Ocolul Asiei în opt luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Blăjuţ  (stânga) şi Mircea Struţeanu în  Hampi, India
Marius Blăjuţ (stânga) şi Mircea Struţeanu în Hampi, India

Doi români au parcurs 27.000 de kilometri cu trenul, avionul şi cu maşina. „Aventura asiatică“ trăită de Mircea Struţeanu şi Marius Blăjuţ implică, printre altele, traversarea deşertului Gobi, viaţa într-un trib mongol, dar şi liniştea unei mănăstiri budiste.

Mircea Struţeanu (28 de ani), din Bucureşti, şi Marius Blăjuţ (25 de ani), din Bacău, au pornit în septembrie 2008 o călătorie de mai bine de opt luni prin toată Asia, până în luna mai a anului trecut. Păţaniile, experienţele şi tot ce au simţit stau mărturie pe site-ul pe care cei doi l-au făcut, www.lumealarga.ro.

Mai citiţi şi:

Doi tineri au cutreierat opt luni prin lumea largă

Pentru a vedea pe unde au călătorit cei doi accesaţi acest link...

VEZI AICI GALERIE FOTO

Din Transsiberian în Transtibetan

„Şase zile am mers cu trenul ca să ajungem la prima noastră destinaţie, la Moscova. În aceeaşi seară, când am ajuns, ne-am îmbarcat pe Transsiberian şi în doar o zi am intrat în Asia, trecând prin Munţii Ural", povestesc tinerii. „A fost frumos pe acest traseu, dar nu uimitor.

Mircea stătea tot timpul cu capul pe geam să facă poze. Trenul oprea în medie din patru în patru ore, ne luam supă la plic şi turnam apă caldă din tren în bol", a spus Mircea. „Trenul avea electricitate şi apă caldă, iar în fiecare staţie puteai să-ţi cumperi mâncare de pe peron", adaugă Marius.

Un alt traseu care i-a impresionat pe tineri a fost drumul cu Transtibetanul. „Trenul este foarte modern, dar era foarte pustiu, vedeai tot felul de animăluţe. Experienţa a fost excepţională", explică Marius.

Pe acoperişul lumii

De-a lungul călătoriei, cei doi au mers cel mai mult cu trenul, dar au folosit şi autobuzul, motocicletele, barca, iar din India până în Cambodgia au luat avionul.

Traseul lor a inclus Rusia, Mongolia,China, Tibet, Nepal, India, Cambogia, Vietnam, Laos, Thailanda şi Malaysia.

"După o călătorie de 24 de ore cu trenul în care am traversat platoul Tibetan, acoperişul lumii, un tărâm sterp şi stâncos, aproape selenar, pierdut printre nori, am ajuns într-un oraş modern, cu o gară nouă şi autostrăzi largi, unde ghidul nostru de origine chineză dădea ordine şoferului tibetan", povesteşte Mircea Struţeanu experienţa din Tibet. Cei doi nu au fost lipsiţi de peripeţii, Mircea s-a accidentat serios în China, după ce a căzut de pe un bloc de escaladă, fiind nevoit să meargă 14 zile în cârje.

O altă problemă care le-a dat bătăi de cap a fost cea a vizelor. Ei nu aveau un program exact şi de multe ori îşi dădeau seama în ultimul moment că mai au puţin timp şi le expiră viza.

„În India am ieşit cu cinci minute înainte să ne expire viza. Cel de la graniţă era foarte surprins, se uita la ­ceas şi repeta cât este ora. În China, în schimb, cum eram accidentat, ne-a expirat viza, dar am prelungit-o", a explicat Mircea. O altă experienţă incredibilă s-a pregătit când Mircea a fost „atacat" de maimuţe, în Nepal. „Aveam nişte alune în mână tot pentru ele, şi odată am simţit o îmbrâncitură puternică în spate şi apoi o maimuţă a sărit din faţă. Până când am scăpat alunele şi au fost fericite. Nu mi-a venit să cred", a povestit Mircea.

Viaţa într-un trib din Laos

O experienţă pe care cei doi şi-au dorit neapărat s-o încerce a fost să locuiască timp de câteva zile cu un trib uitat de lume. Aşa că într-o zi au văzut doi bătrânei „exotici" şi s-au ţinut după ei. Aşa au ajuns la Takeo din Laos, un trib care se întreţine doar cu bambus. „Aici, câteva zile nici nu am scos aparatul de fotografiat, dar după ce s-au obişnuit cu el... mă chemau femeile la ele în cameră să le fac poze", spune Mircea râzând. Marius a mers şi în „câmpul muncii", pe plantaţia de bambus a tribului.

.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite