Dosarul „Zambaccian”. Adrian Năstase îşi va primi sentinţa pe 6 ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În acest dosar fostul premier este acuzat de corupţie Foto Adevarul
În acest dosar fostul premier este acuzat de corupţie Foto Adevarul

Fostul premier Adrian Năstase şi soţia sa îşi vor petrece Sărbătorile de Iarnă acasă. Curtea Supremă a amânat pentru 6 ianuarie pronunţarea în dosarul „Zambaccian”, în care aceştia sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Procurorul a cerut astăzi pedepse cu executare în cazul soţilor Năstase, dar şi majorarea pedepsei Paulei Irina Jianu.

UPDATE Completul de cinci judecători a decis să se pronunţe în acest dosar pe 6 ianuarie.

UPDATE Procesul s-a încheiat. Instanţa a rămas în pronunţare. Dacă judecătorii completului de cinci nu vor avea păreri diferite aceştia ar putea da o sentinţă în dosar chiar în această seară.

UPDATE În ultimul cuvânt pe care l-a avut Adrian Năstase în acest dosar, a ţinut să precizeze că se împlinesc 24 de ani de când este om politic şi „din păcate în ultimii nouă ani de când s-a instalat noua putere i-am petrecut prin instanţe”.

„Hârtia pe care sunt scrise actele procedurale, este hârtie politică. Agrafele folosite pentru conexări şi disjungere au fost politice, la fel şi ştampilele sau scaunele pe care au stat martorii şi experţii transformaţi în învinuiţi şi învinuiţii transformaţi în martori”, a declarat Năstase.

Fostul premier le-a spus judecătorilor că oamenii politici îl vor condamnat pentru că le este „antipatic”

„Fostul procuror şef al DNA a găsit mai întâi vinovatul, după care a început să producă probe. Sunt curios dacă puteţi să judecaţi fără bruiaje exterioare. Faptul că m-a acuzat că am primit de la Jianu 10 - 12 containere cu bideuri din China este de-a dreptul degradant”, a explicat Năstase.

Mai mult, acesta a arătat că astăzi a asistat la „un dialog al surzilor”. 

„Timp de cinci ore avocaţii au susţinut apărarea, iar procurorul a redat acelaşi lucruri din rechizitoriu. 

Fie că vrem, fie că nu, dumneavoastră judecaţi o imagine. Miza acuzaţiilor a fost politică şi scopul a fost politic. Şi din păcate a fost atins când am fost înlăturat două mandate din politică”, a mai arătat fostul premier.

Acesta a conchis spunând că sentinţa finală într-un alt dosar s-a dat în apropierea zilei sale de naştere şi verdictul din acest dosar crede că se va da în perioada Crăciunului. 

„Eu mă consider nevinovat”, a spus în încheie Adrian Năstase.

Dana Năstase, soţia fostului premier, a declarat astăzi că vrea să spună cu „tărie că nu am săvârşit nicio infracţiune”.

„Opt ani de zile am stat acasă şi am citit acest dosar ca să înţeleg ce înseamnă import, contabilitate. La un moment dat m-am uitat în Codul Penal. Acolo spune că procuror trebuie să adune probe pro şi contra. Eu nu am văzut probe pro. Singurii bani pe i-am dat lui Păun sunt cei 35.000 de dolari pentru medicamente”, a arătat Dan Năstase.

UPDATE Unul dintre avocaţii fostului premier a precizat în faţa instanţei că situaţia datează de peste opt ani şi i-au afectat copii şi familia. Iar copii nu au altă vină decât că poartă numele Năstase. 

„Adrian Năstase este un simbol al unor situaţii în care capitaliştii şi comuniştii au zdrobit în penitenciar destinele unor oameni”, a mai arătat avocatul.

UPDATE Lucian Bolcaş, unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase, a susţinut în faţa instanţei că Irina Paula Jianu nu a fost menţinută în funcţia de şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii de fostul premier, cum nici portarul nu a fost menţinut în funcţie. 

Acesta a arătat că numirea s-a făcut prin ordin de ministru.

„Lăsaţi infracţiunea de mită să aibă onoarea ei, nu orice lingău care îi face şefului pantofii dă mită”, a spus avocatul Bolcaş în instanţă.

Mai mult, Viorel Roş un alt avocat al soţilor Năstase, susţine că sunt informaţii din dosar care nu au fost puse la dispoziţia apărării.

Roş a mai precizat că prima instanţă „împăcat şi capra şi varza şi a ieşit o soluţie nedreaptă acolo”.

De asemenea, acesta susţine că Ioan Păun, denunţătorul în acest caz, minte deoarece ar exista contradicţii între declaraţiile date în faza de urmărire penală, prima instanţă şi în recurs.

UPDATE Procurorul anticorupţie a cerut joi magistraţilor Curţii Supreme condamnarea lui Adrian şi a Danielei Năstase la pedepse cu executare pentru şantaj şi luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită şi spălare de bani. 

De asemenea, anchetatorul a solicitat majorarea pedepsei pentru fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu.

Procurorul a arătat că deşi prima instanţă l-a condamnat pe fostul premier pentru şantaj, nu a precizat în mod concret care sunt circumstanţele atenuante. 

La procesul pe fond, completul de trei judecători l-a condamnat pe Năstase la trei ani de închisoare cu suspendare. 

La termenul trecut, Adrian Năstase a dat un supliment de declaraţie în care a ţinut să lămurească mai multe contradicţii privind acuzaţiile care i se aduc. Acesta a precizat că doar podeaua din apartamentul deţinut de soţii Năstase în Zambaccian este adusă din China. 

În schimb, toate obiectele sanitare sunt de provenienţă italiană. Fostul premier a adăugat că din câte cunoaşte, în celelalte apartamente din imobil, obiectele ar fi aduse din China. 

Adrian Năstase a ţinut să lămurească şi situaţia celor 65.000 de dolari plătiţi pentru lucrările de la casa din Cornu, precizând că nu a întocmit un contract cu privire la acei bani crezând că este vorba despre o lucrare mai simplă.

„Nu am întocmit un contract crezând că este vorba despre o lucrare mai simplă, după care am regândit-o. Dar chiar şi aşa, apreciez că suma de 65.000 de dolari a fost una excesivă. În ceea ce priveşte tâmplăria, ea a fost realizată total neprofesionist, având multe probleme la sistemele de închidere”, a precizat fostul premier.   

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a depus la dosar o ordonanţă de punere în mişcare a urmăririi penale pe numele lui Neculai Bănică, expertul care a făcut expertiza unuia dintre imobilele familiei Năstase.

Expertul este urmărit penal pentru favorizarea infractorului pentru că şi-ar fi depăşit atribuţiile.

Procurorii arată în rezoluţia de începere a urmăririi penale pe numele expertului că acesta a făcut expertiza pe baza unor convingeri personale şi nu din punct de vedere tehnico-tactic, potrivit unor surse judiciare.  

Anchetatorul a spus în faţa instanţei că DNA s-a sesizat din oficiu în acest caz.  

La un termen anterior al recursului din dosarul „Zambaccian”, a fost audiată Cristina Popa, martor denunţător în acest dosar, care a relatat în faţa judecătorilor modalitatea prin care au fost introduse în ţară mărfurile aduse din China. Aceasta a precizat că în perioada 1992-2005 a fost administrator al firmei Vertcon, firma care a executat lucrări privind asigurarea de materiale la imobilul din Zambaccian.

„Am fost administratorul firmei Vertcon în 1992-2005. În februarie 2002 am devenit acţionar majoritar cu aproape 51%, acţiunile au fost primite de la Irina Jianu şi Sergiu Sechelariu. Această cesiune s-a făcut în schimbul unui preţ. În 2005 le-am vândut domnului Dorin Irimia şi Constantin Magirescu, contra unor sume de bani. Magirescu este tatăl inculpatei Jianu. Tranzacţia a vizat acelaşi număr de acţiuni pe care l-am primit de la Jianu”, a declarat martora Cristina Popa.

Mai mult, Cristina Popa a precizat că ar fi existat o convenţie între firma Conimpuls şi familia Năstase, în sensul că familia fostului premier ar fi pus la dispoziţie terenul pe care a fost construit imobilul.

De asemenea, aceasta a precizat că Irina Paula Jianu s-a prezentat la ea cu mai multe liste şi a precizat că trebuie să ridice două containere din port. 

„Am primit o listă cu ce cuprindeau containerele: ornamente de Crăciun, căciuliţe, haine, au fost containere cu sanitare, mobilier, o statuetă în formă de cal”, a explicat aceasta. 

Odată cu facturile primite, Popa a precizat că a primit de la Paula Jianu şi facturi pe care trebuia să le completeze cu obiectele trecute pe lista primită. 

„Am primit nişte facturi în alb cu antetul exportatorului. Jianu mi-a spus că toate produsele au fost achiziţionate din bazaruri. Am primit nişte liste şi nu există facturi şi exportatori”, a declarat martora. 

Totodată, martora a susţinut că ea trebuia să completeze facturile şi a făcut acest lucru deoarece nu a avut curajul să refuze 

„Nu am avut curajul să refuz, de frică. Eu trebuia să fac facturile, să fac un fals, să fac facturi cu produsele din listă. Nu aveam cum să fac corelaţia cu produsele deoarece nu exista preţ pentru produs, iar o parte semnificativă de produse nu cuprindeau calitatea”, a explicat Popa.

De asemenea, Cristina Popa a explicat că ar fi luat act de acest fals, însă nu ar fi avut curajul să refuze pentru că îi era frică, iar marfa era în port.

La acelaşi termen, unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase a cerut recuzarea preşedintelui de complet, judecătorul Ionuţ Matei, vicepreşedintele Curţii Supreme, care a făcut parte din completul care l-a judecat pe fostul premier şi în dosarul „Trofeul Calităţii”.

Motivul invocat de apărător este acela că în motivarea deciziei primei instanţe din „Trofeul Calităţii” există o anumită exprimare, respectiv „corupţia clasei politice din România personificate de Adrian Năstase, cel puţin la nivelul anului 2004”, exprimare care se răsfrânge asupra acestui dosar.

Avocatul a precizat că la data pronunţării acelei sentinţe, singura cauză în care era implicat Năstase era chiar acest dosar, dosarul „Zambaccian”. Şedinţa a fost suspendată timp în care alt complet de cinci judecători a discutat pe baza cererii depuse de avocatul apărării. 

Completul a respins cererea apărării, Ionuţ Matei primind astfel „verde” să judece mai departe recursul.

Trei ani pentru şantaj, achitat pentru luare de mită  

Pe 30 martie 2012, în acest dosar, Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită. Şi soţia fostului premier, Daniela Năstase, a fost condamnată atunci la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru „participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.  

Fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Paula Jianu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare. Instanţa a dispus în cazul acesteia o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru folosirea bunurilor societăţii comerciale împotriva scopurilor acesteia şi o altă pedeapsă, de trei ani de închisoare, pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la vamă.   

Cele două pedepse ale acesteia au fost contopite de instanţă, iar dacă sentinţa va deveni definitivă, Jianu ar urma să exercute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de închisoare. Irina Jianu a fost achitată de magistraţi pentru dare de mită, spălare de bani şi fals intelectual, celelalte fapte pentru care procurorii o acuzaseră în acest dosar.  

Sentinţa de pe 30 martie 2012 a Completului de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost contestată la Completul de cinci judecători, care urmează să dea o decizie definitivă în această cauză.  

Suspendare = executare

În cazul în care completul de cinci judecători decide să păstreze sentinţa dată de prima instanţă, aşa cum s-a întâmplat în celebrul dosar „Trofeul Calităţii”, în care instanţa a menţinut decizia din fond, cei trei ani de închisoare cu suspendare primiţi de Năstase de la completul de trei judecători ai aceleiaşi instanţe se vor transforma automat în executare. Concret, chiar dacă instanţa decide ca acesta să primească o pedeapsă cu suspendare, fostul premier va trebui să o execute deoarece decizia vine după o altă condamnare recentă, cea din dosarul „Trofeul Calităţii”.

Concret, dacă se va menţine decizia actuală, conform Codului Penal, Năstase urmează să execute o treime din pedeapsă, deoarece a depăşit vârsta de 60 de ani. Mai exact, dintr-o pedeapsă de trei ani vor mai rămâne de făcut un an. Din aceştia se va scădea perioada petrecută în penitenciar în urma condamnarii din dosarul anterior, respectiv, opt luni. În final, Adrian Năstase ar urma să stea după gratii patru luni.

O altă soluţie a magistraţilor poate fi şi cea de achitare, situaţie în care Năstase nu va mai trebui să execute nicio zi de închisoare.

Soţii Năstase şi Irina Jianu, trimişi în judecată pentru corupţie  

Pe 5 mai 2010, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) i-a trimis în judecată pe Adrian Năstase, Daniela Năstase şi Irina Paula Jianu, pentru fapte de corupţie.  

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier - cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.  

Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.  

Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.   

Pe 18 martie, Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul Zambaccian. Adrian Năstase: „Nu-i urez nimic lui Băsescu. Va avea ceea ce merită”

Fostul premier Adrian Năstase şi soţia sa s-au prezentat, luni, din nou în faţa instanţei Curţii Supreme, unde are loc un nou termen al recursului din dosarul Zambaccian. Magistraţii urmează să o audieze pe Dana Năstase, după ce, la termenul trecut, aceasta a solicitat o amânare pe motiv că nu se simte bine. În martie 2012, Năstase şi soţia lui au fost condamnaţi în acest dosar la trei ani de închisoare cu suspendare.

Dosarul „Zambaccian”. Judecătorii au stabilit un nou  termen al recursului pentru pentru 4 noiembrie

Adrian Năstase şi soţia au ajuns, luni, din nou în faţa instanţei Curţii Supreme unde a avut loc un nou termen din recursul în dosarul „Zambaccian”. Magistraţii ar fi trebuit s-o audieze pe soţia fostului premier, dar aceasta a cerut o amânare pe motiv că nu se simte bine. În acest dosar, în martie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Dosarul „Zambaccian“. Adrian Năstase, aşteptat împreună cu soţia peste o lună la Curtea Supremă

Completul de cinci judecători al Instanţei Supreme a stabilit ca următorul termen din recursul în dosarul „Zambaccian” să aibă loc peste aproximativ o lună, mai exact pe 7 octombrie. În acest dosar, pe 30 martie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Dosarul Zambaccian: primul termen al recursului formulat de procurori se va judeca luni

Fostul premier Adrian Năstase, dar şi soţia sa, Dana Năstase, vor fi, luni, prezenţi în faţa Completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru primul termen la recursul formulat de procurori în dosarul Zambaccian. Asta după ce judecătorii au hotărât pe 13 mai să amâne cazul până după vacanţa judecătorească.

Dosarul Zambaccian, amânat pentru 9 septembrie. Năstase a cerut un alt complet de judecată, dar a fost refuzat

Magistraţii Curţii Supreme au decis luni, amânarea pentru data de 9 septembrie 2013, judecarea recursului în Dosarul Zambaccian, în care Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi a fost achitat pentru acuzaţia de luare de mită.

Procurorii anticorupţie: fostul premier Adrian Năstase a fost achitat „eronat” în dosarul „Zambaccian”

Procurorii DNA susţin în motivele recursului din dosarul „Zambaccian” că probele existente la dosar arată că Adrian şi Daniela Năstase sunt vinovaţi, ei fiind achitaţi „eronat” de completul de trei judecători de la Curtea Supremă. Recursurile din dosar urmează să fie judecate de un complet de cinci judecători ai instanţei supreme pe 13 mai.

Cererile de abţinere formulate de trei judecătoare repartizate în dosarul Zambaccian, respinse la Curtea Supremă

Cererile de abţinere formulate de trei dintre cei cinci judecători repartizaţi să judece contestaţiile din dosarul Zambaccian al lui Adrian Năstase au fost respinse de Colegiul de conducere al Curţii Supreme, au declarat pentru Mediafax oficiali ai Instanţei Supreme.

Adrian Năstase are o pilă la DNA. Cine tergiversează dosarul Zambaccian

Un procuror DNA, Elena Matieşescu, a tărăgănat nouă luni formularea recursului în ultimul dosar în care mai este judecat fostul premier, Dosarul „Zambaccian“, iar faptele se prescriu peste o lună

Coşmarul lui Adrian Năstase încă nu s-a sfârşit

Un articol din Codul Penal ar putea spulbera planurile de libertate ale lui Adrian Năstase. Dacă nu se întâmplă o minune, singura lui salvare ar putea veni de unde se aşteaptă mai puţin: de la procurorii DNA.

Trei ani de închisoare şi pentru Dana Năstase, soţia fostului premier, în dosarul „Zambaccian‟

Soţia fostului prim-ministru, Daniela Năstase, a fost, de asemenea, condamnată la închisoare în dosarul „Zambaccian‟, în anul 2006.  Instanţa supremă a dispus condamnarea ei la trei ani de detenţie, dar cu suspendare.

Corlăţean, ministrul desemnat pentru Justiţie: “Am folosit o formulă inadecvată cu privire la procurorul care a făcut dosarul Zambaccian”

Titus Corlăţean, propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei în Guvernul Ponta, a declarat, luni, în faţa parlamentarilor din comisiile juridice reunite, că referirea sa la arestarea procurorului care a făcut dosarul Zambaccian a fost o formulă inadecvată.

Năstase, achitat în dosarul Zambaccian pentru mită! Condamnat pentru şantaj!

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au pronunţat sentinţa împotriva lui Adrian Năstase. Vezi întreaga decizie a instanţei, aşa cum a fost ea redactată de judecători!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite