Psihologii explică de ce a ajuns Elena Udrea la închisoare: şi-a luat nasul la purtare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea a repetat de mai multe ori gestul prin care şi-a dus un deget la nas FOTO Marian Iliescu
Elena Udrea a repetat de mai multe ori gestul prin care şi-a dus un deget la nas FOTO Marian Iliescu

Comportamentul detaşat chiar şi cu cătuşe la mâini afişat de Elena Udrea în ultimele zile i-a surprins şi pe specialişti. Psihologii arată că dezinvoltura cu care pare că duce problemele pe care le are cu Justiţia fosta candidată la Preşedinţie nu denotă putere de caracter, ci falsitate şi chiar panică, în timp ce experţii în comunicare sunt convinşi că, odată cu mandatul de arestare primit miercuri de Udrea, cariera sa politică a ajuns la final.

De asemenea,  specialiştii sunt de părere că gestul cu mâna dusă la nas făcut de aceasta în Parlament, în momentul în care colegii deputaţi se pregăteau să voteze cererile formulate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a aruncat-o, de fapt, după gratii. 

„Semnul acela pe care Elena Udrea l-a repetat a fost un mesaj de comunicare cu, probabil, complici, prieteni. Acesta a fost şi unul dintre motivele pentru care procurorii au cerut arestul preventiv şi tot acel gest a stat la baza deciziei judecătorilor de a aproba arestul. Elena Udrea putea să fie cercetată şi în libertate supravegheată. Legea arată clar că dacă făptuitorul comunică cu celelalte persoane din cauză este băgat după gratii. Atât leguitorul cât şi opinia publică au interpretat gestul ca fiind o comunicare”, a explicat profesorul Tudorel Butoi, specializat în psihologie judiciară. 

„Comportamentul ei este unul infantil“

În opinia acestuia, în absenţa gestului, Elena Udrea ar fi rămas în libertate. Specialistul mai spune că întreg comportamentul fostului candidat la Preşedinţie este unul „infantil”. 

„Cred că nu realizează încă prin ce trece. Este un comportament infantil, exhibiţionist, comportament care imită realităţile organizaţiei Cosa Nostra intrată în desuetudine în întreaga lume. Există totuşi posibilitatea ca acel zâmbet să mascheze şi un sentiment de panică. În jurul acestei femei se dărâmă din oră în oră un castel din cărţi de joc. Dau denunţuri împotriva ei prietenii cei mai buni, administratorii, întreaga grupare care s-a trezit din visare”, a subliniat profesorul Butoi. 

În ceea ce priveşte mandatul de arestare primit de Elena Udrea, psihologul nu este convins că va influenţa în vreun fel comportamentul acesteia. „În situaţia în care va rămâne în arest, probabil că starea de detenţie îi va da şi momentele de reflecţie asupra situaţiei în care se află. Este ca un duş rece, ca o trezire din vis. Sunt momente de reflecţie faţă de propria ta conştiinţă. Pentru asta trebuie să ai minte coaptă şi să ai maturitate”, a continuat profesorul. 

„Miza politică pentru Udrea nu mai există“

La rândul său, specialistul în comunicare politică Adrian Zăbavă spune că Elena Udrea a dat senzaţia că ştie foarte multe lucruri. 

„Şi-a făcut un obiectiv din a pune presiune pe cineva, chiar şi prin folosirea acelui semn. A încercat să rămână puternică deşi este în faţa plutonului de execuţie sau că a avut cătuşe. Toate acestea fac parte din planul ei, şi anume, acela de a rămâne în scenă”, a declarat Adrian Zăbavă. 

Foarte activă pe Facebook

Elena Udrea a continuat să menţină legătura cu fanii de pe reţelele de socializare şi după ce a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, menţionând că scrie prin intermediul avocatului său. Miercuri seară au fost publicate pe contul său de Facebook două mesaje, în care îşi exprimă încrederea că măsura privind arestarea pentru 30 de zile va fi ridicată, în urma apelului pe care l-a făcut.

Apoi, Elena Udrea a criticat presa pentru acuzaţiile pe care i le aduce, susţinând că „detaliile picante” sunt nereale şi că apariţia lor, chiar după arestare, nu este întâmplătoare. 

„Am fost informată că presa a fost împânzită de articole în care se spune cum toate lucrurile pe care le-am făcut vreodată (de la petrecerile de ziua de naştere, până la concedii şi pantofii pe care i-am cumpărat) s-ar fi făcut cu bani care veneau din mite care se acordau la MDRT. Ce mai în sus şi-n jos, însuşi aerul pe care îl respiram era rezultatul corupţiei. Evident că toate aceste alegaţii care apar în spaţiul public nu sunt adevărate”, a scris Udrea pe Facebook.

Jurnalul arestării Elenei Udrea

Elena Udrea şi-a ţinut ţinut fanii de pe reţelele de socializare la curent cu evoluţia dosarului în care este implicată, încă de la dispunerea cercetării sub control judiciar. „În această dimineaţă, am fost invitată în persoană de procurori la DNA pentru a oferi lămuriri”, este mesajul publicat pe Facebook, pe 29 ianuarie, când a fost ridicată de procurori. 

După interviul pe care l-a acordat site-ului de ştiri Hotnews, în care susţinea că şeful interimar al SRI Florian Coldea orchestrează acţiunile DNA împotriva sa şi că tot el i-ar fi cerut lui Dorin Cocoş 500.000 de euro pentru Sebastian Ghiţă, Elena Udrea a scris că acuzaţiile pe care le-a adus „generalului de serviciu secret” au creat panică atât în rândul politicienilor, cât şi în presă, şi că se aşteaptă să fie atacată sub centură.

Udrea a explicat şi gestul de a-şi duce în mod intenţionat degetul la nas, în timpul votului din Parlament “Văd că gestul meu din Parlament în care am dus mâna la nas a creat mare vâlvă şi s-a transformat în subiect de analiză semiotică. În realitate, e un semn pe care l-am făcut unei persoane dragi mie, căreia am vrut să-i transmit că «totul e în regulă»”. ;

Activitatea în mediul online, o modă în rândul penalilor

Elena Udrea nu este singurul personaj proeminent din spaţiul public românesc care a continuat să se adreseze direct publicului larg, atunci când a întâmpinat probleme cu Justiţia. Adrian Năstase, Sorin Ovidiu Vîntu sau Dan Voiculecu sunt doar o parte dintre cei care au lansat atacuri şi din spatele gratiilor. 

În perioada petrecută la Jilava, fostul premier Adrian Năstase a continuat să comunice cu susţinătorii săi, prin intermediul unor scrisori şi al postărilor de pe blogul său. La nici două luni de la tentativa de sinucidere din anul 2012, fostul premier publica o scrisoare emoţionantă în care le mulţumea pentru susţinere familiei şi prietenilor. 

„Dragii mei prieteni, în 20 iunie, printr-o voinţă superioară voinţei mele, am început un nou capitol de viaţă. Nu ştiu dacă Nietzsche avea dreptate când afirma «ceea ce nu mă omoară mă face mai puternic»”.

SOV a anunţat dezvăluiri

Vîntu, anunţa în luna octombrie, când îşi ispăşea, la Jilava, cea de-a doua condamnare la închisoare, că urmează să publice un text în care va povesti cum este construit sistemul de putere din România. 

„Justiţia este instituţia fundamentală a unui stat. Atunci când justiţia este deservită de funcţionari nevrednici, statul se duce dracului. Vă voi vorbi despre ei, cu nume şi prenume, despre aceşti indivizi sau individe care, din prostie sau ignoranţă, nu-şi înţeleg menirea şi ne transformă din cetăţeni demni ai unui stat, într-o adunătură de indivizi fără respect de sine şi fără morală”, a scris SOV pe blog. 

Într-adevăr, omul de afaceri a continuat să scrie o vreme din spatele gratiilor.

Voiculescu îşi atacă adversarii politici

Şi Dan Voiculescu, închis pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, a scris prin intermediari, pe blogul său, din închisoare.

„Nu vă pricepeţi la nimic, dar pretindeţi că le ştiţi pe toate: economie, strategie fiscală, politici sociale, relaţii internaţionale, strategii de dezvoltare economică etc. Ce vă uneşte este lipsa totală de caracter, de moralitate”, spunea fostul lider PC pe blog

Procurorii spun că Udrea şi-ar fi serbat ziua de naştere cu bani din şpagă

Ultima postare pe Facebook a Elenei Udrea se referă la informaţiile din referatul procurorilor prin care s-a cerut arestarea lui Tudor Breazu, în dosarul „Gala Bute“. În document, anchetatorii spun că acesta a intermediat o şpagă de 300.000 de lei pentru Elena Udrea şi că o parte din aceştia bani a fost cheltuită de Breazu pentru organizarea zilei de naştere a fostului ministru. 

De asemenea, procurorii mai susţin că Breazu ar fi predat cea mai mare parte din banii spălaţi prin contractele fictive Anei Maria Topoliceanu, care i-ar fi predat mai departe Elenei Udrea. 

Breazu ar fi folosit diferenţa de bani pentru a organiza un chef de ziua de naştere a ministrului, pe 26 decembrie 2012, la Hotelul Orizont din Predeal. Tot cu bani din şpăgi, Breazu a achitat şi alte servicii pentru Elena Udrea cum ar fi o cazare la hotelul Danai Beach Resort din Grecia, în 2011. 

Ce acuzaţii îi aduc procurorii fostului ministru

Procurorii DNA au formulat mai multe acuzaţii la adresa deputatului Elena Udrea. Prima dintre acuzaţii se referă la trafic de influenţă – în legătură cu încheierea şi derularea acordului-cadru de licenţiere Microsoft din 2009, precum şi în legătură cu derularea contractului e-România. 

Concret, Udrea ar fi solicitat 3 milioane de euro de la administratorul unei firme de IT, pentru a debloca plăţile din programul e-România. O altă infracţiune de trafic de influenţă imputată de procurori Elenei Udrea s-ar fi petrecut în 2013. Ea a fost denunţată de fostul sportiv Dinu Pescariu, vizat în dosarul Microsoft. Acesta spune că Udrea i-ar fi cerut 500.000 de euro, promiţându-i că îl va ajuta şi-şi rezolva problemele în justiţie. 

Alte acuzaţii vizează spălarea de bani şi falsul în declaraţii. Anchetatorii susţin că Dorin Cocoş ar fi primit în 2009 o mită de 9 milioane de euro pentru a-şi folosi influenţa asupra ministrului Gabriel Sandu, astfel încât societatea Fujitsu Siemens să primească contractul pentru licenţele informatice Microsoft. 

Procurorii arată că, din cele 9 milioane de euro, soţii Elena Udrea şi Dorin Cocoş ar fi împrumutat compania Eurohotels, dar şi că au achiziţionat o serie de imobile. 

În legătură cu infracţiunea de spălare de bani, anchetatorii susţin că Udrea cunoştea faptul că imobilele cumpărate în comun cu Dorin Cocoş au fost plătite din banii primiţi ca mită pentru intervenţiile sale.

Anchetată şi în dosarul „Gala Bute“

Dosarul „Microsoft“ nu este singurul în care Elena Udrea trebuie să răspundă în faţa legii. Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului este cercetat şi în dosarul în care se verifică organizarea evenimentului „Gala Bute” din anul 2011. 

Anchetatorii o acuză pe Elena Udrea de luare de mită şi abuz în serviciu, ea fiind, potrivit procurorilor, cea care a luat decizia organizării galei în urma unor discuţii informale cu Rudel Obreja şi ar fi determinat adoptarea actelor normative prin care s-a finanţat evenimentul. 

Anchetatorii suspectează că s-ar fi fraudat fondurile Ministerului Dezvoltării pentru a fi trecute în patrimoniul lui Rudel Obreja şi pentru ca acesta să obţină un credit de la o bancă.

De asemenea, anchetatorii susţin că fostul ministru le-a cerut subordonaţilor săi de la Ministerul Dezvol-tării Regionale şi Turismului să găsească soluţii de încheiere a contractului privind finanţarea Galei Bute, urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute, spun anchetatorii.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Microsoft”. Elena Udrea, arestată preventiv pentru 30 de zile

Udrea a repetat gestul cu degetul la nas la intrarea la Curtea Supremă, unde se discută arestarea ei

Elena Udrea, reţinută pentru 24 de ore: Cum i-au dispărut cătuşele de la sediul DNA până în arestul Capitalei

Traian Băsescu, despre reţinerea «Elenei»: Cred în omul acesta. Se va bate să-şi dovedească nevinovăţia

Cele mai tari glume cu Elena Udrea. Cum e văzută reţinerea anului de amatorii de virale de pe internet

De ce vorbeşte Elena Udrea despre ea însăşi la persoana a III-a: Gaddafi, Iulius Cezar, Ludovic al XIV-lea aveau acelaşi stil oratoric

VIDEO Elena Udrea, vedetă sexy în tabloidele internaţionale. „Notorie pentru relaţia apropiată cu fostul preşedinte al României“

Reacţie ironică a lui Ionuţ Budişteanu, după reţinerea Elenei Udrea: “Mai bine îi cumpăram din banii contribuabililor şi nişte cătuşe cu diamante swarovski”

Elena Udrea, reţinută în dosarul Microsoft: cum îşi petrece cele 24 de ore în arest

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite