CSM răspunde la scrisoarea lui Birchall: Nicio dispoziţie legală nu impune consultarea membrilor Consiliului în vederea convocării şedinţelor de plen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
- FOTO Eduard Enea
- FOTO Eduard Enea

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii Daniela-Ioana Stăncioi a afirmat sâmbătă într-un comunicat de presă că nu există prevederi legale privind obligativitatea preşedintelui CSM de consultare a membrilor în legătură cu data de convocare a şedinţilor. Reacţia vine după ce ministrul Justiţiei Ana Birchall i-a transmis Liei Savonea o scrisoare în care îi reproşează că a convotat Consiliu fără să se consulte cu membrii CSM.

„Nicio dispoziţie legală sau regulamentară nu impune preşedintelui CSM consultarea membrilor Consiliului în vederea convocării şedinţelor de plen. Cutumiar, de-a lungul timpului, implementând cooperarea loială între preşedinte şi membrii aleşi, aceştia au fost consultaţi în măsura în care a fost posibil şi s-au aflat în activitate, cu privire la data propusă pentru convocarea şedinţei de plen. Nici în mandatele anterioare ale Consilliului nu s-a procedat la o consultare a membrilor de drept de către preşedinte în vederea convocării şedinţelor de plen sau secţii”, a afirmat Daniela-Ioana Stăncioi.

Aceasta precizează că, în legătură cu organizarea şedinţelor, preşedintelui CSM îi incumbă comunicarea ordinii de zi cu trei zile înainte, condiţie respectată în cazul şedinţei programate pentru 8 octombrie.

Anterior, ministrul Ana Birchall a criticat, într-o scrisoare obţinută de G4Media.ro, maniera în care şefa Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a convocat şedinţa plenului din data de 8 octombrie. Savonea vrea, pentru a şasea oară să o instaleze pe Adina Florea la conducerea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.
 
„Este inadmisibil şi de condamnat maniera în care continuaţi să convocaţi Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, fără consultarea prealabilă a tuturor membrilor CSM” îşi începe scrisoarea Birchall. Ministrul mai semnalează că de peste două săptămâni plenul nu a mai fost convocat şi îi cere Liei Savonea explicaţii în acest sens. Nu pot să nu mă întreb care este totuşi urgenţa” completează Ana Birchall.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite