Achiziţiile pentru spitale vor fi făcute de Ministerul Sănătăţii, pentru a se evita astfel preţurile mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul dezvoltat de Ministerul Sănătăţii va evita preţurile mari de cumpărare a unui produs medical
Proiectul dezvoltat de Ministerul Sănătăţii va evita preţurile mari de cumpărare a unui produs medical

Ministerul Sănătăţii (MS) va face achiziţii pentru spitalele din reţeaua proprie şi cea a autorităţilor administraţiei publice locale, după ce a constatat că au fost cazuri când preţul de cumpărare a unui anumit produs a fost şi de zece ori mai mare de la o unitate la alta, potrivit unui proiect.

Proiectul de hotărâre de guvern vizează, astfel, desemnarea Ministerului Sănătăţii ca unitate de achiziţii centralizată.

Potrivit proiectului, unitatea de achiziţii centralizată, respectiv MS, încheie acorduri-cadru, în numele şi pentru unităţile sanitare publice cu paturi din reţeaua ministerului şi cea a autorităţilor administraţiei publice locale.

În prezent, fiecare spital/unitate sanitară cu paturi desfăşoară, în mod individual, procedurile de achiziţii publice pentru achiziţia de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili şi lubrefianţi pentru parcul auto. În acest condiţii, spun iniţiatorii proiectului, sunt situaţii în care preţurile de achiziţie a medicamentelor, materialelor sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili şi lubrefianţi pentru parcul auto diferă de la un spital la altul, la acelaşi produs şi cu aceleaşi specificaţii tehnice, chiar şi în situaţia în care acesta provine de la acelaşi producător sau distribuitor. În unele cazuri, preţurile de achiziţie au variaţie foarte mare, ajungând chiar la valori de zece ori mai mari, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Tot în nota de fundamentare, la capitolul schimbări preconizate, Ministerul Sănătăţii este desemnat ca unitate de achiziţii centralizată, care atribuie contracte de achiziţie publică sau încheie acorduri-cadru, în numele şi pentru unităţile sanitare publice cu paturi din reţeaua MS şi cea a Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Prin această măsură, ministerul preconizează că vor fi realizate economii ca urmare a faptului că pentru o cantitate mare de produse achiziţionate preţul va fi mai mic decât dacă s-ar achiziţiona o cantitate mică de produse. De asemenea, prin organizarea de proceduri de achiziţie la nivel naţional, se urmăreşte, pe lângă schimbarea variaţiilor de preţ şi asigurarea continuităţii în achiziţionarea produselor şi serviciilor, calitatea uniformă a produselor şi serviciilor, dar şi gestionarea eficientă a resurselor financiare alocate şi obţinerea unui preţ de achiziţie scăzut.

Prevederile hotărârii nu se aplică achiziţiilor a căror sursă de finanţare este asigurată din fonduri alocate de autorităţile administraţiei publice locale, donaţii, sponsorizări şi fonduri din proiecte cu finanţare rambursabilă şi nerambursabilă, se mai arată în proiect.

Conform aceluiaşi proiect, MS preconizează că primele produse achiziţionate în acest sistem ar putea fi livrate începând cu semestrul II al anului 2013, având în vedere volumul mare de produse, specificaţii tehnice şi termenele de derulare a procedurilor de achiziţie.

Ministerul Sănătăţii va elabora norme de aplicare a sistemului centralizat la nivel naţional de achiziţionare de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili şi lubrefianţi pentru parcul auto, în termen de 10 de zile de la publicarea hotărârii de guvern.

Proiectul se află în dezbatere publică până la 19 decembrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite