Teroristul Omar Hayssam poate rămâne fără cetăţenia română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia din cadrul Autorităţţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC) a decis, vineri, să-i retragă cetăţenia română lui Omar Hayssam. Raportul a fost trimis spre aprobare preşedintelui ANC.

Sesizarea privind retragerea cetăţeniei lui Omar Hayssam a fost înaintată de Serviciul Român de Informaţii (SRI), având ca temei un articol de lege care prevede că cetăţenia română se poate retrage persoanei care „este cunoscută că având legături cu grupări teroriste sau le-a sprijinit, sub orice formă, ori a săvârşit alte fapte care pun în pericol siguranţă naţională”. 

„Urmare a dezbaterii sesizării, comisia a constatat îndeplinirea condiţiilor legale de retragere a cetăţeniei şi va înainta preşedintelui ANC propunerea să motivată. În baza raportului primit, acesta din urmă va analiză, la începutul săptămânii viitoare, îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege şi va emite un ordin în acest sens”, potrivit unui comunicat emis vineri de ANC.

Omar Hayssam a fost dus vineri la ANC pentru a-şi exprimă opinia în legătură cu sesizarea făcută de SRI.

După audiere, pe pagina acestuia de Facebook a fost postat un mesaj în care a mulţumit SRI că „a lămurit pentru totdeauna că Omar Hayssam nu este terorist”.

„Vreau să mulţumesc Serviciului Român de Informaţii că astăzi a lămurit pentru totdeauna că Omar Hayssam nu este terorist, întrucât chiar reprezentantul SRI a declarat în faţă comisiei ce ţine de Autoritatea Naţională de Cetăţenie că SRI nu a zis niciodată că Omar Hayssam este terorist şi nu a fost făcut terorist”, se arată în mesajul de pe Facebook, în care se mai arată că, indiferent de decizia ANC, se consideră cetăţean român.

Omar Hayssam, condamnat pentru terorism

Omar Hayssam se află în arest, având de executat o pedeapsă de 23 de ani şi patru luni de închisoare, pedeapsa rezultată în urma contopirii condamnărilor primite în mai multe dosare. Concret, sirianul  a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor români în Irak în aprilie –mai 2005, la 16 ani de închisoare în dosarul „Volvo Truck”, la 3 ani de închisoare în dosarul „Foresta Nehoiu” şi la 2 ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei.

În noiembrie 2015, sirianul Omar Hayssam a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 23 de ani şi patru luni închisoare în dosarul „Manhattan”, în care a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârşirea unor infracţiuni economice. 

În 2006 a fugit din România, fiind adus înapoi în ţară în anul 2013.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite