Dosarul „Belina”: Instanţa a admis cererea avocaţilor lui Sevil Shhaideh de sesizare a Curţii Constituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituţională a României a fost sesizată de Tribunalul Bucureşti cu o excepţie de neconstituţionalitate în dosarul „Belina”, în care este trimisă în judecată Sevil Shhaideh, fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării, acuzată de abuz în serviciu.

Judecătorul de cameră preliminară a admis, luni, cererea de sesizare a Curţii Constituţionale formulată prin avocaţi de Sevil Shhaideh în faza de cameră preliminară.

„Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale a României formulată de inculpata Shhaideh (fostă Sumanariu/Geambec) Sevil şi de inculpata Stoian (fostă Vasile) Ionela formulată în dosarul 22120/2/2018/a1 aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti. Dispune sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 173 alin 1 C.pr.pen prin raportare la prevederile art. 1 alin. 5, art 16 alin. 1, art 21 alin.3, art.124 şi art 131 din Constituţia României. (...) Fără cale de atac”, se arată în minuta deciziei Tribunalului Bucureşti.

Concret avocaţii lui Sevil Shhaideh contestă constituţionalitatea articolului din Codul de procedură penală (173 -n.r.) care reglementează modalitatea de desemnare a expertului de către organul de urmărire penală.

Articolul menţionat ar intra în conflict cu legea fundamentală, respectiv cu articolele din Constituţie care garantează liberul acces la justiţie, înfăptuirea justiţiei şi definesc rolul Ministerui Public.

Pe 27 iunie, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Sevil Shhaideh pentru abuz în serviciu în dosarul Insula Belina, clasând acuzaţiile pentru Rovana Plumb în această cauză. Alături de aceasta, au mai fost trimişi în judecată Ionela Stoian, la data faptei director în cadrul M.D.R.A.P, pentru complicitate la abuz în serviciu, şi Ionuţ Adrian Gâdea, la data faptei preşedinte al C.J. Teleorman, pentru complicitate la abuz, alături de alţi funcţionari publici.

Acuzaţiile aduse fostului vicepremier

Potrivit rechizitoriului, „în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată H.G. 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale”.

Asta în condiţiile în care în albia minoră a Dunării, Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege, subliniază anchetatorii.

Concret, în perioada 23 septembrie 2013 – decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, Sevil Shhaideh „a iniţiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare şi a prezentat guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (ce se va numi H.G. 943/2013), precum şi nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de iniţiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel către domeniul public al judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Aceasta, în condiţiile în care inculpata cunoştea că în acest mod întocmeşte acte care încalcă o serie de dispoziţii legale”, explică procurorii.

Aceştia mai arată că Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei formulaseră observaţii pe parcursul circuitului de avizare prin care semnalau că există aspecte de nelegalitate în ceea ce priveşte transferul, aspecte ce au fost ignorate. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite