Profesor în Comisia de Etică: o sentinţă definitivă în cazul de plagiat al lui Gheorghe Stanca, precedent cu efecte inclusiv în dosarul lui Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Stanca, acuzat de plagiat FOTO Adevărul
George Stanca, acuzat de plagiat FOTO Adevărul

Publicistul Gheorghe Stanca, acuzat că a plagiat „Jurnalul” lui Lev Tolstoi, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în noiembrie, după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au menţinut decizia Tribunalului Bucureşti din aprilie 2011. Decizia nu e definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă, însă ar putea fi un precedent în cazurile de plagiat aflate pe rolul instanţelor.

În data de 11 noiembrie 2013, Curtea de Apel Bucureşti a respins apelul formulat de Gheorghe Stanca faţă de sentinţa de condamnare dată în 2011 de Tribunalul Bucureşti.  În 2010, scriitorul a fost trimis în judecată de procurori pentru că şi-a însuşit traducerea cărţii "Jurnal", scrise de Lev Tolstoi, publicată sub titlul „Memorii", potrivit gandul.info.

Decizia nu e definitivă şi irevocabilă, însă, în cazul în care vom avea o sentinţă finală care pune semnul egal între plagiat şi închisoare aceasta ar putea fi un precedent, ce s-ar aplica şi în alte cazuri cu acuzaţii similare aflate pe rol, aşa cum este dosarul premierului Victor Ponta, susţine profesorul Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti.

Cazul premierului are termen pe 20 ianuarie 2014, când judecătorii Curţii Supreme vor decide dacă procurorii vor ancheta sau nu plagiatul de care este acuzat Victor Ponta, după ce Adrian Răzvan Papahagi, George Mihail Neamţu şi Augustin Minel Ofiţeru au contestat soluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP), din vara lui 2013.

Contactat de adevarul.ro, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti este de părere că, deocamdată, acest caz este slab legat de dosarul de plagiat al lui Victor Ponta şi nu se poate pronunţa decât în momentul în care va exista o sentinţă definitivă. 

Părerea mea e că, pentru a face o legătură corectă cu cazul Victor Ponta (V.P.), denunţat prin acţiunea în justiţie a domnilor Papahagi, Neamţu şi Ofiţeru, ar trebui să existe o sentinţă definitivă în cazul George Stanca (G.S.). Abia atunci, şi pe baza expertizei solicitate de instanţă (cum s-a întâmplat şi la sentinţa din 2011 la G.S.), se va putea chestiona cazul V.P. Căci dacă o instanţă validează o expertiză în speţa plagiatului, precedentul poate funcţiona şi în cazul V.P. Expertiza arată, de regulă, că au fost copiate şi folosite ilicit un număr de pagini de text dintr-o lucrare existentă”, a declarat prof. Marian Popescu. 

Norme academice 

El a adăugat că: „În cazul VP din 2012 privind plagiatul în teza sa de doctorat, au fost doua instanţe academice (validate profesional de legislaţia în vigoare: Legea Educaţiei, Carta Universităţii din Bucureşti şi altele): CNATDCU (desfiinţat brutal în 2012 de fostul ministru Liviu Pop) şi Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti (al cărei punct de vedere a fost dublat de Raportul Comisiei de experţi internaţionali), care au confirmat fără dubiu plagiatul comis. Numai Consiliul Naţional de Etică, pendinte de Ministerul Educaţiei, a invalidat plagiatul, fără argumente făcute public.” 

„Normele academice blamează/sancţionează procedeul plagiatului oriunde în lumea civilizată. Cel sau cea care a comis un plagiat, dacă are onoare, responsabilitate, îşi asumă greşeala. S-a întâmplat la fel, în 2012, şi în Ungaria şi în Germania. Nu e chiar un capăt de ţară şi nici, pentru că trăim în România, un capăt de carieră politică. Dar cred că în ianuarie 2014, Curtea Supremă nu are cum să nege evidenţa în cazul domnului Victor Ponta", a completat el. 

Cazul Stanca şi ce prevede legea

Conform judecătorilor, Stanca ar fi modificat începutul lucrării şi al fiecărui capitol pentru a ascunde plagiatul. Pe lângă pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare, instanţa a dispus şi confiscarea a peste 1.000 de volume. De asemenea, Gheorghe Stanca a fost obligat să plătească daune în valoare de 100.000 euro. 

Legea privind drepturile de autor din 1996 prevede, la capitolul legat de măsuri de protecţie, proceduri şi sancţiuni, că reprezintă „infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amendă de la 25.000.000 lei (vechi - n.r.) la 500.000.000 lei (vechi - n.r.) fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunoştinţă publică o operă sub un alt nume decât acela decis de autor”.

 „În drept, fapta inculpatului S.G., pseudonim literar G.S., constând în însuşirea în mod ilicit a unei traduceri anterioare din limba rusă în limba română a operei „Jurnal" - L.T. efectuată de partea vătămată, traducătorul ........, prin prezentarea acestei traduceri ca fiind propria sa operă de creaţie intelectuală în lucrarea „Memorii" sub pseudonimul „G.S.”, editată, tipărită şi publicată de Editura A. H., întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de însuşire fără drept a calităţii de autor al unei opere prev. de art. 141 teza 1 din Legea 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe", se arată în rechizitoriul procurorilor, citat de gandul.info.

Gheorghe Stanca s-a apărat în instanţă explicând că editura i-a cerut o traducere a operei lui Tolstoi, apoi a primit pe email o variantă de traducere făcută de Janina Ianoşi şi i s-ar fi sugerat să o preia pe aceea. Stanca a spus că ar fi refuzat, dar a fost ameninţat cu încetarea contractului de colaborare în acest caz, relatează gandul.info.


Preşedintele chinez Xi Jinping, acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat

Xi Jinping, primul lider comunist chinez cu titlu de doctor, este acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat, informează publicaţia „Asia Sentinel”, citată de Epoch Times.

Parchetul General a decis: premierul Victor Ponta nu va fi urmărit penal pentru plagiat pentru că fapta nu există

Procurorii Parchetului General au decis neînceperea urmăririi penale faţă de Victor Ponta în dosarul în care acesta era acuzat de plagiat, în urma cercetărilor stabilind că fapta nu există.

Victor Ponta spune că a muncit foarte mult la teza de doctorat pentru care a fost acuzat de plagiat

Premierul Victor Ponta a declarat joi seara, la B1TV, că nu-i foloseşte absolut la nimic titlul de doctor, subliniind că a muncit foarte mult la teza de doctorat care a fost în centrul unui scandal de plagiat.

Petiţia pentru retragerea titlului de doctor premierului Victor Ponta a adunat peste 2.000 de semnături

Ultima petiţie, lansată de Revista 22, prin care i se cerea ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să-i retragă titlul de doctor premierului Victor Ponta a strâns peste 2.200 de semnături câteva zile, susţin iniţiatorii.

Universitatea din Bucureşti: Victor Ponta a plagiat. Doar Ministerul Educaţiei îi poate retrage titlul de doctor

Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti (UB), declara la acea vreme, că raportul Comisiei de Etică, dar şi un al doilea raport solicitat de conducerea instituţiei şi avizat de trei experţi jurişti români, doi dintre ei de la Sorbona şi Strasbourg, au confirmat plagiatul premierului Victor Ponta.

Ce conţine cel de-al doilea raport al Universităţii din Bucureşti care susţine că Victor Ponta a plagiat

Raportul de expertiză ştiinţifică solicitat de Universitatea din Bucureşti şi realizat de trei profesori români, dintre care doi predau la universităţi din Franţa (Strasbourg şi Sorbona Paris), arată că o treime din teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat: sute de pagini copiate integral, cărţi nemenţionate deloc în bibliografie şi ”o mare dezordine” în notele de subsol.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite