BBC: Demersul anticorupţie al României ajunge până la elite. Iohannis: „Astfel va creşte credibilitatea clasei politice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Elena Udrea este în acest moment arestat la domiciliu pentru acte de corupţie
Deputatul Elena Udrea este în acest moment arestat la domiciliu pentru acte de corupţie

România pare să devină în sfârşit serioasă în combaterea crimei organizate, la opt ani de la aderarea la UE şi la 13 ani de la înfiinţarea DNA, comentează BBC News Online, într-un material despre recentele acţiuni ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie care au ajuns până la vârful politicii româneşti. Şi revista „The Economist” vorbeşte în ediţia online despre activitatea procurorilor anticorupţie.

Revista „The Economist” publică în ediţia de săptămâna aceasta un articol despre corupţia din România intitulat „Curăţenie generală” în care este remarcată activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

„Românii au crezut că Elena Udrea, fostul ministru al turismului, era prea puternică pentru ca procurorii să se atingă de ea. Fosta soţie a unui bogat om de afaceri e o protejată a lui Traian Băsescu, fostul preşedinte. Şi cu toate acestea, DNA a arestat-o pentru că ar fi ajutat la spălarea a milioane de dolari pe care fostul soţ i-ar fi făcut din vânzarea de software către guvern la suprapreţ”, scrie The Economist. 

Publicaţia apreciază că punerea sub urmărire penală a Elenei Udrea este un punct important marcat de procurori, care încet-încet îi conving pe observatori că fac progrese în combaterea corupţiei.

„Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, o vedetă a baschetului în adolescenţă, a lucrat în magistratură înainte de a obţine funcţia, în aprilie 2013. Unii s-au temut că nu va reuşi să protejeze reputaţia DNA, dar în realitate, ritmul cazurilor de corupţie la nivel înalt s-a accelerat. (...) Peste 90 la sută dintre punerile sub acuzare s-au soldat cu condamnări”, precizează The Economist.

Asemenea fapte bune nu trec „nepedepsite”, scrie The Economist. Anul trecut, spune Kovesi, au fost atacuri la adresa vieţii sale personale în fiecare seară la televizor.

Iohannis: ”O fază foarte urâtă, dar fără această fază, nu putem să vorbim la modul foarte serios de recredibilizarea clasei politice”

Şi preşedintele Klaus Iohannis a vorbit joi seara despre despre activitatea intensă din ultima vreme din justiţie. 

Acesta a remarcat că este ”o fază foarte urâtă, dar fără această fază, nu putem să vorbim la modul foarte serios de recredibilizarea clasei politice”.

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat la Digi 24 că, în urma activităţii intense din justiţie, din ultima vreme, ”va creşte credibilitatea clasei politice”.

”Aici avem foarte multe dosare grele, care acum ajung să fie lucrate şi acum se face lumină. Părerea mea, că după ce se termină, vom avea mai puţini politicieni cunoscuţi şi este loc pentru ceva ce se numeşte înnoirea clasei politice. Mulţi dintre cei pe care i-am văzut, ani sau decenii la rând la televizor, vor fi în altă parte sau vor sta acasă, în cel mai bun caz şi se va face loc pentru noi lideri politici, pentru o nouă credibilitate”, a comentat preşedintele Iohannis marele dosare de corupţie care au apărut în ultima vreme, şi care îi implică pe politicieni.

Klaus Iohannis a mai spus că ”este o fază foarte urâtă, dar fără această fază, nu putem să vorbim la modul foarte serios de recredibilizarea clasei politice”. ”Nu este suficient să existe transparenţă şi credibilitate în Parlament. Cei care au greşit trebuie să fie traşi la răspundere”, a mai spus Iohannis.

Întrebat dacă Parlamentul va adopta acele măsuri pentru a accentua începerea urmăririi penale, Klaus Iohannis a răspuns: ”În fapt, se întâmplă deja. Am văzut că s-au prelucrat foarte repede toate solicitările venite din partea justiţiei şi cred că este un cadru propice pentru a reformula legislaţia şi regulamentele aferente. Această chestiune este ca şi rezolvată”, a transmis Iohannis.

El a respins ideea unei ”republici a procurorilor”. ”Suntem o democraţie a instituţiilor democratice, dar s-au cam adunat multe cazuri care trebuie rezolvate”, a spus Iohannis.

Despre ceea ce s-a întâmplat în ultima vreme, în special în privinţa dosarelor deputatului Elena Udrea, Klaus Iohannis a spus că ”anumite aspecte ar fi putut fi atenuate, adică să vedem mai puţin zornăit de cătuşe, şi să aflăm, prin comunicate seci, ce s-a întâmplat”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite