Beizadeaua „Doi şi-un sfert“, asasinul plătit capturat după 18 ani, a fost lăsat liber de judecători. Motivul: nu a mai comis alte fapte similare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Gaina Foto: Server Gheorghe/ Click
Alexandru Gaina Foto: Server Gheorghe/ Click

Alexandru Găină, fiul colonelului Constantin Găină de la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul de Interne, acuzat că l-a ucis pe omul de afaceri Mihai Ionescu, în iulie 1998, va fi cercetat în stare de libertate. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti şi este definitivă.

Curtea de Apel Bucureşti a respins contestaţia procurorilor din Parchetul Capitalei, împotriva deciziei Tribunalul Bucureşti prin care Alexandru Găină era cercetat sub control judiciar pentru omor calificat.

Anchetatorii îl acuză pe Găină de omor calificat după ce au strâns probe potrivit cărora acesta l-ar fi asasinat la comanda mafiei italiene, în urmă cu 18 ani, pe afaceristul Mihai Ionescu (48 de ani). „Este vorba de o crimă cu premeditare, iar cazierul lui Găină, bogat în condamnări, relevă că acesta dă dovadă de perseverenţă infracţională”, arată procurorii bucureşteni în actele trimise instanţei. Principalul suspect al asasinatului din 1998 neagă cu vehemenţă acuzaţiile.

Motivarea Tribunalului Bucureşti

Tribunalul Bucureşti a motivat că deşi infracţiunea pentru care este cercetat Găină este deosebit de gravă, nu sunt date că acesta ar fi pericol public, sau că acesta ar fi comis fapte similare.

„Infracţiunea de omor calificat este o infracţiune deosebit de gravă, dar după mai bine de 18 ani de la data uciderii victimei şi după 14 ani de când organul de urmărire penală a luat cunoştinţă despre posibila implicare a inculpatului în această infracţiune, timp în care inculpatul a fost cercetat liber în acest dosar şi nu sunt date a fi comis alte fapte similare, nu poate fi justificată în mod temeinic şi obiectiv o stare de pericol concret pentru ordinea publica prin cercetarea inculpatului în libertate şi nici nu poate fi susţinut în mod convingător motivul că privarea de libertate a inculpatului ar servi pentru buna desfăşurare a procesului penal”, arată Tribunalul.

Protecţia de la părintele colonel

Potrivit unor surse apropiate anchetei, Alexandru Găină ar fi beneficiat de o anumită protecţie din partea poliţiştilor, datorită tatălui său, însă magistraţii Tribunalului Bucureşti au arătat că începând cu anul 1995, bărbatul a fost încarcerat în mod succesiv pentru infracţiuni de furt calificat.

O altă critică a judecătorului este aceea că poliţiştii şi procurorii nu au făcut ancheta timp de mai mulţi ani. Însă, anchetatorii susţin că cercetările au fost declanşate în luna iulie 1998 şi până în anul 2004 au fost audiaţi martorii şi au fost efectuate rapoartele de expertiză, au fost depuse listing-urile telefonice (în anul 2003), probe ce au fost readministrate în anul 2016. Primele declaraţii despre Găină au apărut în iulie 2002, potrivit declaraţiei unui martor denunţător. 

„În perioada 2010-2012 au fost efectuate doar câteva adrese pentru depistarea armelor de foc aflate în evidenţele poliţiei. Din anul 2004 şi până în anul 2016, când au fost reaudiaţi toţi martorii şi au fost întocmite rapoarte de expertiză, deci timp de 12 ani, nu au fost efectuate acte de urmărire penală în cauză (cu excepţia adreselor amintite mai sus), dosarul fiind lăsat în nelucrare”, arată Tribunalul Bucureşti.

În consecinţă, judecătorul a considerat că după 18 ani de la uciderea victimei şi de la declanşarea anchetei, în condiţiile în care identitatea inculpatului şi posibila lui implicare în comiterea faptei a fost cunoscută încă din iulie 2002, „dată fiind pasivitatea organului de urmărire penală timp de 12 ani, nu se mai poate vorbi de o stare de pericol concretă pentru ordinea publică prin cercetarea inculpatului în stare de libertate”.

Citiţi povestea întreagă a anchetei în articolul: „Coşmarurile Beizadelei <<Doi şi-un sfert>>, după asasinarea afaceristului Ionescu”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite