Eugen Nicolăescu: „Contul ministerului care a fost blocat asigura achitarea carburantului pentru maşini”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a dat marţi explicaţii cu privire la contul ministerului care a fost blocat pentru o datorie neplătită din 2008. Acesta a spus că singurul cont blocat la nivelul instituţiei pe care o conduce este cel de la Banca Comercială Română (BCR), cont care asigură deplasările în străinătate ale personalului, achitarea carburantului pentru maşinile care deservesc ministerul şi alte facturi minore.

„Informaţia referitoare la blocarea fondurilor Sănătăţii sau ale ministerului este neconformă cu realitatea. Activităţile ministerului se realizează în principal prin Trezorerie, iar acest cont nu se poate bloca. Ca urmare, pacienţii nu sunt afectaţi de această decizie a instanţelor judecătoreşti. De asemenea, precizăm că, unităţile spitaliceşti au contracte de finanţare cu casele de asigurări de sănătate, ca urmare nici aceste unităţi nu sunt afectate”, a declarat Nicolăescu.

Acesta a adăugat că firma care a cerut în instanţă recuperarea unor datorii de la Ministerul Sănătăţii a avut contract cu ministerul pentru realizarea unor servicii de ghiduri arhitecturale şi inginereşti cu finalizare în anul 2009.

„În 2009 şi 2010, după ce au fost primite, conducerile Ministerului Sănătăţii din acei ani nu au plătit, iar firma a acţionat instituţia în instanţă, iar acum a cerut executarea silită”, a completat ministrul, adăugând că reprezentanţii Ministerului Sănătăţii poartă negocieri cu firma respectivă pentru micşorarea sumei de plată, adică pentru „reducerea unor penalităţi”.

Ziarul Adevărul arată în numărul de astăzi că firma care a făcut studiile de fezabilitate pentru reabilitarea unor spitale judeţene de urgenţă a cerut blocarea conturilor Ministerului Sănătăţii pentru o datorie de peste 4,3 milioane de euro, neachitată din 2008.

Firma Vamed Engineering GmbH & CO Viena a apelat la instanţă în 2010, în încercarea de a recupera suma de 8,1 milioane de lei, datorată din 2008, când fotoliul de ministru era ocupat, ca şi acum, tot de Eugen Nicolăescu. La această sumă se adaugă şi penalităţi pentru neplată în valoare de aproximativ 6 milioane de lei, dar şi 4,3 milioane de lei, „reprezentând penalităţi de 0,1 la sută, calculate conform procesului verbal de calcul al penalităţilor din data de 11 martie 2013”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite