Financial Times: Românii n-ar da viaţa din Spania pe una în Marea Britanie. Ibericii nu sunt populişti şi xenofobi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii din Spania nu se grăbesc să-şi facă bagajele pentru a se muta mai la nord, în Marea Britanie. Deşi ibericii au fost loviţi puternic de criza economică în urmă cu şase ani, numărul imigranţilor români a crescut, iar comunitatea a rămas stabilă în tot acest timp. „Nu am văzut încă niciun român disperat să treacă pe partea cealaltă a canalului“, spune Miguel Fonda Ştefănescu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de români din Spania.

În urmă cu mai mulţi ani, imaginea a sute de români şuşotind într-o biserică spaniolă ar fi provocat valuri de uimire, acum însă face parte dintr-o zi de duminică obişnuită în aproape 100 de biserici din toată ţara, scrie Financial Times.

Biserica Ortodoxă Română din Spania a crescut considerabil în ultimul deceniu reflectând de fapt creşterea populaţiei române de aici. Potrivit datelor oficiale, numărul imigranţilor s-a mărit de la 6.400 în anul 2000 la aproximativ 900.000 la ora actuală, făcând din comunitatea română cea mai largă minoritate din ţară. 

Spre surprinderea multora, chiar şi după ce Spania a fost lovită puternic de criza economică, în urmă cu şase ani, numărul imigranţilor români a continuat să crească. Deşi anul trecut, numărul a scăzut uşor, comunitatea a rămas stabilă. Experţii spun că o întoarcere acasă, unde salariile sunt doar o fracţiune din cele din Europa de vest, este aproape ieşită din discuţie. Dar la fel de puţin atrăgătoare este şi calea către Marea Britanie sau către alte ţări din Uniunea Europeană care s-au isterizat din teamă faţă de valul de „invazia“ românilor şi bulgarilor. 

„O parte din cei tineri mai vorbesc despre posibilitatea de a pleca în Marea Britanie. Ei pot învăţa engleza şi e mai uşor pentru ei. Dar majoritatea e fericită să rămână aici“, spune Viorica Sologan, o româncă de 59 de ani care a plecat de la slujba de duminică mai devreme pentru a lipi anunţuri cu locuri de muncă pe copacii şi pe stâlpii din jurul bisericii. Femeia, citată de Financial Times, povesteşte că a fost îngrijitoare într-o casă, dar şi-a pierdut jobul. Cu toate acestea a decis să rămână mai degrabă în Spania decât să încerce într-o altă ţară. 

„Ar fi un risc prea mare. Ar trebui să învăţ o altă limbă şi să învăţ cum merge totul în acea ţară. Nu toată lumea poate face asta“, a spus ea. 

La fel ca ea sunt şi alţi români din comunitatea din Spania. „Oamenii locuiesc aici cu familiile şi copiii lor. Aceştia din urmă merg la şcolile de aici. Dacă situaţia lor nu se înrăutăţeşte, îşi vor petrece restul vieţii muncitoare aici, abia apoi se vor întoarce acasă“, a declarat Miguel Fonda Ştefănescu. 

Cea mai integrată comunitate din Spania 

Un studiu recent din Madrid arată că doar 4 la sută din români şi-ar dori să dea Spania pe o altă ţară, comparativ cu peste 9 la sută din celelalte grupuri de imigranţi. 

ion vilcu foto ambasada spaniei

„Trebuie să înţelegeţi că o comunitate de imigranţi care este foarte bine integrată nu se apucă să-şi facă bagajele când situaţia devine mai dificilă. Înfrunţi furtuna şi speri că va trece“, spune Ion Vîlcu, ambasadorul României în Spania. 

Vîlcu susţine că Spania îi poate învăţa pe unii dintre partenerii săi mai nordici cum să-i facă pe imigranţi să se simtă bineveniţi. „Spania nu s-a angajat niciodată în acest tip de discurs populist şi xenofob pe care-l vedem acum în alte ţări europene, chiar dacă Spania a fost afectată atât de puternic de criza economică“, a completat el.

Comentariile sale vin în contextul în care, în ultimele lunii, politicienii britanici şi presa s-au alarmat din cauza valului de imigranţi români şi bulgari care vor lua cu asalt Marea Britanie după ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii, începând cu 1 ianuarie 2014. Astfel de griji nu s-au mediatizat niciodată în Spania, unde populaţia română este de aproape opt ori mai mare decât în Regatul Unit. 

Cu braţele deschise

Atitudinea relaxată faţă de imigranţii săi e bazată pe mai multe motive, unul dintre ele fiind chiar experienţa recentă prin care a trecut Spania, care a fost nevoită să-şi trimită proprii muncitori să lucreze în afara graniţelor. Un alt factor este faptul că valul de români din Spania a coincis cu un boom imobiliar care a durat 10 ani. Imigranţii români nu au fost percepuţi ca nişte profitori care să abuzeze de sistem, dar ca muncitori dornici să umple deficitul forţei de muncă în construcţii, agricultură şi în alte sectoare. 

Asemănările de cultură şi de limbă dintre cele două ţări au fost de asemenea un factor care a ajutat, a spus ambasadorul Vîlcu. „Românii au găsit în Spania o societate deschisă, care nu i-a discriminat şi care le-a permis să se integreze“, a mai declarat ambasadorul. 

Deşi viaţa a fost presărată cu numeroase probleme economice, sunt puţini români care ar da experienţa din Spania pe o viaţă mult mai puţin primitoare în Marea Britanie, notează ziariştii de la Financial Times. 

Citiţi şi:

Financial Times: Românii nu se grăbesc să emigreze în Marea Britanie „rasistă“ Retorica împotriva imigraţiei, care a dominat presa şi discursul politic britanice în ultimele luni, par să fi făcut "valuri" în România, tineri studenţi din Bucureşti afirmând că nu vor merge niciodată să muncească în această ţară, relatează Financial Times (FT) în ediţia electronică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite