Ani grei de puşcărie pentru stăpânii de sclavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ainur Adem, zis „Tacatoi“ (dreapta), era şeful unei grupări care racola minori
Ainur Adem, zis „Tacatoi“ (dreapta), era şeful unei grupări care racola minori

Trei persoane de etnie rromă au fost condamnate la 12 ani de închisoare şi la plata unor daune de sute de mii de euro.

„Suntem şapte fraţi, nu avem tată, iar mama e grav bolnavă". Aşa îşi începeau „discursul" doi puşti de 12 şi, respectiv, 13 ani ajunşi în „ghearele" unor traficanţi de persoane.

Decizie fără precedent dată de justiţia din România: trei persoane au fost condamnate la câte 12 ani de închisoare şi la plata unor daune morale de 200.000 de euro, după ce au forţat doi copii fugiţi de la un centru de plasament să cerşească pe străzile din Bucureşti. Tribunalul Bucureşti a decis ca pe perioada executării pedepsei să-i decadă din drepturile părinteşti şi să interzică dreptul de a vota pentru Ainur Adem, zis „Tacatoi", Florica Gheorghe şi Zambila Miriuţă.

Interdicţii

„Interzicerea dreptului de vot se justifică în opinia instanţei prin prisma naturii şi a modului concret de comitere a faptelor - împrejurări ce încredinţează tribunalul că nici unul dintre cei trei inculpaţi nu are minima răspundere şi responsabilitate necesare participării la luarea unor decizii relevante pentru soarta unei întregi naţiuni", au motivat magistraţii hotărârea.

Au fugit de la cămin

Cei doi copii, Dorinel- Octavian (13 ani), zis „Grasu'", şi Dorinel Octavian (11 ani), zis „Vali", au părăsit Centrul de plasament „Robin Hood" din sectorul 4 al Capitalei la sfaturile unui alt copil, Mihai (14 ani), apropiat al clanului „Tacatoi". Mihai era prieten cu rromii care locuiau în zona Centrului Istoric al Capitalei.

Într-o noapte, el a organizat evadarea din centru, după ce  i-a amăgit pe cei doi copii cu sumele fabuloase care se pot obţine din cerşit. „Grasu'" ajunsese în grija statului după ce nu a mai suportat bătăile primite de la tatăl vitreg, iar Vali a fost adus de bunica bolnavă care nu putea să-l mai ţină, întrucât mai avea grijă şi de soţul ei olog.

Cei doi copii au fost duşi într-o locuinţă insalubră aflată pe strada Smârdan, în apropierea străzii Lipscani, într-o cameră de 15 metri pătraţi, în care mai locuiau trei copii şi patru adulţi.

Mobilierul din cameră era compus din câteva saltele murdare întinse pe jos, două scaune şi o masă de lemn. Şeful familiei era Ainur Adem (25 de ani), care se  ocupa cu strângerea fierului vechi şi cântatul cu acordeonul prin tramvaie.

Concubina sa, Florica Gheorghe (22 de ani), căreia copii au fost obligaţi să i se adreseze cu „doamna Flory" alegea locurile de cerşit, iar soacra acestuia, Zambila Miriuţă (47 de ani), care lucra şi ca femeie de serviciu, a primit sarcina să-i păzească pe cei doi când erau acasă.

Copiilor li s-a explicat noile îndatoriri: trebuiau să spele pentru bani parbrizele şi farurile maşinilor în intersecţii. Programul începea la ora 14.00 şi se încheia la ora 2.00 noaptea. „În timp ce cerşeam, doamna Flory şi „Tacatoi" ne supravegheau dintr-o florărie  aflată în zona în care cerşeam", au povestit micuţii procurorilor. Într-o zi de muncă, cei doi strângeau de la şoferi aproximativ 100 de lei, bani care erau colectaţi de unul dintre cei doi paznici.

Bătut pentru că a încercat să fugă

„Precizez că într-o zi, «Grasu'» a reuşit să fugă în timp ce ne aflam pe stradă la cerşit, însă a fost prins de «Tacatoi», care l-a bătut, i-a dat două picioare în piept şi un pumn după ceafă", a povestit Vali. Şi „Grasu'" a povestit cum, într-o zi, când era la cerşit, Tacatoi l-a lovit cu o piatră în frunte, „nu-mi dau seama de ce a făcut acest lucru." Cei doi au mai explicat că, după ce se întorceau de la cerşit, în camera de pe Lipscani erau păziţi în permanenţă, neavând voie să iasă din
casă.

Trafic de persoane

Procurorii DIICOT care i-au trimis în judecată pe membrii clanului „Tacatoi" pentru trafic de persoane au explicat că aceste violenţe ale lui Tacatoi aveau rolul de a avertiza copiii. Din banii luaţi de la copii, traficanţii cumpărau televizoare, DVD-uri sau combine muzicale.

" Într-o zi, «Grasu'» a reuşit să fugă în timp ce ne aflam pe stradă la cerşit, însă a fost prins de «Tacatoi», care l-a bătut, i-a dat două picioare în piept şi un pumn după ceafă."
Dorinel Octavian
victimă a traficului de persoane

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite