Ambasada SUA salută eforturile Guvernului de a alinia legea la decizia CCR privind interceptările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasada Statelor Unite salută eforturile Guvernului României de a alinia legea la recenta hotărâre a Curţii Constituţionale privind folosirea probelor obţinute prin supraveghere tehnică şi de a menţine capacitatea instituţiilor statului de drept de a-şi continua activitatea.

Ambasada Statelor Unite precizează, într-o declaraţie remisă marţi agenţiei News.ro, că Parteneriatul Strategic SUA-România a condus la o cooperare din ce în ce mai strânsă şi mai importantă între instituţiile de aplicare a legii în sprijinul luptei împotriva criminalităţii organizate internaţionale, corupţiei, criminalităţii cibernetice şi terorismului.

”Ambasada Statelor Unite salută eforturile Guvernului României de a alinia legea la recenta hotărâre a Curţii Constituţionale privind folosirea probelor obţinute prin supraveghere tehnică şi de a menţine capacitatea instituţiilor statului de drept de a-şi continua importanta activitate”, se mai arată în declaraţie.

Decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea prevederii din Codul de procedură penală potrivit căreia supravegherea tehnică poate fi efectuată de ”alte organe specializate ale statului” decât organul de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei, precum şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului pe aceeaşi temă au fost publicate în Monitorul Oficial.

În urma deciziei CCR, Guvernul a aprobat, în şedinţa specială de vineri, Ordonanţa de Urgenţă care stabileşte că interceptările în materie penală şi de securitate naţională vor putea fi realizate prin Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor. Anterior, actul normativ a fost avizat în CSAT.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a explicat că soluţia găsită de Guvern, prin actuala OUG, poate fi una temporară, însă depinde de societate, care va trebui să decidă ce fel de "arhitectură" doreşte să aibă în privinţa interceptărilor, iar o dezbatere în acest sens este necesară.

Ordonanţa de Urgenţă privind interceptările adoptată, vineri, de Guvern modifică patru acte normative, respectiv Codul de procedură Penală, Legea privind organizarea judiciară, Legea privind organizarea şi funcţionarea DIICOT, dar şi a celei SRI, pentru aplicarea noilor reglementări.

Prin acest act normativ Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor este desemnat să obţină, prelucreze şi stocheze informaţii în domeniul securităţii naţionale, iar la cererea organelor de urmărire penală să asigure accesul la sistemele tehnice în condiţii stabilite prin protocoale de cooperare.

Potrivit OUG, organele SRI vor putea fi desemnate organe de cercetare penală în cazuri de securitate naţională şi terorism în domeniul interceptărilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite