Omar Hayssam a rămas fără cetăţenia română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omar Hayssam a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism
Omar Hayssam a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism

Omar Hayssam a rămas fără cetăţenia română. Asta după ce preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC), Iulia Ciobanu, a semnat ordinul privind retragerea cetăţeniei. Decizia vine ca urmare a unei cereri făcute pe 22 aprilie de Serviciul Român de Informaţii (SRI).

Preşedintele ANC a validat, astfel, hotărârea de vineri a Comisiei pentru cetăţenie din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, potrivit căreia Omar Hayssam îndeplineşte condiţiile pentru a-i fi retrasă cetăţenia română, arată news.ro.

Sesizarea SRI a fost formulată în baza Legii cetăţeniei care prevede că cetăţenia română se poate retrage persoanei care „este cunoscută ca având legături cu grupări teroriste sau le-a sprijinit, sub orice formă, ori a săvârşit alte fapte care pun în pericol siguranţa naţională”.

Acordarea cetăţeniei române lui Omar Hayssam a fost aprobată printr-o Hotărârea Guvernului României de pe 26 octombrie 1993.

Potrivit legii cetăţeniei române, orice autoritate sau persoană care are cunoştinţă de existenţa unui motiv pentru retragerea cetăţeniei române poate sesiza, în scris, Comisia pentru cetăţenie, având obligaţia să prezinte dovezile de care dispune.

Pierderea cetăţeniei române prin retragere are loc la data emiterii ordinului preşedintelui ANC de aprobare a retragerii cetăţeniei române. Procedura de retragere a cetăţeniei se derulează cu respectarea principiului contradictorialităţii şi a dreptului la apărare.

Omar Hayssam, condamnat pentru terorism

Omar Hayssam se află în arest, având de executat o pedeapsă de 23 de ani şi patru luni de închisoare, pedeapsa rezultată în urma contopirii condamnărilor primite în mai multe dosare. Concret, sirianul  a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor români în Irak în aprilie –mai 2005, la 16 ani de închisoare în dosarul „Volvo Truck”, la 3 ani de închisoare în dosarul „Foresta Nehoiu” şi la 2 ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei.

În noiembrie 2015, sirianul Omar Hayssam a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 23 de ani şi patru luni închisoare în dosarul „Manhattan”, în care a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârşirea unor infracţiuni economice. 

În 2006 a fugit din România, fiind adus înapoi în ţară în anul 2013.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite