Dosarul „Operaţiunea case pentru generali“. Generalul în rezervă Traian Pigui, urmărit penal. Cercetările în caz, declanşate în urmă cu şase ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii au început urmărirea penală pe numele generalului în rezervă Traian Pigui     FOTO Adevărul
Procurorii au început urmărirea penală pe numele generalului în rezervă Traian Pigui     FOTO Adevărul

Procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) au început urmărirea penală împotriva generalului în rezervă Traian Pigui, suspectat de abuz în serviciu în legătură cu modul în care ar fi avizat mai multe solicitări privind atribuirea de locuinţe unor cadre militare. Alţi şase generali sunt în vizorul procurorilor, anchetatorii verificând şi dacă fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, ar fi beneficiat de o astfel de locuinţă.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, generalii ar fi cumpărat case la un preţ subvenţionat, după care le-ar fi  vândut la preţul pieţei.

Sursele citate ne-au mai precizat şi faptul că procurorii militari anticorupţie verifică în acest dosar dacă şi fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, ar fi beneficiat astfel de o locuinţă.

Până în acest moment, în cazul lui Corneliu Dobriţoiu nu a fost începută urmărirea penală.

Mai multe cadre militare, între care şi generali, vizate în acest dosar vor fi audiate de procurorii militari de la DNA, au mai spus sursele judiciare.

Potrivit DNA, actele de urmărire penală „se referă la date şi indicii privind implicarea persoanei menţionate, în calitate de şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN (la data faptelor), în atribuirea, în condiţii nelegale, a unor locuinţe de serviciu (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumpărate la preţ subvenţionat, în baza Legii 562/2004, de către beneficiari - cadre militare cu funcţii de conducere din MApN (la data faptelor)".

Potrivit anchetatorilor, valoarea prejudiciului produs în acest fel în dauna statului a fost estimat la 700.000 de lei.

Verificările în acest caz, începute din ianuarie 2007

Presa relata, în 2007, că numeroşi membri ai conducerii Ministerului Apărării şi-ar fi cumpărat ilegal  locuinţele de serviciu.

Printre aceştia apăreau inclusiv Corneliu Dobriţoiu, secretar de stat la acea vreme, alături de directorul adjunct al Statului Major General, Ştefan Oprea, contraamiralul Costi Ioan Gunther, directorul adjunct al Statului Major General, generalul Tudor Munteanu, locţiitorul şefului Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul, generalul de brigadă Adrian Bantaş, locţiitorul şefului Direcţiei de Comunicaţii şi Informatică, care şi-ar fi cumpărat locuinţele de serviciu cu preţuri mult mai mici decât cele ale pieţei, deşi mai aveau o locuinţă sau casă de vacanţă.

Ministerul Apărării informa ulterior că subiectul locuinţelor de serviciu pentru militari se află în atenţia nou-înfiinţatei Direcţii de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor, care a început verificările încă din primele zile ale lunii ianuarie 2007.

Direcţia de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor (DPICF) din Ministerul Apărării a stabilit, în noiembrie 2007, că, din cei 160 de ofiţeri superiori a căror situaţie locativă a fost verificată, 30 au beneficiat fără drept de locuinţe de serviciu, dosarele acestora urmând să ajungă la DNA.

Corneliu Dobriţoiu, ministru al Apărării în 2012

În mai 2012, Dobriţoiu a fost desemnat pentru a ocupa funcţia de ministru al Apărării. Cu acea ocazie el a fost întrebat de preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, Costică Canacheu (PDL), dacă în 2005 a fost în stare de incompatibilitate la achiziţionarea locuinţei, aşa cum a relatat presa.

Dobriţoiu a răspuns că, potrivit declaraţiei de avere, la achiziţionarea locuinţei avea o casă de vacanţă, dar nu a fost nicio incompatibilitate, având în vedere că în legea locuinţei casa de vacanţă are altă semnificaţie.

„E adevărat, conform declaraţiei de avere, la achiziţionarea acelei locuinţe aveam o casă de vacanţă. Dar nu cred că există nicio incompatibilitate. Am şi dat toate explicaţiile acum trei ani la DNA şi s-a lămurit“, spunea Dobriţoiu.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite