Ce spun specialiştii despre ameninţarea Federaţiei Ruse la adresa Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steag R. Moldovă, Uniunea Europeana FOTO arhivă
Steag R. Moldovă, Uniunea Europeana FOTO arhivă

Invadarea Ucrainei de către Federaţia Rusă aduce cu sine şi o ameninţare la adresa ţărilor din vecinătate, care au aparţinut Uniunii Sovietice. Foşti generali din NATO au avertizat că mai multe state au intrat „în vizorul” lui Putin. Astfel, dacă România poate răsufla uşurată, fiind membră NATO, potrivit unor speciali citaţi de MaineNews, Republica Moldovă este în situaţia opusă.

Istoricul Armand Goşu a explicat pentru Mainnews.ro că există motive de îngrijorare pentru toate ţările din apropierea frontierei cu Federaţia Rusă. Istoricul a subliniat că, în cazul Republicii Moldova, războiul din Ucraina ar putea ridica un semnal de alarmă în ceea ce priveşte prezenţa militarilor ruşi în apropierea graniţelor, fiind posibil ca Transnistria să devină o poartă de intrare pentru trupele ruse. „Sunt motive să fie mai atenţi decât de obicei, pentru că lucrurile pot evolua dramatic. Asta nu înseamnă că trebuie să părăsească ţara sau că sunt implicaţi în vreun fel, ei sunt neutri în acest război, nu au aderat la sancţiunile Uniunii Europene şi SUA împotriva Federaţiei Ruse şi încearcă să nu supere Rusia”, susţine Armand Goşu. 

Situaţia Republicii Moldova, similară cu cea a Ucrainei

Generalul Ştefan Dănilă arată că situaţia Moldovei se aseamănă cu cea a Ucrainei, în sensul în care nu există garanţiile de securitate pe care le au ţările membre NATO, inclusiv România. „Din câte ştiu eu, nici Republica Moldova nu are un tratat bilateral care să permită asistenţă mutuală în situaţia în care ar fi atacată. Adică un tratat bilateral cu SUA – care să însemne garanţiile din partea SUA privind integritatea teritorială şi independenţa Moldovei – nu există în momentul de faţă. Declaraţii politice există, dar nu există un tratat care să garanteze intrarea în război pentru Moldova a altui stat, nici a României”, a explicat Ştefan Dănilă.  

Potrivit generalului, „am putea să asistăm la un scenariu asemănător dacă Republica Moldova îşi va pierde calmul. Conducerea din Republica Moldova procedează cu multă înţelepciune. Are şi sprijin internaţional, dar îşi păstrează calmul şi nu intervine în forţă în Transnistria, în condiţiile în care îşi declară independenţa”, susţine generalul, privind cererea de recunoaştere a „independenţei” venită de la Tiraspol

Intrarea în UE sau NATO, dependentă de aderarea Ucrainei 

Potrivit istoricului Armand Goşu, intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană sau în NATO este strâns legată de cea a Ucrainei şi implicit de rezistenţa ţării invadate în faţa Federaţiei Ruse. „România nu are capacitatea diplomatică, puterea de lobby, de convingere a cancelariilor occidentale să primească singură Moldova. Dacă Occidentul decide să lege, să ancoreze Ucraina de UE sau de NATO, atunci sigur va intra şi Moldova. Dacă nu, doar pentru Moldova, ori pentru Georgia, nu se va întâmpla acest lucru. Totul depinde de Ucraina, de rezistenţa lor, această săptămână este decisivă. Dacă vrem ca Moldova să aibă şanse să intre în UE, ar trebui să ne rugăm ca ucrainenii să reziste acestui tăvălug rusesc”, a argumentat istoricul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite