EXCLUSIV Câţi bani au primit familiile victimelor din clubul Colectiv sub formă de ajutoare de urgenţă de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bilanţul morţilor se ridică la 60 FOTO Adevărul
Bilanţul morţilor se ridică la 60 FOTO Adevărul

Familiile victimelor din clubul Colectiv primesc ajutoarele de urgenţă promise de stat, dacă fac solicitări scrise în acest sens. Până în prezent, au fost acordate ajutoare în valoare de 1.837.657 de lei, arată Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), într-un răspuns oficial pentru ziarul „Adevărul”.

Concret, Guvernul va aloca 7.500 de euro pe lună răniţilor care sunt acum în străinătate, în timp ce tinerilor care au fost spitalizaţi sau sunt internaţi în spitalele bucureştene, statul le acordă ajutor financiar de 6.000 de lei pe lună.

„Însoţitorii persoanelor rănite care au fost transferate pentru tratament în străinătate au depus, pentru primele 30 zile de spitalizare, 34 cereri, iar 33 dintre acestea au fost deja soluţionate. Încă una, în curs de soluţionare, a fost depusă pentru un cetăţean german”, se arată în răspunsul oficialilor de la ANPIS.

În schimb, pentru cei care au rămas în ţară au fost depuse, în primele 30 de zile de spitalizare, 69 de cereri, toate acestea fiind soluţionate.

Cum se depune cererea pentru ajutorul financiar

„Potrivit prevederilor H.G. nr. 925/2015 privind acordarea unor ajutoare de urgenţă familiilor victimelor tragicului eveniment din 30 0ctombrie 2015, plata ajutorului de urgenţă se face în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii”, mai informează ANPIS.

Plata ajutorului de urgenţă se face, conform aceluiaşi act normativ, la solicitarea scrisă a însoţitorului. Aceasta se depune cu cel puţin 7 zile înainte de expirarea primelor 30 zile de spitalizare şi va fi însoţită, obligatoriu, de un document din care să reiasă numărul estimat de zile de spitalizare pentru perioada următoare.

Pentru ce se dau banii

Anunţul referitor la ajutoarele financiare s-a făcut de către fostul premier interimar Sorin Cîmpeanu. „Este vorba de acordarea cu titlu de ajutor de urgenţă a unei sume de 7.500 de euro lunar fundamentată prin 30 de zile a câte 200 de euro pe zi acordaţi pentru cazare, masă şi alte cheltuieli membrilor familiilor victimelor — în momentul de faţă avem 30 de victime internate în spitalele din străinătate — la care se adaugă 1.500 de euro pentru cheltuieli de transport. Plata acestor sume urmează a se face în maxim 5 zile de la primirea solicitării”, a spus Cîmpeanu.

„Şi pacienţii din România sunt ajutaţi. Pentru cei 83 de pacienţi spitalizaţi în România Guvernu a alocat titlu de ajutor de urgenţă în valoare de 6.000 lei pe lună, adică 200 lei pe zi pentru cazare, masă şi alte cheltuieli”, a completat Cîmpeanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite