Inflaţie de şefi la vârful Armatei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Dănilă, al patrulea locţiitor al şefului Statului-Major General
Ştefan Dănilă, al patrulea locţiitor al şefului Statului-Major General

Ignorând modelul piramidal al oricărei armate moderne, organigrama trupelor române se umflă, discret, la vârf. Militarul cu cel mai înalt rang, şeful Statului Major General (SMG), ar trebui să aibă, potrivit legii, un singur locţiitor.

Totuşi, el are patru locţiitori. Pe site-ul SMG, conducerea acestuia este prezentată astfel: amiralul Gheorghe Marin - şef al SMG, generalul-locotenent Ştefan Oprea - locţiitor al şefului SMG, generalul-maior Ştefan Dănilă - locţiitor al şefului SMG, contraamiralul Niculae Vâlsan - locţiitor pentru resurse, generalul-maior Valeriu Nicuţ - locţiitor pentru operaţii şi instrucţie, generalul-maior Niculae Tabarcia - director al SMG.

Cel mai nou locţiitor este Ştefan Dănilă, numit în funcţie la 1 octombrie 2010 şi avansat la gradul de general cu două stele acum două zile. Funcţia lui este egală cu cea a lui Ştefan Oprea, general cu trei stele. Din această poziţie, generalul Dănilă are în subordine trei generali mai vechi în grad decât el - Tabarcia, Vâlsan şi Nicuţ.

Citiţi şi: FOTO VIDEO Tun financiar cu blindatele Armatei

Iar înainte de ultima avansare, timp de două luni, Dănilă i-a condus pe aceştia deşi era mai mic în grad decât ei. Acest lucru nu este conform cu Statutul Cadrelor Militare, care precizează că ofiţerii nu pot fi subordonaţi în funcţie unor ofiţeri cu grad mai mic.

Patru locţiitori

Legea 346 / 2006 privind organizarea Ministerului Apărării vorbeşte doar despre un locţiitor al şefului SMG, nu despre patru. Generalul Oprea a fost numit locţiitor la 17 februarie 2009, iar ceilalţi trei - ulterior. Ceea ce înseamnă că generalul Oprea este singurul aflat în funcţie conform regulamentelor militare. În Legea 346, cea de-a doua funcţie de locţiitor, precum şi funcţiile de "locţiitor pentru resurse" şi „locţiitor pentru operaţii şi instrucţie" nu există.

Cel mai apreciat locţiitor pare a fi generalul Ştefan Dănilă. Acum două luni, el a primit de la preşedintele Băsescu "Steaua României în grad de Cavaler", iar noua funcţie îi deschide calea spre cea mai înaltă poziţie militară din România. În funcţia de şef al SMG pot fi promovaţi locţiitorul acestuia sau şefii uneia dintre cele trei categorii de forţe ale Armatei.

Actualul şef al SMG, amiralul Marin, iese la pensie la sfârşitul lui 2010. Pentru a clarifica situaţia conducerii SMG, am adresat MApN un set de întrebări, dar nu am primit nici un răspuns. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite