Judecătoarea Elena Poiană, acuzată că ar fi primit o mită de 10.000 de lei, rămâne în arest preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoarea Elena Poiană a fost arestată preventiv pe 17 februarie
Judecătoarea Elena Poiană a fost arestată preventiv pe 17 februarie

Judecătoarea Elena Poiană, preşedintele suspendat al Judecătoriei Sfântu Gheorghe, rămâne în arest preventiv. Asta potrivit deciziei de miercuri a Curţii Supreme. Ea este acuzată că ar fi primit 10.000 de lei mită.

Decizia luată miercuri seara de Curtea Supremă este definitivă.

Poiană se află în arest preventiv de pe 17 februarie, după ce magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au admis propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Aceasta fusese reţinută pe 16 februarie pentru luare de mită, în urma unor percheziţii care au avut loc la Judecătoria Sfântu Gheorghe.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis suspendarea Elenei Poiană din funcţia de judecător şi din cea de preşedinte al Judecătoriei Sfântu Gheorghe.

Acuzaţiile procurorilor

Procurorii anticorupţie este acuzată că în august 2015, când era judecător la Tribunalul Harghita, ar fi primit 10.000 de lei de la doi tâlhari. În schimbul acestei sume de bani, Poiană ar fi trebuit să le înlocuiască măsura arestului preventiv cu cea a cercetării sub control judiciar.

Anchetatorii ar fi interceptat-o pe judecătoare în timp ce discuta cu rudele unuia dintre suspecţii de tâlhărie, Ferencz Alfred Baricz. Poiană le-ar fi spus acestora că este mai ieftin să îi dea ei banii decât să plătească un avocat care, oricum, nu ar putea să garanteze că va avea câştig de cauză în instanţă.

Pentru a demonstra cât de ieftină e, magistratul le-a explicat rudelor suspecţilor că pentru fapte precum sunt cele de care sunt acuzaţi cei doi nu se dispune măsura controlului judiciar. Cu toate astea nu a reuşit să-i convingă decât pe cei din familia lui Ferencz Alfred Baricz să-i dea banii. 

I-a eliberat însă pe amândoi suspecţii ca să nu dea de bănuit, astfel că pe 20 august Ferencz Alfred Baricz şi Rita Fulop au fost plasaţi sub control judiciar.

Ce doi tâlhari, Ferencz Alfred Baricz şi Rita Fulop, ar fi intrat mascaţi peste doi bătrâni, pe care i-au legat şi peste care au turnat benzină cu scopul de a le da foc. 

Cei doi fuseseră trimişi în judecată în stare de arest preventiv pentru tâlhărie calificată. Măsura arestului preventiv fusese menţinută de judecătorul de cameră preliminară pe 17 august 2015.

Cine este Elena Poiană

Elena Poiană şi-a început cariera în magistratură ca procuror, ajungând să ocupe funcţia de prim- procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe.


În aprilie 2014, prin decret prezidenţial, Elena Poiană a fost eliberată din funcţie şi numită judecător la Tribunalul Harghita. Ea a avut însă aspiraţii mult mai înalte, cochetând cu postul de magistrat la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală şi Secţia I penală.


La 1 ianuarie 2016, ea a fost promovată, dar nu la Bucureşti. Poiană a fost numită preşedinte al Judecătoriei Sfântu Gheorghe.

Pe aceeaşi temă:

Curtea de Apel Alba Iulia: judecătoarea Elena Poiană, arestată preventiv pentru luare de mită

Tupeu de judecător corupt: Sunt mai ieftină decât un avocat

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite