Nadia Pantazică: „Comunismul din Cuba, diferit de cel al lui Ceauşescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nadia (32 de ani) şi Lucian Pantazică (40 de ani), piteştenii care au petrecut în Cuba un sejur oferit de ziarul „Adevărul“, s-au întors acasă cu amintiri de neuitat. Impresionaţi de ţara lui Fidel Castro, soţii Pantazică spun că excursia oferită prin concursul „Înapoi în comunism“ a fost cel mai frumos concediu din viaţa lor.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

Argeşeanul Nicolae Pantazică (65 de ani), câştigătorul concursului de fotografii din perioada comunismului organizat de ziarul „Adevărul" la sfârşitul anului trecut, în cadrul serialului „Sfârşitul Ceauşeştilor", şi-a trimis fiul şi nora în ţara lui Fidel Castro. Profesorul pensionar din Băjeşti s-a înscris în concurs cu o fotografie făcută în „Epoca de Aur", alături de elevii săi, în practică, la cules de mere.

Mai citeşte şi:

O „lună de miere“ în Cuba

Spune că a avut o presimţire că o să câştige concursul, dar n-a putut să plece în Cuba de teama zborului peste Atlantic şi din cauza problemelor de vârstă. El i-a lăsat pe Lucian şi Nadia, fiul şi nora sa, să descopere cum arată o ţară comunistă în anul 2010. „Mulţumesc ziarului «Adevărul» pentru cadoul ăsta nemaipomenit. Sunt abonat şi cititor fidel al cotidianului şi sincer m-am bucurat foarte mult că pot trimite copiii într-o aşa aventură", ne-a spus Nicolae Pantazică. Fiul şi nora sa au petrecut 10 zile de neuitat la Havana, iar sâmbătă s-au întors acasă.

Comunismul lui Castro e un pic altfel

„Am rămas uimiţi. Cuba este fascinantă, chiar dacă este o ţară comunistă. Cel puţin, turistul este tratat ca un rege. M-a impresionat jovialitatea oamenilor. Acolo toţi se salută, se îmbrăţişează şi se sărută în plină stradă. Există o apropiere puternică, foarte frumoasă între oameni", povesteşte Nadia Pantazică.

harta

Cei doi soţi mărturisesc că au găsit în în Cuba un altfel de comunism decât cel pe care l-au trăit în timpul copilăriei şi al adolescenţei. „Pe stradă era foarte multă poliţie. Deşi noi, ca turişti, nu eram controlaţi, localnicii erau opriţi mai tot timpul, verificaţi şi percheziţionaţi. Este unul dintre puţinele aspecte care m-au întors cu gândul la comunism, când trăiam o oarecare teamă de miliţie. Ar mai fi celebra cravată pe care elevii lor o poartă la gât, puţin diferită de cea pe care noi, pionierii „Epocii de Aur", o purtam pe vremuri sau faptul că magazinele se închid foarte devreme. Şi acolo vitrinele sunt impresionante, dar marfa din magazine e mult prea puţină...", explică Lucian Pantazică. El spune că, exceptând aceste lucruri şi cultul personalităţilor istorice, nimic nu l-a convins că ţara lui Fidel Castro ar fi una comunistă.

„Am găsit în Cuba un comunism care-ţi dă dreptul la libertatea religiei, la libertatea orientării. Am văzut scris pe o pancardă: «Homosexualitatea nu e o ruşine, dar xenofobia, da! Vino la noi să te scăpăm de ea!». Mi-a mai plăcut şi faptul că nu au o cenzură a comportamentului. Doamne în toată firea poartă degajat pantaloni scurţi, fără ca nimeni să le arate cu degetul. Elevele, deşi merg la şcoală în uniforme, nu poartă acele fuste sub genunchi pe care trebuia să le purtăm noi acum mai bine de douăzeci de ani, ci un fel de fustiţe pantalon, drăguţe şi cochete", explică Nadia.

În inima Havanei

Au pornit să cunoască Havana, singuri, fără să-şi ia cu ei vreun ghid. „Am vrut s-o descoperim noi, încet, treptat, plăcut. Ne-am abătut un pic pe la vestitul Bulevard Obispo şi am trecut, fără să ne dăm seama, de zona turistică. Am păşit pe străduţe laterale, printre cubanezi autentici cu trabucuri în gură şi, de ce să nu spun, m-am cam temut un pic. Mi-am dat seama repede că n-am de ce. Am simţit căldura lor, ne-au salutat şi ne-au urat bun venit, în engleză, în spaniolă, în ce nimereau. Ne-au şi complimentat, dar numai ca să ne poată cere, câteva secunde mai târziu, un pesos! Cerşetoria e ca şi la noi. Te agasează şi te oboseşte", povesteşte Nadia.

Ospitalitatea localnicilor, în ciuda sărăciei, nu i-a lăsat indiferenţi. „Clientul este pentru ei cel mai important. Într-o seară, după ora de închidere, noi ne treziserăm uitându-ne prin geamurile unei cafenele, visând la savoarea celebrei licori. Cei de dincolo de geam ne-au văzut, ne-au întrebat ce dorim şi ne-au poftit înăuntru. Şi, deşi mesele erau toate strânse şi suprapuse, au întins una, special pentru noi.
Ne-au adus cafeaua şi ne-au aşteptat s-o bem în linişte. Ne-au impresionat!", spune piteşteanca.

S-ar întoarce şi pentru altă vacanţă

Soare şi ocean, reperele  unui concediu reuşit

Soare şi ocean, reperele unui concediu reuşit

Soţii Pantazică au fost captivaţi deopotrivă de Havana cea impregnată de istorie, de atmosfera tradiţională a ritmurilor de salsa şi de aroma cocktailurilor şi preparatelor cu specific cubanez. Au mâncat Arroz frito (orez prăjit), Bistec de Cerdo (friptură de porc), au încercat celebrul rom şi faimoasele Havane şi au savurat inegalabilele cafele cubaneze.

„Am fost total surprinşi când am constatat că două cafele la 1,5 pesos costau, pe nota de plată, 3,3 pesos, în loc de 3. De fapt, nota de plată includea şi bacşişul. E o practică la ei să-şi oprească singuri ceea ce, oricum, turistul le-ar lăsa", povesteşte zâmbind Nadia. Cei doi soţi s-au bucurat din plin de băile de soare pe care mii de alţi turişti le fac an de an aici. Fiecare zi a fost, pentru familia Pantazică, o aventură.

Au vizitat toate muzeele din capitala Cubei

Ca doi tineri amatori de istorie şi civilizaţie cubaneză n-au ratat niciun reper turistic al Havanei. „M-au impresionat mult Teatrul Havanez, amplasat chiar în centrul orasului, spectaculosul Museo de la Revolucion, dar şi Muzeul Artelor, care, ca şi toate celelalte muzee din Capitală, sunt foarte bine îngrijite şi puse la dispoziţia turiştilor. Am rămas uimită când, la Muzeul Ciocolatei, a trebuit să stăm la rând ca să putem intra. Înainte de a vizita obiectivul propriu-zis, erai aşezat la o masă unde gazdele te serveau cu o ciocolată caldă, în timp ce, la doar câţiva metri de tine, zeci de alţi turişti îşi aşteptau rândul la aceeaşi masă", îşi aminteşte Nadia.

Pe Lucian l-au fascinat situ-rile inscrise în patrimoniul mondial al UNESCO, străzile istorice şi pieţele din Havana. „Toată zona e plină de autoturisme din anii '50, foarte bine întreţinute. Este ceva inedit, care oferă Havanei un aer vechi şi exotic în acelaşi timp. Maşinile sunt ale localnicilor, dar găseşti uşor să le închiriezi sau poţi să le foloseşti ca taxi, bineînţeles contra cost, pentru că aceşti oameni fac bani din orice!", explică Lucian.

Soţii Pantazică spun că, deşi au plecat cu speranţe mari în Cuba, ceea ce au găsit acolo le-a depăşit aşteptările. „Pentru cultura pe care o emană Havana, pentru ospitalitatea cubanezilor, pentru gastronomia care reuşeşte să îmbine spectaculos influenţele spaniole, africane şi asiatice, dar mai ales pentru a savura cel mai bun trabuc şi pentru celebrul rom sau tradiţionalul cocktail Mojito, preferatul lui Ernest Hemingway, m-aş mai întoarce de câteva ori în Cuba", adaugă Lucian.

Fotografia câştigătoare

Nicolae Pantazică (stânga jos),  alături de elevii săi, la cules de mere

Nicolae Pantazică (stânga jos), alături de elevii săi, la cules de mere

Zece fotografii au ajuns în finala concursului „Înapoi în comunism“, organizat de „Adevărul“ între 15 octombrie şi 20 decembrie, iar un juriu format din zece persoane a ales-o pe cea câştigătoare. Fotografia trimisă de Nicolae Pantazică - fost profesor de limba şi literatura română în satul Băjeşti, comuna argeşeană Bălileşti, în prezent pensionar - i-a adus acestuia o excursie de zece zile la Havana, Cuba. El le-a oferit sejurul lui Lucian şi Nadiei, fiul şi nora sa.

Şi nepoţelele pensionarului Pantazică vor să meargă în Cuba

Fetiţele au fost încântate de cadourile primite

Fetiţele au fost încântate de cadourile primite

Întoarcerea acasă nu le-a fost, însă, la fel de lină. Sâmbătă dimineaţă, când au aterizat pe Aeroportul Otopeni din Bucureşti, au constat că nu mai au bagaje. „S-au rătăcit în timpul escalei la Madrid şi n-au mai ajuns o dată cu noi în România. Compania aeriană ne-a asigurat însă că le vom primi. Din fericire, mi-am luat în avion cu mine un bagaj de mână în care am avut cadourile pentru Ruxandra şi Viviana, fetiţele noastre. S-au bucurat tare mult de rochiţele şi gentuţele cubaneze", povesteşte Nadia.

Cadourile pentru socrul său, câştigătorul de drept al concursului „Înapoi în comunism", o sticlă de rom şi câteva trabucuri, vor ajunge la destinatar abia după ce bagajele vor fi recuperate. Fostul profesor de română a savurat însă cu plăcere poveştile de călătorie ale fiului şi ale norei şi s-a bucurat să afle de la ei că ţara lui Fidel Castro este diferită de cea a lui Nicolae Ceauşescu.

Viviana, fata cea mare a Nadiei şi a lui Lucian, a rămas acasă, la Piteşti, cu bunicul său, Nicolae Pantazică, iar mezina Ruxandra a stat cu bunica, în satul Băjeşti, comuna Bălileşti. Le-a fost tare dor de părinţi.

„Ne-ar plăcea să vedem dansatoarele de salsa"

„Abia îi aşteptam să se întoarcă. Am vorbit la telefon în fiecare zi, dar numai două-trei minute, pentru că era scump. Data viitoare când vor mai pleca trebuie să ne ia şi pe mine, şi pe Ruxandra, pentru că ne-ar plăcea să vedem şi noi dansatoarele de salsa şi să mâncăm dulciurile despre care mami spune că sunt cu adevărat foarte dulci!", spune Viviana. Puştoaica, o şcolăriţă foarte isteaţă, ne-a mărturisit că şi-ar dori să stea şi ea câteva nopţi la Plaza, celebrul hotel de 5 stele din Havana, despre care mama sa i-a povestit cât este de frumos.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite