Carpatica Asig: Deputatul Adrian Gurzău, cercetat în libertate sub control judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gurzău află astăzi dacă va fi cercetat în libertate sau va fi arestat preventiv
Gurzău află astăzi dacă va fi cercetat în libertate sau va fi arestat preventiv

Curtea Supremă a respins, vineri, cererea DNA de arestare preventivă în cazul lui Adrian Gurzău. Decizia nu este definitivă, însă. Astfel deputatul va fi cercetat sub control judiciar. Înalta Curte a dispus aceeaşi măsură şi în cazul fostei preşedintă a Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig, Angela Toncescu, în cazul  omului de afaceri Ion Sorin Tatu şi a fostul comisar-şef Dan Hosu, soţul procuroarei DIICOT, Georgiana Hosu.

UPDATE Instanţa supremă a respins, vineri, cererea DNA de arestare preventivă a lui Adrian Gurzău şi a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Adrian Gurzău este acuzat de trafic de influenţă în dosarul privind favorizarea societăţii Carpatica Asig, în care sunt cercetaţi fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig Angela Toncescu, Dan Hosu, soţul fostului procuror-şef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu, şi omul de afaceri Ion Sorin Tatu.Potrivit referatului DNA, Adrian 

Gurzău ar fi primit bani pentru a-şi trafica influenţa pe care o avea asupra unor membri din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Totul s-ar fi întâmplat anul trecut, în perioada 8 aprilie - 1 noiembrie, atunci când Gurzău ar fi acceptat propunerea Angelei Toncescu de a semna un contract de prestări servicii între o firmă pe care o controla prin interpuşi şi Carpatica Asig.

Toncescu, Hosu şi Tatu, cercetaţi în libertate

Curtea Supremă a decis joi seară să nu emită mandate de arestare preventivă în cazurile Angela Toncescu, Ion Sorin Tatu şi Dan Hosu, astfel încât vor fi cercetaţi în stare de libertate, potrivit agerpres.

Fosta preşedintă a Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig şi fosta şefă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), este acuzată de corupţie. Ancheta DNA în acest caz vizează modul în care Toncescu ar fi dat bani sub forma unor contracte de prestări servicii pentru a influenţa deciziile Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în favoarea sa şi a Carpatica Asig. Acuzaţiile: trei infracţiuni de cumpărare de influenţă.  Ea ar fi apelat la deputatul Adrian Gurzău (PMP), la Dan Hosu şi la omul de afaceri Ion Sorin Tatu. 

Astfel, potrivit procurorilor DNA, începând cu 30 martie 2015, Angela Toncescu, la acea dată administrator - membru în Consiliul de Administraţie al S.C Carpatica Asig SA, ar fi acţionat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terţe persoane aflate în cercul său relaţional, în vederea influenţării deciziilor de la nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) „în favoarea intereselor sale personale şi ale societăţii de asigurări”.

„Demersurile acesteia au fost realizate atât pentru obţinerea avizului necesar numirii sale în funcţia de preşedinte Consiliului de Administraţie al S.C. Carpatica Asig S.A., cât şi pentru ca A.S.F. să nu adopte unele decizii nefavorabile societăţii de asigurări S.C Carpatica Asig S.A”, arată procurorii.

Care era miza

Concret, acţiunile lui Tatu Ion-Sorin şi ale lui  Hosu Dan ar fi vizat influenţarea voturilor exprimate la data de 04 august 2015 în cadrul Consiliului A.S.F., astfel încât:

- să fie demarată procedura de avizare a inculpatei Toncescu Angela, în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C. Carpatica Asig SA,

- să nu fie sancţionată aceeaşi inculpată pentru nereguli constatate în activitatea anterioară,

- să fie menţinută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a S.C. Carpatica Asig S.A., în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situaţie financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcţionare şi constatarea stării de insolvenţă (urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite