EXCLUSIV Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, îngrijorat cu privire la asigurarea independenţei sistemului judiciar din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt Foto: Sever Gheorghe
Ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt Foto: Sever Gheorghe

Într-un interviu acordat „Adevărul Live“, ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, s-a declarat preocupat de propunerile privind reforma justiţiei din România şi a pledat pentru un dialog transparent între toţi actorii relevanţi.

„Aţi remarcat, probabil, că ne-am numărat printre cele câteva ambasade, desigur au fost mai multe voci decât atât, care au exprimat anumite îngrijorări referitoare la ultimele propuneri ale ministrului de Justiţie. Am fost criticaţi, în parte, pe motiv că am vrea să suprimăm discuţiile pe marginea acestui subiect. Dar lăsaţi-mă să vă spun că nu este cazul. Suntem printre partenerii care sunt conştienţi de faptul că este nevoie de ajustări ale sistemului de justiţie, iar propunerile ministrului de Justiţie au conţinut multe astfel de ajustări, cerute de Curtea Constituţională sau au fost rezonabile. Noi, din contră, am pledat pentru un dialog larg, deschis, transparent, viu între toţi actorii relevanţi“, a explicat ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, la „Adevărul Live“.

„Îngrijorarea noastră, şi cred că îngrijorarea majorităţii vocilor critice, este direcţionată spre miezul acestor propuneri - cum vom asigura independenţa sistemului judiciar în întregimea sa, pe cea a judecătorilor şi procurorilor, precum şi balanţa puterii între actorii politici majori, inclusiv preşedintele. Şi aici vreau să punctez ceva. Aşa ceva nu poţi decide, cred eu, la nivel abstract. Dacă căutăm, vom găsi diferite exemple de sisteme în întreaga lume. Dar, în cele din urmă, trebuie să ţinem cont de practica încetăţenită în ţara respectivă“, a continuat el. 

„Noi credem că sistemul de întărire a statului de drept, a procesului de reformă de până acum a furnizat în ultimii ani o poveste de succes pentru România şi a generat încredere mai ales în rândul partenerilor europeni, dar şi a altor parteneri internaţionali, ceea ce se reflectă în mare măsură şi în ultimul raport MCV (Mecanismul de Verificare şi Cooperare, n. red.) al Uniunii Europene, în care a început să se vorbească deja despre încheierea acestuia în lumina succesului din trecut“, a explicat Cord Meier-Klodt.

„Noi am susţinut mereu România pe această cale, noi ne considerăm un partener al României în această năzuinţă a sa, în special în contextul primei preşedinţii a României a Consiliului UE, în 2019, care reprezintă o dată importană. Astfel, exprimând anumite îngrijorări, reacţionăm, ca un adevărat prieten care nu se sfieşte să dea o mână de ajutor în acest sens. Întrebarea mea finală, care se adresează unora dintre critici, este: Ce fel de prieten vă doriţi, în cele din urmă? Unul care să spună «da», care nu face altceva decât să aprobe totul, deşi poate nu este convins că este întotdeauna direcţia bună de urmat, sau mai degrabă unul care să puncteze aceste aspecte şi să ofere o mână de ajutor la ajustarea lor. Mie personal îmi plac cei din urmă. Cred că doar ei sunt prieteni în adevăratul sens al cuvântului“, a afirmat ambasadorul Germaniei în România.

Interviul video integral cu ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, va fi difuzat în curând pe adevarul.ro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite