Baronul de Buzău şi şeful RA-APPS, judecaţi pentru o şpagă de aproape 900.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Gabriel Surdu, directorul suspendat al Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, aflat sub control judiciar, şi pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău Cristinel Bîgiu, pentru cumpărare de influenţă, respectiv trafic de influenţă.

Anchetatorii susţin că, în august 2013, Gabriel Surdu i-a oferit lui Cristinel Bîgiu, în calitate de preşedinte al CJ Buzău, aproximativ 3,9 milioane lei (peste 878.000 euro), reprezentând 8% din valoarea unui contract de aproximativ 48,7 milioane lei (aproape 11 milioane euro), având ca obiect "Proiectarea, execuţia şi modernizarea drumurilor de interes local şi reţea publică de canalizare şi staţie de epurare în comună Ghergheasa, jud. Buzău".

DNA precizează că suma de bani urma să fie dată în mai multe tranşe, la momentul efectuării plăţilor către societatea executantă. În aceeaşi lună, susţin procurorii, Gabriel Surdu a remis, printr-un intermediar, lui Bîgiu, drept primă tranşă, 75.000 de euro, pentru a interveni pe lângă primarul unei comune din judeţul Buzău, în vederea atribuirii contractului de lucrări respectiv.

Întâlniri la restaurant

"În august 2013, în contextul unei întâlniri pe care au avut-o într-un restaurant din Bucureşti, Gabriel Surdu i-a solicitat lui Bîgiu să-i faciliteze obţinerea unor contracte de lucrări publice în judeţul Buzău, pentru o firmă pe care primul o administra prin intermediar. Inculpatul Bîgiu a fost de acord cu cererea şi i-a promis că îl va sprijini să obţină un contract de lucrări pentru firma respectivă. La rândul său, Surdu i-a promis preşedintelui CJ Buzău că îi va remite 8% din valoarea contractului, în schimbul intervenţiei sale pe lângă primarul localităţii respective, în vederea câştigării licitaţiei. De asemenea, cei doi au convenit ca o primă tranşă, de 75.000 de euro, să fie dată la câteva zile de la momentul discuţiei, lucru care s-a şi întâmplat, banii fiind remişi inculpatului Bîgiu printr-un intermediar", se arată într-un comunicat al DNA.

În 21 mai 2014, tot în baza celor stabilite, între primăria comunei respective şi firma controlată de Surdu a fost încheiat un contract de lucrări de aproape 48,7 milioane lei.  "Precizăm că procentajul de 8% din valoarea contractului, promis inculpatului Bîgiu de Gabriel Surdu, se ridica la circa 878.222,47 euro, din care acesta din urmă achitase o primă tranşă de 75.000 euro", mai precizează DNA.

Sechestrul DNA

În cauză, s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra a două imobile aflate în proprietatea lui Bîgiu, până la concurenţa sumei de 75.000 euro.  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.  În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite