DNA a cerut o pedeapsă de 3 ani cu executare pentru Rudel Obreja. Fostul boxer: „Este o înscenare a lui Vîntu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Bucureşti a rămas în pronunţare în procesul în care fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, este acuzat că ar fi cerut un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu, pentru a interveni la judecători de la instanţa supremă, în dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa. Decizia care va fi dată este definitivă.

Procesul a fost repus pe rol, în complet de trei judecători, după ce la ultimul termen cei doi magistraţi nu au căzut de acord pe retrimiterea dosarului la Tribunalul Bucureşti, pentru rejudecarea cazului.

Avocatul lui Rudel Obreja l-a criticat pe martorul denunţător din acest dosar, Sorin Ovidiu Vîntu, care a fost condamnat pentru infracţiunile de fals, favorizarea infractorului sau înşelăciune. El a pus sub semnul întrebării denunţul lui SOV, denunânţând anumite interese aflate în spatele acestui demers.

Avocatul lui Rudel Obreja a criticat sentinţa de condamnare primită de clientul său, 3 ani de închisoare cu executare, şi a arătat că Tribunalul Bucureşti nu i-a acceptat mai multe probe. „Este dreptul fundamental la apărare“, a spus avocatul.

Procurorul DNA a arătat că Tribunalul a respectat drepturile lui Rudel Obreja în timpul procesului, probele care nu au fost admise nu ar fi fost utile cauzei. „Cerem condamnarea inculpatului. Tribunalul a motivat că faptele au fost făcute cu vinovăţie“, a spus procurorul DNA. „Fapta lui Rudel Obreja a fost dovedită, respingeţi apelul inculpatului şi menţineţi condamnarea dată pe fond“, a mai precizat acuzatorul public.

Rudel Obreja, ultimul cuvânt: „Sunt şocat de modul în care DNA pune problema. Nu există nicio probă care să ateste că i-am cerut bani lui Vîntu. Nu sunt un idiot, ştiam că era monitorizat de patru luni. Eu m-am dus să vorbesc despre nişte drepturi litigioase. Mă lupt să-mi dovedesc nevinovăţia. Vîntu a orchestrat această înscenare, nu ştiu dacă cu oameni din DNA sau din serviciile secrete“. El a mai spus că judecătoarea procesului pe fond, Geanina Terceanu, nu i-ar fi acceptat mai multe probe.

„Domnule Obreja, noi nu arestăm sportivi ca dumneavoastră, noi luăm magistraţi, politicieni şi alţi oameni importanţi. Colaboraţi cu noi şi o să fie bine“, a arătat Obreja că i-ar fi spus poliţistul de la DNA, atunci când l-a ridicat prima dată. Obreja a spus că atunci credea că va fi audiat în dosarul Elena Udrea- Gala Bute. Cauza a rămas în pronunţare.

Acuzat de trafic de influenţă

Rudel Obreja a fost trimis în judecată, în martie 2014, în dosarul în care este acuzat că ar fi cerut un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu, pentru a interveni la judecători de la instanţa supremă, în dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa, el fiind judecat pentru trafic de influenţă.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada septembrie 2013 - ianuarie 2014, Rudel Obreja a pretins în mod direct, de la o persoană, denunţătoare în cauză, un milion de euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor din compunerea completului învestit cu soluţionarea unui dosar aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, astfel încât îi va determina să pronunţe o hotărâre favorabilă acesteia. În acel dosar, denunţătorul declarase recurs împotriva unei soluţii de condamnare la pedeapsa închisorii, pentru infracţiunea de favorizare a infractorului.

„Inculpatul Obreja Rudel a impus ca o parte din folosul pretins, respectiv suma de 200.000 euro, să fie remisă înainte de pronunţarea hotărârii, iar diferenţa de 800.000 euro, după obţinerea soluţiei favorabile. Pentru a conferi credibilitate promisiunilor sale, Obreja Rudel a susţinut că persoanele pe lângă care îşi exercita influenţa i-au transmis denunţătorului, prin intermediar, că va obţine cu certitudine o hotărâre favorabilă dacă va solicita amânarea cauzei pentru un termen de judecată ulterior intrării în vigoare a noului cod (cu referire la data de 1 februarie 2014, când au intrat în vigoare NCP şi NCPP)“, au precizat procurorii.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite