Bogdan Aurescu: România poate fi ţintă! Vezi ce conţine acordul privind scutul de la Deveselu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagini de la semnarea acordului privind scutul antirachetă, de către Hillary Clinton şi Teodor Baconschi
Imagini de la semnarea acordului privind scutul antirachetă, de către Hillary Clinton şi Teodor Baconschi

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi secretarul de stat Bogdan Aurescu au prezentat vineri textul Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România.

UPDATE 3 "Atunci când îţi asumi găzduirea unui scut antirachetă ai beneficii şi riscuri care oricum descind din apartenenţa la NATO. Poţi să fii şi ţină! Riscuri şi vulnerabilităţi la adresa spaţiului european şi, mai ales în S-E, care este mai apropiat de Orient, există!", a afirmat secretarul de stat, Bogdan Aurescu.

Potrivit acestuia, "actorii statali sau non-statali (organizaţii teroriste nr.) au printre preocupările lor să doboare aceste obiective, cum este scutul".

UPDATE 2 Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, cel care a condus echipa de negociere cu SUA pe tema scutului antirachetă, a prezentat principalele dispoziţii ale Acordului:

- România nu-şi va asuma răspunderea pentru niciun prejudiciu sau pentru nicio pretenţie în legătură cu un astfel de prejudiciu, cauzat în afara teritoriului României de elemente ale Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite în România. Excepţia  o reprezintă cazul în care astfel de prejudicii sunt rezultatul acţiunilor sau neglijenţei României.

- Numărul membrilor forţei Statelor Unite desfăşuraţi în Bază (de la Deveselu n.r.) în mod obişnuit va fi de aproximativ 150 de persoane, iar împreună cu partea civilă poate depăşi 500.

- Reprezentantul de rang înalt al Statelor Unite va avea autoritate exclusivă asupra activităţilor şi operaţiunilor de la Deveselu.

- Baza şi personalul militar şi civil român aflat în Bază vor fi sub comandă română exercitată de către un reprezentant al forţelor armate române.

- Atribuţiile comandantului român: va consilia în legătură cu relaţionarea cu instituţiile guvernamentale şi locale române şi va facilita contactele cu astfel de instituţii; va participa la coordonarea sprijinului logistic reciproc pentru personalul militar şi civil aflat în Bază; va participa la coordonarea asigurării securităţii în incinta Bazei; va participa la coordonarea instruirii comune în incinta Bazei; va consilia Reprezentantul de rang înalt al Statelor Unite cu privire la legislaţia română relevantă pentru operarea Bazei, va notifica omologul american (Reprezentantul de rang înalt al Statelor Unite) cu privire la acţiunile forţelor Statelor Unite, dependenţilor, contractorilor Statelor Unite, şi angajaţilor contractorilor Statelor Unite care apar ca neconforme cu legislaţia română.

- România va fi responsabilă pentru asigurarea securităţii şi protecţiei Bazei în afara perimetrului Facilităţii

- România va păstra proprietatea şi titlul asupra Bazei.

- Statele Unite vor controla accesul la Facilitatea din cadrul Bazei.

- România va stabili un spaţiu aerian restricţionat deasupra şi în jurul Bazei de la Deveselu.

- Prezentul Acord  este încheiat pe o perioadă nedeterminată şi va intra în vigoare în conformitate cu legile interne ale fiecărei Părţi şi la data primirii ultimei notificări scrise prin care Părţile se informează reciproc, prin canale diplomatice, că toate procedurile interne necesare pentru intrarea în vigoare a prezentului Acord au fost îndeplinite.

- Acordul poate fi amendat prin acordul scris al părţilor..

UPDATE 2 Ministrul de Externe Teodor Baconschi:

- Acordul cu SUA este o garanţie de securitate care se va repercuta asupra siguranţei ţării noastre, dar şi în investiţii.

- Au existta cinci variante de locţii pentru scut.

- Toate costurile sunt suportate de partea americană.

- Nivelul alertei de securitate nu creşte din cauza scutului, ci fluctuează în funcţie de evenimentele externe..

- Avem inteligemţa şi capacitatea de a coopera cu SUA.

- Am dicutat cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, despre amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România. L-am asigurat că vom fi transparenţi şi că acesta este un sistem defensiv.

Săptămâna trecută, la întoarcerea din Statele Unite, Traian Băsescu a afirmat că în următoarele zece zile va face public Acordul, atât în România, cât şi în SUA, afirmând că "este obligaţia statului român să informeze cetăţenii".

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi secretarul de Stat american, Hillary Clinton, au semnat, în 13 septembrie, la Washington, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România. Semnarea a avut loc la scurt timp după întâlniri între preşedintele SUA, Barack Obama, vicepreşedintele Joe Biden şi şeful statului român, Traian Băsescu.

Semnarea documentului s-a produs la un an şi jumătate de la anunţul privind decizia de participare a României la acest sistem, în 4 februarie 2010.

SUA şi România au ales de comun acord baza aeriană de la Deveselu pentru a găzdui sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice, care utilizează un interceptor SM-3 (numit de asemenea şi "Sistemul Terestru Aegis").

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite