Procurorii DNA au pus sechestru asigurător pe mai multe bunuri ale firmei Tel Drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA au anunţat că au pus în mişcare acţiunea penală împtriva firmei Tel Drum şi a reprezentantanţilor acesteia, Petre Pitiş şi Mircea Vişan. Măsura a fost luată într-o anchetă privind o posbilă fraudă europeană, prejudiciul fiind de 4,9 milioane de lei. DNA a pus sechestru asigurător pe bunurile celor implicaţi.

UPDATE 15.35 Potrivit DNA, procurorii au pus în mişcare acţiunea penală în cazul firmei Tel Drum şi a reprezentanţilor acesteia, Petre Pitiş şi Mircea Vişan. Aceştia sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave.

Măsura a fost dispusă şi în cazul WFA Impex, a afaceristului Ion Florian, reprezentant WFA Impex şi a Floarei Neda, reprezentant Tel Drum, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave.

Acuzaţiile procurorilor

Potrivit DNA, la data de 16 mai 2017 a fost înregistrată sesizarea Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor cu privire la suspiciuni privind activitatea unor firme, care, în cursul anului 2016, ar fi folosit o schemă de obţinere ilicită de fonduri europene prin supraevaluarea preţului unor utilaje.

În cursul lunii iulie 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comercială Tel Drum în cadrul programului „Creşterea Competitivităţii Economice”, finanţat din fonduri europene. În cadrul proiectului, Tel Drum urma să achiziţioneze o „staţie mobilă de mixturi asfaltice pentru creşterea competitivităţii economice a SC TEL DRUM SA”. 

„În urma depunerii cererii de rambursare în luna februarie 2016, beneficiarul TEL DRUM SA a primit în cadrul proiectului, suma nerambursabilă de 4.849.375 lei, sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă, din care majoritatea, respectiv suma de 4.170.462,5 lei provenind din fonduri europene”, arată DNA. 

DNA: Era o firmă paravan

A rezultat că, în cadrul proiectului prin care a primit finanţare din bani europeni, Tel Drum, prin reprezentanţii săi Vişan Mircea şi Petre Pitiş şi cu ajutorul persoanei juridice WFA Impex SRL şi a lui Neda Florea şi Ion Florian, ar fi simulat procedura prin care a achiziţionat staţia mobilă de preparare mixturi asfaltice.

Ca urmare a procedurii de achiziţie, a reieşit că ofertantul câştigător este firma WFA IMPEX SRL. „În realitate, această firmă are o relaţie de afiliere cu Tel Drum, ea fiind doar interpusă între furnizorul utilajului şi beneficiarul Tel Drum cu unicul scop de a majora artificial preţul de achiziţie a utilajului şi, pe cale de consecinţă, de a majora suma nerambursabilă obţinută de Tel Drum SA”, acuză DNA.

Mai mult, Tel Drum ar fi purtat negocieri directe cu furnizorul, inclusiv în ceea ce priveşte oferta pe care furnizorul urma să o facă firmei WFA Impex SRL şi a oferit firmei câştigătoare SC WFA Impex SRL, informaţii privind procedura de atribuire a contractului de furnizare a bunului, înainte de publicarea anunţului pe site-ul www.fonduri-ue.ro.

Cine ar fi beneficiat de bani

Concret, la data de 9 februarie 2016, beneficiarul Tel Drum SA a depus cererea finală de rambursare care conţinea date inexacte cu privire la respectarea regulilor privind achiziţiile publice şi cu privire la conformitatea utilajului cu obiectivele proiectului (având în vedere că utilajului livrat îi lipseau unele componente ce fuseseră menţionate expres în planul de afaceri şi în obiectivul general al proiectului). 

„De asemenea, beneficiarul proiectului Tel Drum a folosit, cu rea-credinţă, documente şi declaraţii false, inexacte şi incomplete, respectiv declaraţiile privind inexistenţa conflictului de interese, deşi exista o relaţie personală între Pitiş Petre, Neda Florea şi Ion Florian şi o relaţie de afiliere între Tel Drum SA şi WFA Impex SRL, documentele privind procedura de achiziţie a utilajului care a fost simulată atât în ceea ce priveşte respectarea regulilor de derulare cât şi în ceea ce priveşte desemnarea ofertantului câştigător şi a preţului.

În consecinţă, pe nedrept, societatea comercială Tel Drum SA ar fi obţinut suma de 4.849.375 lei reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă din cadrul proiectului. Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă cu suma de 4.849.375 lei.  În vederea recuperării sumei de bani obţinute în mod injust, procurorii au instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor, persoane fizice şi juridice. 

Ştirea iniţială: Audierea lui Pitiş

Fost consilier în cadrul CJ Teleorman, Petre Pitiş, în prezent directorul firmei Tel Drum, a ajuns luni dimineaţă la DNA pentru a fi audiat de procurori. El este cercetat în dosarul Liviu Dragnea-Tel Drum pentru  constituirea unui grup infracţional organizat,  evaziune fiscală, în formă continuată, şi complicitate la două infracţiuni de abuz în serviciu.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost pus sub urmărire penală în dosarul „Tel Drum” sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete şi abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul, într-un dosar în care sunt urmărite penal alte opt persoane, între care reprezentanţi ai firmei Tel Drum, a anunţat la începutul lunii noiembrie DNA. 

Potrivit procurorilor, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a iniţiat un grup infracţional organizat care acţionează şi în prezent şi din care au făcut şi fac parte funcţionari ai instituţiilor din administraţia publică şi persoane din mediul de afaceri. Grupul iniţiat în anul 2001 are ca principal scop obţinerea frauduloasă a unor sume importante din contractele finanţate din fonduri publice , prin comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, spun procurorii DNA. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite