Alegeri la CSM: Judecătorul Mircea Aron candidează la funcţia de preşedinte, Luminiţa Palade la cea de vicepreşedinte

Alegeri la CSM: Judecătorul Mircea Aron candidează la funcţia de preşedinte, Luminiţa Palade la cea de vicepreşedinte

Judecatorul Mircea Aron si-a depus candidatura pentru sefia CSM FOTO Mediafax

Judecătorul Mircea Aron şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, la alegerile din ianuarie, iar procurorul Luminiţa Palade va candida la funcţia de vicepreşedinte al CSM.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit site-ului CSM, şedinţa pentru alegerea noii conduceri a Consiliului va avea loc pe data de 6 ianuarie.  La aceeaşi dată va fi prezentat raportul de activitate al CSM pe anul 2015 în mandatul judecătorului Marius Tudose — preşedinte şi al procurorului Bogdan Gabor — vicepreşedinte, potrivit Agerpres.

Cei care vor candida la şefia CSM trebuie să pregătească un proiect managerial pentru a-şi convinge colegii cu privire la viziunea pe care o au în legătură cu gestionarea competenţelor Consiliului şi rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar şi proiectele aflate în derulare.

Este aşteptat Klaus Iohannis

La şedinţa de alegere a noii conduceri a CSM este aşteptat să participe şi preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit Constituţiei, preşedintele României prezidează lucrările Consiliului la care participă.
CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept — ministrul Justiţiei, preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Preşedintele şi vicepreşedintele CSM sunt aleşi dintre cei 14 membri aleşi, având dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM: preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorul general al României, ministrul Justiţiei şi reprezentanţii societăţii civile.
Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers.


 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările