Cum luptă Înalta Curte cu noul coronavirus: Ordinul se aplică tuturor, cu excepţia judecătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sediul Înaltei Curţi Imagine: Ionuţ Mureşan
Sediul Înaltei Curţi Imagine: Ionuţ Mureşan

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie respectă măsurile de protecţie cu privire la răspândirea noului coronavirus „pe bază de conformare voluntară”, în timp ce normele sunt obligatorii pentru toţi ceilalţi angajaţi şi justiţiabili care intră în ICCJ.

ICCJ a emis Ordinul Nr. 71/03.03.2020 cu privire la necesitatea prevenirii răspândirii infecţiilor respiratorii cauzate de COVID19, potrivit unui comunicat al instanţei supreme remis „Adevărul”.

Încă de la început, Ordinul face distincţie între judecătorii ICCJ şi celelalte categorii de personal. Cu alte cuvinte, Ordinul e obligatoriu pentru toţi angajaţii ICCJ şi pentru toţi justiţiabilii care intră în instanţă, cu excepţia judecătorilor.

Art.1.- Domeniu de aplicare

(1) Prevederile prezentului ordin se aplică tuturor categoriilor de personal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu excepţia judecătorilor.

(2) Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie respectă măsurile de protecţie stabilite prin prezentul ordin pe bază de conformare voluntară.

(3) Prezentul ordin este aplicabil până la data de 03.04.2020, cu posibilitatea prelungirii.

  

Cu precizarea că Ordinul este obligatoriu pentru toată lumea, cu excepţia judecătorilor, iată ce prevede norma dată publicităţii de ICCJ:

  • Persoanele indicate la art.1, la întoarcerea din concediul de odihnă, au obligaţia de a notifica telefonic cabinetul medical din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la zona geografică în care au călătorit, la starea medicală generală, precum şi cu privire la faptul dacă, după cunoştinţa lor, au intrat în contact cu persoane diagnosticate sau cu suspiciune de infecţie respiratorie cauzată de COVID-19. Întoarcerea la serviciu se face numai cu avizul verbal pozitiv al cabinetului medical din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
  • În termen de 7 zile de la data emiterii prezentului ordin, preşedinţii secţiilor şi conducătorii de compartimente analizează posibilitatea luării unor măsuri de reducere a interacţiunii directe la nivelul personalului şi a activităţilor de lucru cu publicul, în vederea reducerii riscului de îmbolnăvire, cu menţinerea nivelului activităţii curente la nivelul secţiei/compartimentului.
  • Se interzice accesul în sediile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a persoanelor care au călătorit în ultimele 14 zile într-una dintre zonele de risc prevăzute în lista întocmită potrivit alin.2, care au intrat în contact în ultimele 14 zile cu o persoană diagnosticată/monitorizată pentru posibilă infecţie cauzată de COVID-19 şi care prezintă una sau mai multe dintre următoarele simptome: febră, tuse, dificultăţi de respiraţie.
  • Toate actele de procedură emise de ÎCCJ vor purta la loc vizibil următoarea menţiune, cu caractere Times New Roman 14 bold: „În vederea reducerii riscului de infectare cu coronavirus - COVID-19 sau alte infecţii respiratorii vă rugăm să luaţi în considerare, în măsura posibilului: transmiterea şi primirea corespondenţei cu ÎCCJ exclusiv în format electronic, prin e-mail; evitarea prezenţei la ÎCCJ dacă nu este absolut necesară, prin solicitarea judecării cauzei şi în lipsă sau a amânării acesteia din considerente de boală, dacă este cazul.”

Câte cazuri confirmate există în România

Până acum, epidemia de coronavirus a produs o reacţie rapidă a autorităţilor. Un pacient confirmat la Matei Balş a fost vindecat iar 42 de persoane sunt în carantină. La nivel naţional sunt în carantină instituţionalizată 42 persoane, iar 9431 persoane sunt monitorizate la domiciliu după ce miercuri a fost confirmat primul român cu coronavirus. 

Un număr de 4 persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 în România, dintre care o persoană a fost declarată vindecată după ce testele realizate conform procedurilor medicale au fost negative.Cele două persoane purtătoare ale virusului COVID-19 (coronavirus) sunt internate în unităţi spitaliceşti de specialitate din Cluj-Napoca şi Timişoara şi sunt în stare stabilă.

Pe 2 martie, autorităţile din România au decis, luni, ca regiunea Emilia-Romagna din Italia, Coreea de Sud şi Iran să fie introduse în lista zonelor pentru care se instituie măsura autoizolării la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile pentru cetăţenii români care revin în România din aceste regiuni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite