Armata îşi cumpără echipamente de luptă moderne cu 3,5 miliarde de euro VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MApN va achiziţiona, între altele, beterii de rachete de coastă FOTO U.S. Navy /Mass Communication Specialist 2nd Class Zachary D. Bell
MApN va achiziţiona, între altele, beterii de rachete de coastă FOTO U.S. Navy /Mass Communication Specialist 2nd Class Zachary D. Bell

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) continuă să pună în practică mari programe de înzestrare cu tehnică de luptă modernă şi vrea să investească în perioada următoare peste 3,5 miliarde de euro în astfel de echipamente de ultimă oră.

În primul rând, mai-marii din Armată vor să achiziţioneze un „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă”. Concret, vor fi cumpărate cel puţin trei baterii de coastă care vor oferi o „capabilitate defensivă esenţială pentru România, ca ţară riverană Mării Negre, care va asigura apărarea zonelor costiere de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă”, se arată într-un document MApN. 

Conform unui studiu realizat de militari, MApN va achiziţiona sisteme Naval Strike Missile (NSM) dezvoltate de Raytheon în parteneriat cu norvegienii de la Kongsberg Defence Aerospace. Acestea urmează să fie cumpărate din SUA printr-un contract de tip Guvern-Guvern Foreign Military Sales (FMS). Rachetele au o rază de acţiune de 185 de kilometri, şi, dacă avem în vedere că litoralul românesc are 250 de kilometri, acestea sunt potrivite pentru apărarea zonei vizate. Un astfel de sistem este format dintr-o unitate mobilă pe care sunt amplasaţi senzorii sistemului, o unitate mobilă pe care este amplasat centrul de comandă şi control şi unităţile mobile pe care sunt amplasate lansatoarele, cu câte patru rachete pentru fiecare lansator.

Navigaţia se face cu ajutorul unui complex hibrid INS/GPS şi al unui radioaltimetru, iar sistemele sunt de tip „fire and forget” şi „all weather”. Rachete acestor sisteme sunt capabile de manevre strânse, au semnătură infraroşu redusă şi pot să atace din nou ţinta în cazul în care au ratat-o iniţial. 

Naval Strike Missile sunt folosite, între altele, de forţele norvegiene, americane, germane şi poloneze. 

Rachetele antiaeriene

Apoi, cu peste două miliarde de euro, MApN va achiziţiona 27 de sisteme integrate de arme SHORAD-VSHORAD, a căror principală misiune este apărarea aeriană la înălţimi şi distanţe foarte mici, mici şi medii. În plus, cu 307 milioane de euro, vor mai fi cumpărate 138 de sisteme portabile de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată MANPAD, destinate forţelor aeriene şi navale. Aceste două sisteme vor pune umărul la consolidarea apărării antiaeriene a României alături de cele 7 complexe sisteme Patriot. 

Performanţele dronelor

În plus, cu aproximativ 280 de milioane de euro, MApN va cumpăra pentru Forţele Aeriene 7 sisteme tactic-operative de drone UAS clasa II. În acest context reamintim că, drone militare Hermes vor fi fabricate de Avioane Craiova şi Romaero împreună cu israelienii de la Elbit Systems. 

Concret, este vorba de sistemele de avioane fără pilot precum Skylark I-LEX şi Hermes 450, dar şi Hermes 900 în diferite configuraţii. Memorandumul de înţelegere semnat de cele trei companii prevede ca firmele româneşti să fie responsabile de asamblare, integrare, instruire, mentenanţă şi reparaţii, precum şi de managementul de program. Drona de ultimă generaţie Hermes 900, de exemplu, este denumită de israelieni „Kochav” (Stea-n.r.) şi poate fi utilizată pentru misiuni de sprijin aerian, supraveghere, achiziţie ţintă, recunoaştere şi patrulare maritimă. 

Pentru misiunile de atac, Hermes 900 utilizează sisteme de rachete inteligente Spike produse de Rafael Advanced Defense, care permit lovituri de mare precizie împotriva blindatelor sau trupelor. Hermes 900 se află în dotarea militarilor israelieni, elveţieni, portughezi, islandezi şi mexicani. Performanţele aparatului nu sunt de neglijat. Poate zbura în misiune de maximum 36 de ore, iar plafonul de zbor este la 10.000 de metri.

Încă două F-16 au intrat în dotarea Forţelor Aeriene

Primele două aeronave F-16 Fighting Falcon din noul lot de cinci care vor intra în dotarea Forţelor Aeriene Române au sosit din Portugalia, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, de la Borcea. Următoarele două aeronave vor fi livrate până la sfârşitul acestui an, iar ultima, în primul trimestru al anului 2021. Cele cinci aeronave sunt în configuraţie M5.2, la fel ca celelalte 12 care se află deja în dotarea Armatei României. Achiziţia a încă cinci aeronave F-16 Fighting Falcon şi a pachetului de bunuri şi servicii aferent va asigura creşterea securităţii României prin executarea permanentă a apărării spaţiului aerian naţional/NATO, pe timp de pace şi în situaţii de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliţie Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO, în conformitate cu angajamentele asumate, susţine MApN.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite