Firme de prestigiu acuzate de o uriaşă spălare de bani publici. Peste 30 de persoane reţinute în dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 30 de persoane au fost reţinute în urma percheziţiilor care au avut loc duminică la mai multe firme de prestigiu din industria IT şi de construcţii, printre care şi UTI sau cele deţinute de afaceristul Cristian Erbaşu. Oamenii legii fac cercetări într-un caz de evaziune fiscală şi spălare de bani. Anchetatorii spun că prin firme de top care au contracte cu statul au fost spălate peste 100 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat emis, luni dimineaţă, de Poliţia Română, 33 de persoane au fost reţinute în acest caz, aceasta urmând să fie duse astăzi, în faţa magistraţilor, cu propunerea de arestare preventivă.

În acest caz sunt cercetate peste 50 de persoane în acest moment.

În cursul zilei de ieri, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au descins la 146 de adrese unde locuiau persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani în diverse domenii de activitate (IT, construcţii).

Vizitaţi de mascaţi au fost şi unii dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din România. Printre aceştia se numără şi Cristian Romeo Erbaşu, dar şi firme de top precum compania Construcţii Erbaşu, UTI, Romsys, Total Network Solution, Romsystem şi Strabag.

Anchetatorii precizează că, în perioada 2011 – 2014, suspecţii ar fi pus la punct circuite evazioniste şi de spălare a banilor, prin intermediul cărora, pe baza unor documente false şi înregistrări contabile fictive, au transferat sume importante în contul unor firme-fantomă, adesea deschise pe numele unor oameni ai străzii, de unde banii erau retraşi în numerar.

Prejudiciul produs bugetului de stat prin sustragerea de la plata impozitului pe profit şi a TVA se ridica la 30 de milioane de euro, în timp ce sumele spălate se ridică la 100 de milioane de euro.

Percheziţiile s-au desfăşurat pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Arad, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea, şi Vrancea. 

În urma acestei acţiuni au fost ridicate documente financiar-contabile, facturi fiscale, suporturi financiare şi de stocare a datelor informatice, carduri bancare, dispozitive token şi digipass, folosite la tranzacţii bancare, 300.000 de lei, un pistol cu gaze a cărei autorizaţie era expirată şi alte 4 arme de vânătoare deţinute fără autorizaţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite