Loteria Română, amendată cu 80.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a amendat Compania Naţională Loteria Română cu 80.000 de lei, în urma finalizării procedurii de supraveghere declanşată în luna februarie, după o sesizare venită din partea Inspecţiei Generale din Ministerul Finanţelor Publice.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii, procedura de supraveghere a vizat modul de atribuire, în perioada 2007-2008, a unor contracte de furnizare şi servicii, dar şi a modului de atribuire a contractelor având ca obiect achiziţia de "bilete loteristice", "prestarea serviciilor de tipărire a revistei "Loto Prono" şi prestarea serviciilor de publicitate.

În urma analizei documentelor, echipa de control a ANRMAP a descoperit o serie de încălcări a prevederilor legale în cadrul procedurilor de achiziţie publică menţionate şi a aplicat sancţiuni în cuantum de 80.000 de lei.

În cazul procedurii de atribuire a contractului, având ca obiect servicii de tipărire a revistei "Loto Prono", la care s-au încălcat regulile de estimare a valorii contractului, evitându-se aplicarea prevederilor art. 20 din OUG nr. 34/2006, ceea ce constituie contravenţie, s-a aplicat o sancţiune de 35.000 de lei.

În privinţa procedurilor ce au avut ca obiect prestarea serviciilor de tipărire a revistei Loto Prono, ANRMAP a analizat documentele în cazul a două proceduri. Prima este procedura de atribuire a contractului având ca obiect servicii de tipărire bilete loteristice la care s-au încălcat regulile de estimare a valorii contractului, ceea ce constituie contravenţie. În acest caz s-a aplicat o amendă în valoare de 35.000 de lei.

A doua procedură de atribuire a făcut referire la contractul având ca obiect furnizare diverse imprimate (bilete loteristice) la care s-au încălcat prevederile legale, în sensul că autoritatea contractantă a stabilit durata contractului pentru o perioada mai mare decât cea necesară pentru a face faţă situaţiei de urgenţă, în condiţiile în care la data de de 23 octombrie 2008 încheiase un contract de furnizare bilete loteristice.

Potrivit raportului întocmit, "fapta descrisă reprezintă încălcarea principiului utilizării fondurilor şi constituie contravenţie". S-a aplicat sancţiunea în cuantum de 10.000 lei.

Din analiza documentelor puse la dispoziţia ANRMAP de către Compania Naţională Loteria Română, a rezultat că procedura privind prestarea serviciilor de publicitate a fost anulată ca urmare a deciziei autorităţii contractante, echipa de control verificând numai legalitatea acestei decizii.

"Echipa de control apreciază că, în condiţiile în care Caietul de sarcini, parte a documentaţiei de atribuire, impune la punctul 3, durata limită pentru iniţierea de către prestator a etapelor de pregătire a campaniilor publicitare este data de 7 noiembrie 2008, continuarea procedurii şi atribuirea contractului în alte condiţii decât cele stipulate în documentaţia de atribuire ar fi condus la cheltuirea nejustificată a fondurilor (încălcarea principiului utilizării eficiente a fondurilor)", se menţionează în comunicat.

În privinţa procedurilor derulate în anul 2007, ANRMAP a constatat nereguli în cadrul procedurilor de furnizare de bibliorafturi, de furnizare de tonere, cartuşe şi riboane pentru imprimante, faxuri şi multifuncţionale şi de furnizare dosare, dar şi a contractelor de servicii având ca obiect "servicii juridice". În aceste cazuri, conform art. 295 aliniatul 2 din OUG 34/2006, faptele s-au prescris în 12 luni de la data săvârşirii faptei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite