Mobilizare generală pentru salvarea profesorului Trandafir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Elevii de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“ din Capitală s-au unit pentru a-l salva pe profesorul de sport, Constantin Trandafir, care la doar 33 de ani a fost diagnosticat cu o boală rară care nu poate fi tratată în România.

La numai 33 de ani, profesorul de sport Constantin Trandafir s-a îmbolnăvit subit în perioada Bacalaureatului de o boală rară. Pe cât de îndrăgit este de elevii Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” din Capitală unde predă, pe atât de tristă este povestea dascălului care a copilărit la orfelinat şi care acum se pregătea să-şi schimbe viaţa, alături de jumătatea lui. „Este profesor la noi la liceu de câţiva ani, un om foarte activ care nu s-a plâns niciodată de sănătate. Brusc, anul acesta, în timpul probelor de Bacalaureat a spus că îi e rău, că se simte ameţit şi că i-a amorţit faţa”, a povestit pentru „Adevărul” directoarea-adjunctă a liceului, Ionela Neagoe primele momente în care tânărul profesor şi-a dat seama că are probleme de sănătate.

Diagnosticul pus de medici a căzut ca un trăsnet: cavernoame multiple pe cerebel şi trunchiul cerebral. Vestea poate şi mai proastă a fost că aceste formaţiuni vasculare nu pot fi operate deoarece se află în imediata apropiere a centrilor respiraţiei, însă o clinică din Turcia are un tratament cu radioterapie pentru boala lui. Într-un interviu acordat Pro TV, Constantin Trandafir a mărturisit că déjà are probleme cu menţinerea echilibrului, dar că, momentan, boala nu i-a luat gândirea şi posibilitatea de a se mişca. Când a aflat cumplita veste, dascălul era într-unul dintre cele mai fericite momente din viaţa sa: îşi luase de curând gradul, iubita sa acceptase să se căsătorească cu el şi urmau să emigreze în Emiratele Arabe unde el ar fi vrut să predea Educaţie Fizică.

Mobilizare generală pentru strângerea de fonduri

Pofesorul Obama, cum îi spun elevii săi de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, a ajuns ieri în Turcia, unde va urma tratamentul costisitor pentru boala rară de care suferă. Doar analizele preliminare îl costă 3.700 de euro şi o singură şedinţă de radioterapie – 7.000 de euro. Pentru că trăieşte din salariul de cadru didactic şi nu are alte posibilităţi financiare, elevii liceului au lansat pe Facebook o campanie de strângere de fonduri pentru „domnul Trandafir”, iar în seara aceasta, la ora 19.00 la ArCuB în Bucureşti, are loc un eveniment de strângere de fonduri pentru tratamentul profesorului.

„L-am cunoscut pe domnul Trandafir în clasa a IX-a, când am intrat la liceu. Ţin minte că la prima oră, a venit la noi în clasă şi ni s-a prezentat. Cel mai tare ne-a lăsat impresia de seriozitate, de importanţă a orei de sport şi de puternică dedicare faţă de materia pe care o predă. E un om care, cu siguranţă, ţine la formarea elevilor săi şi la comunicarea deschisă cu ei. Avea o exigenţă plăcută, hotărât să ne deschidă ochii cu privire la importanţa lucrurilor aparent mărunte (mişcarea, stilul de viaţă, şi mai ales sănătatea), iar în afară de educaţia fizică, era implicat în cele mai interesante proiecte desfăşurate la noi în liceu. În autobuz, când ne mai întâlneam în drum spre casă, ajungeam să discutăm pe cele mai diverse subiecte şi am simţit în tot acest timp o persoană foarte înţeleaptă şi cu dorinţă de schimbare şi gândire pentru viitor”, povesteşte Dan Iliuţă, elev al Colegiului „Gheorghe Lazăr”. La rândul său, Teodora Agarici, de asemenea elevă la liceul „Gheorghe Lazăr”, spune că Trandafir este un profesor care i-a făcut să îndrăgească educaţia fizică. „Este un profesor foarte exigent, dar pe de altă parte este glumeţ şi ştie să facă ora plăcută. E un model pentru noi”, a spus eleva.

Încercat de mic copil

Viaţa l-a încercat încă de mic pe profesorul Trandafir. Directoarea-adjunctă a Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr”, Ionela Neagoe, a povestit pentru „Adevărul” că dascălul a crescut la orfelinat încă de la 6 ani când a rămas singur pe lume. A răzbit singur în viaţă, ajungând să predea la cel mai bun liceu din ţară. „A avut o viaţă grea, a crescut la orfelinat, tatăl lui fiind de origine kongoleză, şi a răzbit cu ajutorul oamenilor care l-au susţinut, pentru că a fost un copil bun. Când s-a aflat că este bolnav, a explodat comunitatea Lăzăriştilor şi Revista LZR, care organizează o serie de evenimente în cadrul unei campanii de strângere de fonduri”, a mărturisit Ionela Neagoe.

Ce este cavernomul cerebral

„Cavernomul este o malformaţie de vase capilare, care se vede clar numai la RMN. Cavernomul nu este o tumoare malignă. Unele cavernoame dau crize de epilepsie, altele dau hemoragie şi se pot opera numai dacă sunt în zone abordabile, dacă nu, atunci se poate face tratament cu iradiere. Cavernoamele nu sunt mortale, dar dacă se află în zone vitale şi sângerează, atunci există un risc. Practic, riscul major e dat de apariţia unei hemoragii puternice şi mai există riscul ca pacientul să facă crize frecvente de epilepsie”, a explicat neurologul Constantin Popa, profesor la Facultatea de Medicină şi şeful Clinicii de Neurologie din cadrul Institutului Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite