Biologii încep vânătoarea de ţânţari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Entomologii de la Institutul Cantacuzino vor pleca în acest sfârşit de săptămână în Delta Dunării, pentru a porni cercetările pe ţânţarii care s-au infectat cu virusul West Nile.

"Noi aveam un proiect de cercetare început în această zonă şi coincidenţa face că se potriveşte acum cu situaţia creată de cazurile noi de infecţii. Astfel, vom pleca sâmbătă să colectăm ţânţari din Deltă şi să îi aducem la institut, pentru analiză", ne-a declarat biologul Alexandru Vladimirescu, adjunctul şefului Laboratorului de infecţii transmise prin vectori şi entomologie medicală din cadrul Institutului Cantacuzino.

Cum se prind ţânţarii

Entomologul îşi pregătea ieri capcanele cu care el şi alţi doi colegi de-ai săi vor porni la vânătoarea de ţânţari. Acestea sunt nişte cutii cilindrice de culoare gri, cu pereţi metalici şi capetele acoperite cu plasă.
Cilindrul este împărţit în două încăperi: cea mai mare parte a sa este o cameră în care stă o pasăre folosită drept momeală, iar în camera mică, de dincolo de peretele despărţitor, vor intra ţânţarii printr-o gaură sub formă de pâlnie, atraşi de căldura păsării şi de substanţele emise de ea.

„Noi punem înăuntru un pui de găină sau un porumbel pentru a-i atrage şi selecta astfel doar pe ţânţarii ornitofili (n.r., care se hrănesc cu sângele păsărilor). Ei intră, nu mai ştiu să iasă afară şi rămân pe peretele de plasă care-i separă de pasăre. Apoi îi culegem cu aspiratoarele manuale cu baterii", ne-a explicat biologul Alexandru Vladimirescu.

Insectele se congelează înainte de analiză

Capcanele sunt agăţate apoi în copaci sau se fixează la nivelul la care creşte vegetaţia din zona respectivă şi se lasă un timp până captează victimele. Dispozitivele de la Institutul Cantacuzino au fost cumpărate acum cinci ani, din Franţa, printr-un proiect de cercetare.
Ţânţarii astfel culeşi sunt transportaţi vii până la institutul din Bucureşti cu nişte dispozitive numite "caje", nişte cadre paralelipipedice din sârmă învelite în huse de tifon. Pentru a putea fi analizate în Laboratorul de entomologie al Institutului Cantacuzino, insectele sunt mai întâi amorţite prin congelare la minus 20 de grade Celsius, după care sunt supuse unor proceduri biologice la sfârşitul cărora se află dacă sunt sau nu infectate cu virusul West Nile.

La începutul acestei săptămâni, în România au fost confirmate şapte cazuri de infectare cu virusul West Nile. Două dintre persoanele infectate au decedat, acestea având vârste peste 70 de ani şi boli cronice preexistente. Unul dintre decedaţi era din Bucureşti, iar celălalt din Constanţa. Maladia a fost înregistrată în Bucureşti şi judeţele Alba, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Mureş, Sibiu şi Teleorman. Toţi bolnavii au vârste peste 30 de ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite