia de tulburare a adunării publice, în timpul manifestaţiei de miercuri seară din Piaţa Victoriei, potrivit Jandarmeriei Bucureşti.

"Au fost conduse la secţie două persoane, care au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 4.500 de lei, pentru instigare la acţiuni violente cu intenţia de tulburare a adunării publice", a transmis Jandarmeria Bucureşti.

La acestă oră, în jur de 4.000 de persoane protestează în Piaţa Victoriei faţă de modificarea codurilor penale, iar la Cluj numărul protestatarilor a crescut la 5.000

image

Imagine de la protestul din Cluj

 Aproape 4.000 protestatari mărşăluiesc pe principalele bulevarde din Sibiu, la Timişoara aproape 3.000 de oameni strigă „Bucureşti, luptă Bucureşti”, iar la Iaşi peste 1.500 de oameni au ieşit din case.

UPDATE 20.20 Filosoful Mihai Şora a postat pe Facebook un îndemn la proteste, mesajul lui fiind distribuit de actriţa Oana Pellea, care şi-a exprimat dezamăgirea faţă de numărul mic al manifestanţilor. În Piaţa Victoriei din Bucureşti s-au strâns în jur de 2.000 de oameni, iar la Cluj sunt 3.000

image

UPDATE 20.05 Atmosfera s-a detensionat în Piaţa Victoriei. Doar apariţia scutierilor Jandarmeriei au tulburat puţin mulţimea, însă aceştia s-au retras, iar protestatarii s-au liniştit. Manifestanţii strigă împotriva Curţii Constituţionale, a lui Liviu Dragnea şi a guvernării. Mesajele lor sunt „DNA să vină să vă ia“, „Nu vrem să fim conduşi de hoţi“, „PSD, ciuma roşie“, „Uniţi salvăm toată România“. 

UPDATE 20.00 Sunt proteste şi în Sibiu, Iaşi, Braşov, Oradea, Cluj. Sute de persoane protestează, miercuri, în mai multe oraşe din ţară, faţă de modificarea codurilor penale. Oamenii s-au mobilizat pe Facebook şi au pornit în marş prin zonele centrale ale oraşelor. 

SIBIU Peste 1.000 de oameni mărşăluiesc pe străzi, în ciuda ploii: „Am intrat în etapa finală a bătăliei pentru România”

CLUJ Circa o mie de oameni protestează şi în Piaţa Unirii din Cluj. Se strigă: „România-i ţara mea şi nu vreau să plec din ea“

IAŞI În jur de 500 de ieşeni au pornit în marş spre sediul PSD.

    

UPDATE 19.20 Mai multe persoane au căzut pe jos după ce au încercat să depăşească limita impusă de jandarmi. În urma incidentelor, poliţiştii au luat decizia de a bloca de tot traficul rutier pe şoseaua Kiseleff. 

Iniţial, traficul a fost restricţionat în Piaţa Victoriei, după ce manifestanţii au ocupat o parte din carosabil, unii dintre ei aşezându-se pe jos.

image

FOTO Mediafax

Oamenii au vrut apoi să ocupe şi mai mult şoseaua, iar jandarmii au făcut cordon în faţa lor, iar la un moment dat mai mulţi manifestanţi au rupt cordonul forţelor de ordine şi su reuşit să pătrundă pe şosea, unde s-au aşezat pe jos.

Au avut loc îmbrânceli cu jandarmii, iar unii manifestanţi au fost târâţi pe jos de către jandarmi, care au încercat să îi ridice şi i-au avertizat că vor interveni în forţă. Unul dintre protestatari a fost ridicat de jandarmi şi dus la dubă.

Manifestanţii strigă "Libertate", "Hoţii", dar şi mesaje împotriva Jandarmeriei.

UPDATE În Piaţa Victoriei au loc incidente, jandarmii îmbrâncindu-se cu o parte dintre cei prezenţi. Forţele de ordine au şi reţinut câteva persoane care s-au manifestat mai agresiv. 

image

FOTO Inquam

Numărul protestatarilor continuă să crească, în timp ce jandarmii încearcă să monteze din nou gardurile.

Manifestanţii strigă "Demisia", "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta" şi "Hoţii", iar în piaţă a fost montat un banner de mari dimensiuni cu mesajul "Curtea Constituţională a penalilor".

image

FOTO Mediafax 

UPDATE Protestatarii au spart cordonul de jandarmi. Circulaţia pe o singură bandă de mers, transmite digi24.ro. 

Protestatarii sunt nemulţumiţi de modificările aduse la Codul de procedură penală şi au scandat împotriva actualei guvernări. 

UPDATE Traficul este parţial blocat în Piaţa Victoriei, unde protestatari antiguvernamentali s-au adunat începând cu ora 18.00. 

La ora 19.00, peste 300 de persoane protestau în Piaţa Victoriei din Capitală faţă de modificarea codurilor penale, iar circulaţia este restricţionată în faţa Guvernului, o parte dintre manifestanţi fiind aşezaţi pe carosabil, după ce a avut loc o altercaţie cu jandarmii.

„ULTIMATUM pentru DRAGNEA! PSD, luaţi aminte, dacă începeţi procedura de supendare a preşedintelui, nu o să mai aveţi unde să vă ascundeţi de poporul român! V-am auzit pe toţi că mergeţi până la capăt, de data asta poporul spune #pânălacapăt. Noi avem ultimul cuvânt! Pe 20 iunie, venim la CASA POPORULUI!”, se arată în descrierea evenimentului de pe Facebook.

Protestul ar urma să aibă loc în faţa Parlamentului, de la ora 12.00. Manifestaţia a fost anunţată pe Facebook după ce în spaţiul public au apărut informaţii conform cărora în 20 iunie ar urma să se discute în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului despre suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. Şedinţa de plen a fost deja convocată la solicitarea premierului Viorica Dăncilă, care va prezenta în faţa parlamentarilor stadiul pregătirilor pentru preluarea de către România a Preşedinţiei semestriale a Consiliului Uniunii Europene în ianuarie 2019.

Tot miercuri, de la ora 18.00 ar urma să aibă loc alte proteste în mai multe oraşe din ţară, după ce Camera Deputaţilor a adoptat luni seară proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală. 

Astfel, sunt anunţate proteste la Suceava (în faţa prefecturii), la Iaşi (Piaţa Unirii), la Galaţi (prefectură), la Sibiu (Piaţa Mare), la Baia Mare (prefectură), la Satu Mare (prefectură), la Braşov (prefectură), la Brăila (prefectură), la Ploieşti (prefectură), la Alba Iulia (prefectură), Constanţa (prefectură), Miercurea Ciuc (prefectură), Călăraşi (prefectură), Focşani (Piaţa Unirii), Piatra Neamţ (prefectură), Tulcea (Piaţa Civică), Craiova (prefectură), Piteşti (prefectură), Buzău (prefectură), Târgu Jiu (prefectură), Oradea (prefectură), Botoşani (prefectură), Bacău (prefectură), Vaslui, Târgovişte (prefectură), Arad (prefectură) şi Timişoara (Piaţa Victoriei).

Peste trei mii de oameni au protestat marţi seară, la Cluj-Napoca, faţă de modificările la Codul de procedură penală adoptate de Parlament. Oamenii au scandat „Libertate", „Hoţii", „Demisia", „Fără penali", „Jos Guvernul”, „Anticipate" sau „PSD, ciuma roşie”. 

Proiectul PSD-ALDE-UDMR de modificare a Codului de procedură penală a fost votat, luni seară, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, după mai multe ore de dezbateri. PNL şi USR au anunţat că vor ataca legea la Curtea Constituţională.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite