EXCLUSIV Magistraţii au explicat de ce nu l-au eliberat pe Mircea Băsescu: „Trebuie să depună eforturi şi să arate că a înţeles pentru ce a fost condamnat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Basescu nu s-a îndreptat în penitenciar, susţin judecătorii
Mircea Basescu nu s-a îndreptat în penitenciar, susţin judecătorii

Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, trebuie să depună mai multe eforturi în penitenciar pentru a arăta că şi-a schimbat mentalitatea şi comportamentul, potrivit judecătorilor constănţeni care au respins cererea de eliberare condiţionată a acestuia.

Mircea Băsescu (63 de ani), fratele fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, va sta în continuare după gratii pentru că nu a dovedit că pedeapsa de 4 ani de închisoare, la care a fost condamnat pentru corupţie, i-a schimbat mentalitatea şi comportamentul.

Aşa motivează judecătorii Tribunalului Constanţa decizia de a nu-l libera condiţionat pe fratele fostului preşedinte. Instanţa a decis că Mircea Băsescu mai poate depune o cerere de liberare condiţionată abia după data de 1 februarie 2017. „Orice persoană ce se află în executarea unei pedepse  trebuie să depună eforturi şi să arate că a înţeles pentru ce a fost condamnată, că în viitor nu va mai exista riscul reiterării activităţii infracţionale şi că a executat în regim de detenţie o perioadă suficientă care a putut contribui la schimbarea mentalităţii şi a comportamentului avut înainte de a fi condamnată”, este concluzia Tribunalului Constanţa.

A executat fracţia

Mircea Băsescu este închis la Penitenciarul Poarta Albă (Constanţa) din iunie 2016, când a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Sentinţa a fost dată în dosarul în care a fost judecat pentru că ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi pentru soluţionarea unui proces care îl viza pe interlopul Sandu Anghel, zis „Bercea Mondial”. Mircea Băsescu a executat deja fracţia de condamnare necesară liberării condiţionate.

Deoarece are peste 60 de ani, el trebuia să execute o treime din pedeapsă, adică 1 an şi 4 luni. Practic, Băsescu a fost arestat preventiv timp de 5 luni, iar alte 7 luni a stat în arest la domiciliu, astfel că înainte de condamnarea definitivă el avea deja executat un an din pedeapsă.
„Condamnatul nu s-a remarcat printr-o implicare deosebită în diverse activităţi pe durata detenţiei, existând menţionate în caracterizarea ataşată la dosar doar 5 concursuri la care a participat şi 17 zile câştigate prin muncă, astfel încât să se considere că persoana condamnată  a făcut eforturi pentru a se evidenţia şi pentru  ca instanţa să aibă posibilitatea să aprecieze în concret că se impune liberarea sa”, a susţinut însă magistratul de la Tribunalul Constanţa care a refuzat să-l libereze pe fratele fostului preşedinte.

„Trebuie să depună eforturi“

Magistraţii au remarcat că Mircea Băsescu  nu a fost sancţionat disciplinar şi a respectat regulile din Penitenciarul Poarta Albă, dar consideră că acest lucru nu reprezintă un merit al său, ci constituie „un comportament firesc pe care trebuie să îl aibă orice deţinut pe timpul executării pedepsei”. Potrivit motivării, pentru a fi eliberat condiţionat nu este de ajuns ca un deţinut să îndeplinească fracţia prevăzută de lege, ci să aducă şi dovezi de îndreptare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite